Κτηνίατροι και B.A.R.F.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
τελικά να φέρω την Αργώ για εξετάσεις και κλύσμα ή τσάμπα της το ανακοίνωσα ? (με το κλύσμα στραβομουτσούνιασε λίγο βέβαια :p )

:lol: :lol: :lol:

....οδοντικό νήμα....καλό :D:D:D

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν μπορω να φανταστω το οποιοδήποτε σαρκοβόρο ζωο που θα του δοθει η ευκαιρία να διαλέξει μεταξύ ενός πιατου με φιλέτο και ενός πιατου με οστα, να διαλεγει να φαει κοκκαλα.
Κάνε ένα πείραμα να δεις.
Τα δικά μου πάνε πρώτα στα κομμάτια που περιέχουν κόκκαλα.
Να είναι τα δικά μου η εξαίρεση?

Δεν εχω πολλους πελατες που δινουν ωμα κοκκαλα στα ζώα τους. Αλλα και παλι δεν εχουν διατροφική αξία αν ο σκυλος τρωει ισορροπημενο διαιτολογιο.
Ποιό είναι το ισορροποημένο διαιτολόγιο?
Αν παω σε διαιτολόγο και με συμβουλεύψει να τρώω κάθε μέρα για μια ζωή μια σούπα με ρύζι που περιέχει συμπληρώματα/βιταμίνες τι κινδύνους θα έχω στην υγεία μου?

Σας το ανεφερα ότι για εμένα μονο κακό κανουν. Γιατι να φαει ενας σκυλος κόκκαλα; Για να παρει ασβεστιο; Για τον μυελο; Για να καθαρίσει τα δόντια του; Για να χρησιμοποιήσει τους κυνόδοντές του; Υπάρχουν πιο απλοι τροποι να του τα εξασφαλίσετε αυτά τα πραγματα.
Ξεχνάς το πιο σημαντικό.
Παρακολούθησε ένα σκύλο που τρώει ωμά να δεις τα μάτια του σε τι νιρβάνα πέφτει. Τα σάλια και η ανάπνοή του αλλάζουν απο τον ενθουσιασμό. Όταν το δεις αυτό καταλαβαίνεις πόσο τους έχει λείψει.
Όσο για το ότι υπάρχει πιο εύκολος τρόπος εξάρτάται με τι εννοείς εύκολο. Και στην τελική, δεν ψάχνουμε τον πιο εύκολο τρόπο αλλα το όσο γίνεται καλύτερο (που μπορούμε να προσφέρουμε).

Το γεγονός ότι καποιο τεμαχιο κρεατος φτάνει στον χασαπη δεν σημαίνει ότι είναι αποστειρωμενο. Μπορει καλλιστα να προερχεται από αρρωστο ζώο ή να επιμολύνθηκε στην συνεχεια από λαθος χειρισμους ( πχ τους επεσε στο πατωμα) ή από ανθρωπους φορεις ασθενειών. Ολοι υπολογίζουν ότι ο αγοραστης θα μαγειρεψει το κρεας οπότε θα πεθανουν οι μικροοργανισμοί. Όταν όμως το προσφερεις ετσι ωμό στον σκυλο , δεν ξερεις τι μικροβιακό φορτίο εχει.
Η ξηρά που είναι μαγιρεμένη, δηλαδή έχει ψηθεί σε θερμοκρασία για να "σκοτώσει" επικίνδυνους μικροοργανισμούς (και ότι θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να περιέχει) θα την έτρωγες καθημερινά σαν διατροφή?
Αν όχι γιατί?
Εγώ πάντως όχι...

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Κάτι τέτοιο θα εννοεί, μην τον δουλεύουμε κιόλας
http://katoikidio.skroutzstore.gr/p.ODONTIKO-NIMA-KOMPOS-48-cm.315456.html
γιατί το κόκκαλο να είναι καλύτερο απ' αυτό?
Στον μεγάλο μου σκύλο, στην τελική, άρχισα να δίνω κόκκαλα (για να είμαι ειλικρινής με τρομερό άγχος, γιατί ούτε ο γιατρός του συμφωνούσε) μπας και γίνει κάτι με τα δόντια του, και τίποτα δεν έγινε, ΠΑΛΙ χάλια γίνανε, ΠΑΛΙ για καθαρισμό πήγε, ΠΑΛΙ έφαγε τη νάρκωση. Και να φανταστείτε τα βουρτσίζουμε κιόλας.
Και δεν τρώει μ@@ίες. Royal τρώει.

