Καποιο καλό βιβλίο?

Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Καλημέρω gvgv,
Στα Ελληνικά, πιστεύω πως το: Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και το ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ! της Γκουεν ΜΠΕΙΛΥ είναι πολύ καλά βιβλία.

S

SwkDoG

Guest
Για να ξεκαθαρίσω την άποψη μου εξ'αρχής,δεν νομίζω ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου βασιζόμενος μόνο σε κάποιο ή κάποια βιβλία,αν είσαι αρχάριος,όσο "καλά" και να είναι.

Για να εμπλουτίσεις όμως τις γνώσεις σου και να έχεις μια σφαιρική άποψη για το τι εστί εκπαίδευση και ψυχολογία σκύλου,πολλά είναι αξιόλογα (κυρίως στην διεθνή βιβλιογραφία).
Επίσης πιστεύω πως καλό είναι να διαβάζεις βιβλία όλων των "φιλοσοφιών" και "προσεγγίσεων" εκπαίδευσης,γιατί ακόμα και για να απορίψεις κάτι πρέπει να το γνωρίζεις αλλά και γιατί χρήσιμα tips και πληροφορίες μπορείς να βρείς παντού.

Και θα έλεγα πως σημαντικό για εμένα είναι πρίν κάτσεις να διαβάσεις για μεθόδους εκπαίδευσης και "πως μαθαίνω το κάτσε",να διαβάσεις και να κατανοήσεις την ψυχολογία του σκύλου και του λύκου (γιατί εκεί είναι η βάση).

gwgw

Well-Known Member
Nemo said:
Καλημέρω gvgv,
Στα Ελληνικά, πιστεύω πως το: Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και το ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ! της Γκουεν ΜΠΕΙΛΥ είναι πολύ καλά βιβλία.
καλημεραααα

ευχαριστω πολυ, θα τα ψαξω..

gwgw

Well-Known Member
SwkDoG
συμφωνω απολυτα σε οσα λες, ενας αρχαριος πρεπει να τα κανει ολα αυτα..
και ακομη καλυτερα, αν ειναι εντελως ασχετος να παει και σε καποιον εκπαιδευτη..

εννοειται οτι καποιος δε θα πρεπει να βασιστει και να κρεμαστει απο τα βιβλια..

εγω αυτο το καιρο ψαχνομαι σε βιβλια, οχι μονο εκπαιδευσης αλλα και υγειας των σκυλων, πχ παθολογιας ή δερματολογιας.. (επισης αν εχετε να προτεινετε καποιο, θα το ηθελα..)

θελω συγκεκριμενα καποιο βιβλιο που να το εχει διαβασει καποιος και να ξερει απο πρωτο χερι οτι αξιζει γιατι οπως ειπα υπαρχουν πολλα στο εμποριο..

:D :D :D

Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Πολύ καλά τα λές φίλε μου, Πρέπει να υπάρχει σφαιρική γνώση για να επιλέξεις τελικά τι σου ταιριάζει ως άνθρωπος. Εκεί καταλαβαίνεις και τι άνθρωπος είσαι...
Κάποια στιγμή περπατώντας στο δάσος βλέπω ένας κυνηγό που με την σφεντόνα του "στόχευε" τον σκύλο τους..για τον "διορθώσει" μου είπε...και τον ρωτάω λοιπόν τι μέθοδος είναι αυτή???? Την διάβασα σε ένα περιοδικό για σκύλους μου είπε....και πράγματι το έψαξα και το βρήκα...Το έγραψε ένας "κορυφαίος" εκπαιδευτή ειδικευμένος για κυνηγόσκυλα... Δεν ξέρω τι να πω, αν αυτή η μέθοδος μας ταιρίαζει τότε την ακουλουθούμε....