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Ανοιξη,χειμωνας, καλοκαιρι
Εξακολουθω να πιστευω ότι μια ξηρη τροφή είναι καλύτερη και πιο ισορροπημενη, αλλα αφου δεν το πιστευετε εσεις, δεν μπορω να σας υποχρεωσω
γιατρε, δεν καταλαβατε :), εμεις θελουμε να σας πιστεψουμε, θελουμε να μας πεισετε, καντε μια προσπαθεια παραπανω, να ειστε σιγουρος οτι το καλυτερο των σκυλιων μας θελουμε, γι αυτο και το ψαχνουμε.

δυο αδυναμα επιχειρηματα σας ειναι
1.στο επιχειρημα σας οτι και μεις τρωμε κονσερβα η αληθεια ειναι οτι τρωμε ΚΑΙ κονσερβα, οχι ΜΟΝΟ κονσερβα.
2.στο επιχειρημα οτι αναμεσα σε φιλετο και κοκκαλο θα διαλεξει φιλετο, το αντιθετο θα συμβει αν εχει να διαλεξει αναμεσα σε ξηρα και κοκκαλο. την ξηρα δεν θα την προτιμησει :)

και εν πασει περιπτωσει το ''κατασταλαγμα'' τοσων ετων συζητησεων :rolleyes: σ αυτο το φορουμ ειναι οτι, αλλο βρασμενο κι αλλο ωμο κοκκαλο. σ αυτο τουλαχιστον συμφωνουμε? ειναι καλυτερο το ωμο?(οχι οσο αφορα το μικροβιακο φορτιο αλλα για τους κινδυνους του στομαχου)

υ.γ. ευχομαι/θελω, η συμμετοχη σας στο φορουμ να μην ειναι βραχυβια

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
ώχ
συγνώμη αν έδωσα την εντύπωση ότι τον δουλεύω
δεν ήξερα ότι υπάρχει οδοντικό νήμα για σκυλιά..........

Γιατρέ μου, ζητώ συγνώμη αν παρεξηγήθηκα. :)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Στον μεγάλο μου σκύλο, στην τελική, άρχισα να δίνω κόκκαλα (για να είμαι ειλικρινής με τρομερό άγχος, γιατί ούτε ο γιατρός του συμφωνούσε) μπας και γίνει κάτι με τα δόντια του, και τίποτα δεν έγινε, ΠΑΛΙ χάλια γίνανε, ΠΑΛΙ για καθαρισμό πήγε, ΠΑΛΙ έφαγε τη νάρκωση. Και να φανταστείτε τα βουρτσίζουμε κιόλας.
Και δεν τρώει μ@@ίες. Royal τρώει.
Το ωμό κόκκαλο ΔΕΝ είναι η λύση σε σκύλο το οποίο έχει ήδη πλάκα/τάρταρ. Σκύλος που τρώει ωμά απλά δεν θα προλάβει η πλάκα να "πιάσει". Η πρόληψη είναι το παν...
Αν ο σκύλος τρώει ξηρά, που και που του δίνουμε μαγιρεμένο και κονσέρβες τότε τα ωμά κόκκαλα πολύ δύσκολα να βοηθήσουν.
Επίσης μη ξεχνάμε και τα γονίδια. Η στοματική υγεία είναι και αυτή μια πάθηση που μπορεί να οφείλεται στους προγόνους του σκύλου.

Όσο για τον κτηνίατρο κανείς δεν τον "δουλεύει".
Εγώ θα ήθελα κι άλλους επαγγελματίες να μπαίνουν στην διαδικασία να γράφουν της απόψεις τους στον ιστότοπο μας.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Για τα κόκαλα, νομίζω πως εξαρτάται από το σκύλο. Γνωρίζω πάρα πολλά σκυλιά που τα τρώνε βρασμένα και δεν έχουν πάθει ποτέ τίποτα. Και ο σκύλος ενός φίλου (λάμπραντορ, ίσως έχει σημασία), κατάφερε να σπάσει κομμάτι από μεγάλο ωμό κόκαλο και να το καταπιεί, το κομμάτι σφίνωσε και ο σκύλος μπήκε στο χειρουργείο.

Βούρτσα και οδοντόκρεμα για σκυλιά και το κεφάλι μου ήσυχο! :)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Βρε Λίζα ας φτάσουν εκείνη την ηλικία και ας κάνει καθαρισμό δεν έχω πρόβλημα..

Το θέμα είναι η πρόληψη..τι κάνουμε για να συντηρηθούν σε αυτήν την κατάσταση..!!

και φυσικά παίζει ρόλο και ο οργανισμός του σκύλου και η προδιάθεση..

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Για τα κόκαλα, νομίζω πως εξαρτάται από το σκύλο. Γνωρίζω πάρα πολλά σκυλιά που τα τρώνε βρασμένα και δεν έχουν πάθει ποτέ τίποτα. Και ο σκύλος ενός φίλου (λάμπραντορ, ίσως έχει σημασία), κατάφερε να σπάσει κομμάτι από μεγάλο ωμό κόκαλο και να το καταπιεί, το κομμάτι σφίνωσε και ο σκύλος μπήκε στο χειρουργείο.

που σφήνωσε? πρίν το στομάχι?

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι

Θα τα καταπιε αμασητα το λαιμαργοσκυλο.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Υπαρχει και η Loofah Aegyptiaca που κανει φοβερη δουλεια στα δοντια τους.
Προσοχη ομως παιρνουμε την φυσικη και οχι αυτη που περιεχει ξυλιτολη.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Ειναι καρπος απο δεντρο το οποιο αποξηραινουν.
Για τα σκυλια το φτιαχνουν σε διαφορα ελκυστικα σχηματα πχ παντοφλες,μπαλες κλπ.
Μοιαζει με αυτο που πλενομαστε,μονο που δεν ειναι σφουγγαρι θαλασσης.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.036
Δλδ ουσιαστικά είναι λούφα yasemin; Και αν την καταπιούν; (δεν έχουμε όλοι φυσιολογικά σκυλιά! )

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Δεν παθαινουν τιποτα γιατι οπως ειπα ειναι καρπος δεντρου που μοιαζει με αγγουρι!
Ποιος σου ειπε οτι τα δικα μου ειναι φυσιολογικα?
Με το δειγμα μια χαρα τα πηγαμε,γλενταγανε πολυ ωρα.Μολις ερθουν Ελλαδα θα σας ενημερωσω.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
[FONT=&quot]Βεβαιως ουτε λόγος για [/FONT][FONT=&quot]barf[/FONT][FONT=&quot] στις γατες. Οι ασθενειες είναι πολύ πιο επικινδυνες, και ταση των αρσενικών να κανουν πετρα στα νεφρα θα στειλει το γατί μια ωρα αρχίτερα. [/FONT]
Καλησπερα, εγω τις σκυλες τις ταϊζω με ξηρα τροφη. Αυτο που με προβληματισεειναι αυτο που γραψατε για τις γατες. Η δικια μας ειναι στειρωμενη, θυληκια, τρωει ξηρα ειδικη για στειρωμενες αλλα επειδη ειμαστε στην εξοχη την ημερα κανει της βολτες της και μας φερνει τα θηραματα της η καμια φορα οτι εχει απομεινει. Την εμβολιαζω για ολα και για λευχαιμια. Απο αυτα που πιανει και καμια φορα τρωει, φιδια, αρουαιους, σαυρες, κυνδινευει σαν να την ταϊζα BARF η δεν διατρεχει τους ιδιους κυνδινους;

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.036
Δεν παθαινουν τιποτα γιατι οπως ειπα ειναι καρπος δεντρου που μοιαζει με αγγουρι!
Ποιος σου ειπε οτι τα δικα μου ειναι φυσιολογικα?
Με το δειγμα μια χαρα τα πηγαμε,γλενταγανε πολυ ωρα.Μολις ερθουν Ελλαδα θα σας ενημερωσω.
Ααα δεν υπάρχει ακόμα ελλάδα ε; Xίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες, πες μας όταν θα έρθει!