S

SwkDoG

Guest
Όπως σου είπα και για τα σπόρ που θεωρείς ότι εξάρουν την επιθετικότητα ενώ δεν είναι έτσι,μην βγάζεις συμπεράσματα από μεμονωμένα και λίγα κακά παραδείγματα!...
Κακός κείμενα υπάρχουν παντού.
Εγώ,ας πούμε,συνομιλώντας με "πελάτισα" "κορυφαίου" "θετικού εκπαιδευτή" (...πολλά εισαγωγικά έπεσαν... :lol: ),έμαθα πως "θετική λύση" για να μη λερώνει ο σκύλος στο σπίτι ήταν να τον κλείνει σε box που να μη μπορεί να σταθεί όρθιος!!... :shock:
Έπρεπε να βγάλω συμπέρασμα για όλους τους "θετικούς" από αυτό?!...

Ή από τα "ανεκπαίδευτα" σκυλιά εκπαιδευτών και τις ημιμαθείς απόψεις τους (από κτηνιατρικές απόψεις εως κυνολογικές...) θα έπρεπε να βγάλω συμπέρασμα για την μέθοδο?!...

Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Επειδή πρίν από 17 χρόνια ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα για να γίνω ερεθιστής..μπορώ να πως έχω σχηματισμένη γνώμη ...

Επαναλαμβάνω πως δεν προσπαθώ να πείσω κανένα για την μια ή άλλη μέθοδο....Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του... Απλά λέω την γνώμη μου.

Πριν από κάποια χρόνια, ο στρατός μας πρόσφερε κάποια σκυλιά για να τα δουλέψουμε για διάσωση..Μας κάλεσαν λοιπόν να διαλέξουμε κάποια.."πάρτε όσα θέλετε" μας είπαν...
Δεν μπορέσαμε να δούμε κανένα...ήταν κρυμμένα στα κλουβιά τους...
48 στα 50 κόβονται...γιατί ????

S

SwkDoG

Guest
Και εγώ πριν ακριβώς 18 έκανα την πρώτη μου εκπαίδευση...(πως περνάν τα χρόνια... :cry: )...

Ούτε εγώ προσπαθώ να "πείσω" για οτιδήποτε...την γνώμη μου λέω βασισμένη στις εμπειρίες μου...

Δεν κατάλαβα το ερώτημα σου μάλλον...Από ότι κατάλαβα θες να πεις πως ήταν φοβικά λόγω της λάθος εκπαίδευσης,έτσι?...Ε,και τι με αυτό?!...Δεν είπα κάτι για στρατιωτικούς εκπαιδευτές...για "κορυφαίο θετικό" μίλησα με μέθοδο "caging" (..."κλουβοποίηση")...

Αλλά είμαστε εκτός θέματος και οι δυό μας...Το έχουμε "ξαναανοίξει" αυτό ή παρόμοιο θέμα...

Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Τα σκυλιά δεν γεννήθηκαν φοβικά...έτσι κατάντησαν... Επειδή από οτι ξέρω οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θεωρούνται εκπαιδευτές και δεν χρησιμοποιιούν θετική εκπαίδευση, βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα που εμένα μου λέει πολλά. Αν χρησιμοποιούσαν θετική εκπαίδευση μπορεί πάλι να έκοβαν 48 σκυλιά, η διαφορά είναι ότι αυτά τα 48 θα μπορούσαν να συμβιώσουν μαζί μας χωρις ψυχολογικά προβλήματα. Επαναλαμβάνω την θέση μου πως όλοι οι άνθρωποι δεν κάνουν για την πυγμαχία.

...Πιστεύω πως ο διάλογος μας αυτός είναι εποικοδομιτικός περισσότερο δεν σε όλους όσους τον διαβάζουν.

Σχετικά με το θέμα του caging, φυσικά και δεν είναι λύση για το σκύλο που πρέπει να μείνει εκεί για 8ώρες. Ο εκπαιδευτής θα έπρεπε να συμβουλέψει με πρόγραμμα βόλτας και άσκησης.. Αν απ'την άλλη ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ανάγκες του σκύλου του, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Η θα σφουγγαρίζει όποτε γυρνάει σπίτι ή θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων..

Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Εδώ να πούμε πως όταν το σκυλί σε "επίθεση" στο μανίκι..μετά από πολύ καλό δάγκωμα παίρνει το μανίκι και χαρούμεμο το πάει βόλτα..
ΟΛΟ αυτό το σκηνικό ειναι θετική ενίσχυση...Ο σκύλος επιβραβεύεται!!! Ολοι οι εκπαιδευτές το κάνουν, απλά δεν το έχουν καταλάβει!!!

Η διαφωνία μας είναι στην Θετική ΤΙΜΩΡΙΑ. Δηλαδή αν το σκυλί μας δεν δαγκώνει δυνατά, το πονάμε ώστε να βελτιωθεί...

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
gwgw said:
εγω αυτο το καιρο ψαχνομαι σε βιβλια, οχι μονο εκπαιδευσης αλλα και υγειας των σκυλων, πχ παθολογιας ή δερματολογιας.. (επισης αν εχετε να προτεινετε καποιο, θα το ηθελα..)
Από κτηνιατρικά έχω το Dog Owner's Home Veterinary Handbook των James M.Giffin και Liisa D. Carlson, το οποίο είναι αρκετά καλό. Πολύ καλό πρέπει να είναι το Merck Veterinary Manual κρίνοντας απ' την on-line έκδοση του(Merck). Γενικά πάντως για κτηνιατρικά θέματα προτιμώ να ψάχνω στο ιντερνετ.

Εκπαιδευτικά βιβλία έχω 2-3 όμως δε μπορώ να τα προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί δεν έχω κάτσει να τα διαβάσω προσεκτικά.

gwgw

Well-Known Member
Skylos said:
Από κτηνιατρικά έχω το Dog Owner's Home Veterinary Handbook των James M.Giffin και Liisa D. Carlson, το οποίο είναι αρκετά καλό. Πολύ καλό πρέπει να είναι το Merck Veterinary Manual κρίνοντας απ' την on-line έκδοση του(Merck). Γενικά πάντως για κτηνιατρικά θέματα προτιμώ να ψάχνω στο ιντερνετ.

αυτο το merk fainetai poly kalo..

κανενα γραμενο στα ελληνικα ??

rational K-9

Member
31 Οκτωβρίου 2006
18
0
Νεμο καλησπέρα και από μένα! Αναφέρθηκες σχετικά με την σφαιρική άποψη που πρέπει να σχηματίσει ο καθένας σχετικά με το ποια μέθοδο ακολουθεί! Πόσοι κατά την γνώμη σου ‘’θετικοί’ εκπαιδευτές δοκίμασαν να μάθουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα? Με όσους έχω μιλήσει προσωπικά πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις μου έδωσαν την εντύπωση (μπορεί και λαθεμένα) ότι το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν εκπαιδευτές με διαφορετική φιλοσοφία όπως π.χ στην περίπτωση του ‘’πνίχτη’’ που αμφιβάλλω αν ξέρουν καν να τον χρησιμοποιούν! Για μένα συγκεκριμένοι τέτοιου είδους ‘’θετικοί’’ και μη εκπαιδευτές είναι πιο στενόμυαλοι από αυτούς που κατηγορούν! Τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο clicker όπως τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε ένα εκπαιδευτικό κολάρο ‘’πνίχτη’’! Αυτό που κατά την γνώμη μου οι περισσότεροι αρνούνται να δεχθούν είναι ότι όσο περισσότερες γνώσεις έχει κάποιος πάνω σε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είναι σε θέση να φέρει! Οι εξτρεμισμοί κατά την γνώμη μου δεν οδηγούν πουθενά! Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ΚΑΜΙΑ μέθοδος δε δουλεύει με κάθε σκυλί! Ακόμη είναι για μένα αδιαμφισβήτητο ότι μέσα στις κοινωνίες και των ανθρώπων αλλά και τις αγέλες των σκύλων, οι έννοιες ‘’διόρθωση’’ και ‘’επιβράβευση’’ συνυπήρχαν, συνυπάρχουν και θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ακόμη, η μέθοδος εκπαίδευσης ΣΚΥΛΩΝ που διαλέγεις να ακολουθήσεις δεν έχει σε ΤΙΠΟΤΑ για μένα να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι ,γιατί απλά τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι (και καλά θα κάνουν να μη γίνουν ποτέ)! Όπως όταν εκπαιδεύεις ανθρώπους οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη σου τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα έτσι, όταν εκπαιδεύεις σκυλιά οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη σου τα των σκύλων! Με λίγα λόγια ,ένα σωστό σύστημα εκπαίδευσης ζώων πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ίδια την φύση του ζώου!!!
Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα του φωτός, όντως και εγώ στο σκύλο μου το έμαθα με clicker και δούλεψε!!!