chatzikostas

Member
31 Ιουλίου 2011
6
0
Καλησπερα σας.
Ευχαριστω για τα καλα σας σχόλια. Ασφαλως και αστειευόμουν για το νημα. Αν υπάρχει νημα για σκυλους δεν το ξερω.
Τα κόκκαλα επιμένω ότι δεν κανουν καλό. Εμενα προσωπικά δεν μου εχει τυχει σκυλος που να του σφηνώθηκε κόκκαλο ωμό. Μου εχουν τυχει πολλα περιστατικά από κόκκαλα που τραυματισαν σκυλιά. Ένα setter που ελεγα ότι μπορει να πεθανει , τελικά εκανε εμετό και τα εβγαλε. Όταν σου φερνουν ένα σκυλο στο νοσοκομείο και βγαζεις ακτινογραφία και βλεπεις ότι εχει ένα κοκκαλο στην θωρακικη μοιρα του οισοφαγου και χωρις δυνατότητα να κανεις κατι, το τελευταίο που σε απασχολει είναι αν είναι από κατσικι ή κοτόπουλο και αν είναι ωμό ή μαγειρεμενο.
Το περιστατικό είναι αληθινό. Ηταν ένα cocker με κοκκαλο σφηνωμενο στον οισοφαγο. Ηταν σπονδυλος από αρνί. Ωμο -μαγειρεμενο δεν ξερω. Υποθετω μαγειρεμενο. Δεν γινοταν επεμβαση και ειχε σφηνωσει τόσο πολύ που δεν εβγαινε ούτε με το ενδοσκόπιο. Τελικά το βγαλαμε στην νεκροψία. Όταν εχεις δει κατι τετοιο δεν ταίζεις κοκκαλα, που να βγαλει μιλια ο σκυλος και να σ’ τα ζητησει. Γι αυτό και επιμενω.
Το καταλαβαίνω ότι ο σκυλος χαιρεται και πεφτει σε νιρβανα όταν τρωει κοκκαλα.
Το θεμα όμως δεν είναι τι μας αρεσει σε αυτή τη ζωή αλλα τι μας κανει καλό. Φυσικά θα ήμουν ψευτης αν ελεγα ότι και εγω ποτε δεν εδωσα στον σκυλο μου κόκκαλα. Κανα δυο φορες ουτε που με ρωτησε. Τα βουτηξε μονος του. Τα κοκκαλα που του δινω είναι τα πιο μεγαλα και αφου βαρεθει να τα μασαει τα πεταω. Αυτό γινεται παντως σπανια.
Όσον αφορα την ξηρη τροφή τωρα. Εγω δεν θα ετρωγα ξηρη τροφή σε όλη την ζωή μου. Εγω δεν ειμαι σκυλος. Ο σκυλος τρωει ξηρη τροφή όλη την ζωή του. Δεν μιλάω για τον δικό μου σκυλο μόνο αλλα για την πλειοψηφία των ιδιόκτητων σκυλων.
Υπάρχουν ξηρες τροφες που είναι ειδικά σχεδιασμενες για κουταβια, για εφηβα, για ενηλικα, για εγκυα,για ζώα με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, ζαχαρο, διάρροιες, τερηδόνα και γω δεν ξερω για τι άλλο.
Υπάρχει λοιπόν εξειδίκευση για οποιαδήποτε κατασταση βρεθει ο σκυλος. Μπορει ο μεσος ανθρωπος που επιλεγει να ταίσει BARF να ελεγχει τα συστατικά της διατροφής για κάθε αναγκη που εχει τωρα ή θα προκύψει αργότερα στον σκύλο του;
Υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να προετοιμαστει σε καθημερινη βαση το γευμα του σκυλου και να του δοθεί στην σωστή ποσότητα και την σωστή θερμοκρασία;
Ενας από τους πιο κοινους διαλόγους στο ιατρείο μου:
Τι εχει ;
Εμετό και διαρροια
Τι το ταίζετε;
Μαγειρευω ρυζι με κοτόπουλο ( ή κονσερβα)
Το δωσατε κρυο από το ψυγείο ε;
Γιατι, πρεπει να το ζεσταίνουμε κιόλας;
Τωρα μη μου πειτε για τις κακες πολυεθνικές που θελουν τα σκυλιά μας αρρωστα για να μην πεσουν οι πωλήσεις στα φαρμακευτικά τους προιόντα.
Οι γατες δεν κινδυνευουν από τα θηραματα που συλλαμβάνουν. Εχω βγαλει ψαροκόκκαλο από λαιμό γατας (και αγκιστρι επίσης) αλλα όχι κοκκαλα. Αν η γατα τρεφεται σπανια με τετοια θηραματα οι πιθανότητες να παθει κατι είναι μικρες.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Όσον αφορα την ξηρη τροφή τωρα. Εγω δεν θα ετρωγα ξηρη τροφή σε όλη την ζωή μου. Εγω δεν ειμαι σκυλος. Ο σκυλος τρωει ξηρη τροφή όλη την ζωή του. Δεν μιλάω για τον δικό μου σκυλο μόνο αλλα για την πλειοψηφία των ιδιόκτητων σκυλων.
Το γνωρίζω ότι δεν είστε σκύλος αλλά για ποιό λόγο δεν θα τρώγατε ξηρά?
Όπως γράψαται είναι μια ισσοροποιμένη πλήρες τροφή.
Για παράδειγμα εγώ δεν θα έτρωγα γιατί πολύ πιθανόν να μπω σε κανα νοσοκομείο, έτσι πιστεύω.