DOGS CAN TEACH YOU MORE ABOUT DOGS THAN ALL THE TRAINERS ALL OVER THE WORLD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
στα ελληνικα δεν υπαρχουν βιβλια δυστηχως.....

gwgw δες τα βιβλια που ποσταρα στο θεμα "training books"

rational k9 & nemo ....ανοιγουμε αλλο θεμα για τις εκπαιδευτικες μεθοδους ...γιατι πραγματικα εχουν τρομερο ενδιαφερων........??

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
Από ελληνικα μονο 2 προτασεις εχω
Η τελεια εκπαιδευση της Gwen Bailey
Και
Το Α-Ω για τις ασθενειες και τα προβληματα υγειας των σκυλων
Των Dick Lane BSC FRAgS FRCVS & Neil Ewart

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
gwgw said:
rational K-9 said:
Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα του φωτός, όντως και εγώ στο σκύλο μου το έμαθα με clicker και δούλεψε!!!
τι ειναι το clicker....? :roll:
Καλημέρα!
Αγαπητή gwgw,
Η μέθοδος clicker, είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην θετική εκπαίδευση.
Το clicker, είναι ένα πλαστικό μικρό αντικείμενο, το οποίο στην επάνω πλευρά έχει μια μεταλλική εύκαμπτη λάμα, η οποία αν πιεστεί από την μια πλευρά κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο «click”.
Χρησιμοποιώντας το clicker επιτυγχάνουμε ηχητική επιβράβευση στην εκτέλεση της εντολής. Το σκυλί μας, αρχικά, αδυνατεί να συνδυάσει την εντολή (πχ. «κάτσε») με την εκτέλεση της. Με αυτή τη μέθοδο, του δίνουμε να καταλάβει πως όταν κάτσει θα ακούσει τον χαρακτηριστικό ήχο και θα ανταμειφθεί με μια λιχουδιά.
Αφού συνδυάσει τον ήχο με την επιβράβευση, προχωρούμε στην επανάληψη της λέξης (πχ «κάτσε»), έτσι ώστε να συνδυάσει τη συγκεκριμένη λέξη με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κατόπιν, αφού ο σκύλος μας συνδυάζει με επιτυχία την λέξη με την εκτέλεση, επιχειρούμε να το συνδυάσουμε και με μια κίνηση του χεριού μας (πχ να σηκώσουμε το χέρι μας προς τα επάνω).
Συνοψίζοντας: Αρχικά δουλεύουμε την εντολή με το clicker και επιβράβευση, κατόπιν συνδυάζουμε την εντολή με μια συγκεκριμένη λέξη και επιβράβευση και τέλος συνδυάζουμε την εντολή με μια κίνηση του χεριού μας, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβουμε την λέξη. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στη μέθοδο clicker είναι:
•Στο χρόνο του κλικ (Η σημασία του είναι σημαντικότατη)
•Στα κριτήρια ( Σταδιακό ανέβασμα - 80% επιτυχία)
•Στο ρυθμό της ανταμοιβής ( πρέπει να είναι υψηλός – 1 κλίκ ανά 10΄΄-15 ΄΄)

΄Οσον αφορά τα βιβλία, εκτός από το «Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ» της Bailey, θα σου πρότεινα και το «ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ» της κορυφαίας Turid Rugaas.