Υπάρχουν ξηρες τροφες που είναι ειδικά σχεδιασμενες για κουταβια, για εφηβα, για ενηλικα, για εγκυα,για ζώα με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, ζαχαρο, διάρροιες, τερηδόνα και γω δεν ξερω για τι άλλο.
Υπάρχει λοιπόν εξειδίκευση για οποιαδήποτε κατασταση βρεθει ο σκυλος. Μπορει ο μεσος ανθρωπος που επιλεγει να ταίσει BARF να ελεγχει τα συστατικά της διατροφής για κάθε αναγκη που εχει τωρα ή θα προκύψει αργότερα στον σκύλο του;
Ναι μπορεί.
Όπως μπορεί κάποιος που πάσχει απο ζάκχαρο να ελαττώσει κάποια πράγματα απο την διατροφή του, έτσι μπορεί και ένας σκύλος.
Δεν θα σχολιάσω της "ειδικές" τροφές για ενήλικα, κουτάβια, γέρικα, Γερμανικά Ποιμενικά, Ροτβάιλερ, στειρωμένα, έγκυες, για νεφρικά προβλήματα, για αλλεργικά προβλήματα, για fitness, αδυνάτισμα κτλ. Όλες ορνιθοτροφές είναι σε πολυτελή τσουβάλια που κατα κάποιο περίεργο λόγο όλα αναφέρουν "Πλήρες τροφή". Αν ήταν πλήρες δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά απο μια εταιρία...

Υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να προετοιμαστει σε καθημερινη βαση το γευμα του σκυλου και να του δοθεί στην σωστή ποσότητα και την σωστή θερμοκρασία;
Όταν ταίζεται τα παιδιά σας μετράτε την ποσότητα της τροφής σε γραμμάρια πριν το δώσετε?
Μη με παρεξηγήσεται, δεν το λέω ειρωνικά αλλά μου φαίνεται αστείο το όλο σκηνικό με της επεξεργασμένες τροφές σκύλων.
Οταν πάω σε μαγαζί να φάω δεν ζητώ απο τον σερβιτόρο 24% πρωτείνη με 5% φυτικές ίνες και αν έχει την καλοσύνη ακριβώς 240γρ γιατί σήμερα κουράστηκα πολύ και θέλω την "δραστήρια" ποσότητα που μου αναλογή.

Τωρα μη μου πειτε για τις κακες πολυεθνικές που θελουν τα σκυλιά μας αρρωστα για να μην πεσουν οι πωλήσεις στα φαρμακευτικά τους προιόντα.
Να΄ναι καλά η Science Plan που έχει μια ειδική τροφή για κάθε πρόβλημα.
Ταίζει κάποιος τον σκύλο του SciencePlan, και αν παρουσιαστεί κάποιο εντερικό πρόβλημα θα πάει να πάρει την SciencePlan "πονάει το έντερο του".
Ταίζεις το σκύλο SciencePlan και βγάζει δερματική αλλεργεία. Θα πας να πάρεις την SciencePlan "έχω αλλεργεία"
Ταίζεις το σκύλο SciencePlan και κιτρινίζουν τα δόντια. Θα πάρεις την SciencePlan "κατάσπρα δόντια"
Ταίζεις το σκύλο SciencePlan και πέρνει βάρος, θα του πάρεις την SciencePlan "κάνω δίαιτα τώρα".
Όλα αυτά δυστηχώς είναι για τα Bejamins