Μολυσματικές ασθένειες / Ενδοπαράσιτα

russellKind

Well-Known Member
14 Ιουνίου 2010
948
4
Το milbemax δινεται η καθε 3-4 μηνες η καθε 2-3 μηνες,οπως και τα αλλα χαπια.Τους επικινδυνους μηνες το δινουμε καθε μηνα για να λειτουργησει προληπτικα για την διροφιλαριωση.Milbemax και Drontal εχουν αν οχι ακριβως περιπου το ιδιο φασμα προστασιας με την διαφορα οτι το 1ο προστατευει απο την διροφιλαριωση.Οι κτηνιατροι απ'οτι εχω καταλαβει υποστηριζουν οτι τα χαπια αποπαρασιτωσης δεν ειναι επιβλαβη για τον σκυλο.Ετσι λενε ομως και για τις αμπουλες. και για τα εμβολια.Τι να κανουμε,να μην δινουμε ποτε χαπι και καποια μερα να δουμε σκουληκια στα κοπρανα του σκυλου η οτι εχει μολυνθει απο διροφιλαριωση στις εξετασεις του?Μετα παμε για αλλα...

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Μπορεί κάποιος να μου πει τι ακριβώς χρειάζεται να παίρνει ένας σκύλος από χάπια/προληπτικά σκευάσματα μέσα στον χρόνο?

Διάβασα το θέμα και εξεπλάγην, ποτέ κανείς δεν μου είχε πει ότι πρέπει να παίρνει και χαπάκια προληπτικά! :( Το μόνο που ξέρω και εφαρμόζω είναι εμβόλια-αμπούλα και τέλος. :???:

Κάθε μέρα απλώς διαπιστώνω πόσο άσχετη είμαι. :(

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Κοίτα, επειδή μένουμε βόρεια Ελλάδα, εγώ δίνω milbemax όλο το χρόνο: είναι για εσωτερικά παράσιτα + το σκουλίκι της καρδιάς (διροφιλαρίωση) και αμπούλα Advantix όλο το χρόνο για τα εξωτερικά παράσιτα + το καλοκαίρι τις ψεκάζω με αιθέρια έλαια (σιτρονέλλα, λεβάντα, ευκάλυπτος, δενδρολίβανο). Επίσης στη μια από το Μάιο ως το Οκτωβριο βαζω scalibor, η άλλη δεν φοράει λουράκι επειδή είναι αλλεργική.
Φέτος το καλοκαίρι με την προτροπη του κτηνίατρου έδωσα και το leisguard για ένα μήνα.

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Ένα μόνο φάρμακο? Δηλαδή το milbemax? Κάθε μήνα το παίρνει?
Τα βρίσκω σε φαρμακείο ή σε πέτ σοπ?

Για εξωτερικά μου είχε πει μία αμπούλα συγκεκριμένη που τα καλύπτει όλα, ούτε κολλάρο ούτε σπρέι...

Μπορεί να ακούγομαι χαζή, αλλά δεν είχα ιδέα :(

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Ένα μόνο φάρμακο? Δηλαδή το milbemax? Κάθε μήνα το παίρνει?
Τα βρίσκω σε φαρμακείο ή σε πέτ σοπ?

Για εξωτερικά μου είχε πει μία αμπούλα συγκεκριμένη που τα καλύπτει όλα, ούτε κολλάρο ούτε σπρέι...

Μπορεί να ακούγομαι χαζή, αλλά δεν είχα ιδέα :(
καθολου χαζή - όλοι στην αρχή μαθαίνουμε. Το milbemax καλύπτει ότι καλύπτει το drontal + διροφιλαρίωση. Για τη σκνίπα νομίζω καλύπτει μόνο το advantix αλλά μόνο για 20 μέρες, αν δεν έχει πρόβλημα με δερματικά καλύτερα βάλε του και το scalibor που καλύπτει για περίπου 4 μήνες. Ποια αμούλα σου πρότεινε?

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Νομίζω την advantix, κάπου το έχω σημειώσει και δεν το βρήκα, αλλά θυμάμαι (με βεβαιότητα) ότι την ξαναβάζω μετά από 1.5 μήνα. Scalibor προχθες που τον ρώτησα μου είπε από άνοιξη πάλι να του βάλω. Με δερματικά δεν έχουμε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, ευτυχώς.

Για τα χάπια, δίνω συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα τα κιλά? Στο φαρμακείο τα βρίσκω?
Δίνω μιά φορά το μήνα?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! :)

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Advantix μία φορά κάθε 1,5 μήνα δεν καλύπτει για σκνίπα. Scalibor θες κάθε 3-4 μήνες νομίζω.

Μη ξεχνάς οτι η σκνίπα αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 17βαθμούς κελσίου κυκλοφορεί.

Χάπια αποπαρασίτωσης βρίσκεις και στα φαρμακεία και σε pet shop. Κάθε τρίμηνο

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Ωραία, ευχαριστώ!
Θα του πάρω και σκαλιμπόρ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ελπίζω να μην πειράζει...
Τέτοια εποχή, βάζω και αμπούλα και σκαλιμπόρ?

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Advantix μία φορά κάθε 1,5 μήνα δεν καλύπτει για σκνίπα. Scalibor θες κάθε 3-4 μήνες νομίζω.

Χάπια αποπαρασίτωσης βρίσκεις και στα φαρμακεία και σε pet shop. Κάθε τρίμηνο
Advantix για να προστατεύει από σκνιπα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε 20 μέρες. Εγώ το καλοκαίρι το βάζω κάθε 20 μέρες και το χειμώνα κάθε μήνα. Αν το χαπι είναι milbemax δίνεται κάθε μήνα, αν είναι drontal - κάθε τρεις μηνες (αλλά το drontal δεν προστατεύει από διροφιλαρίωση. Το scalibor εγω πια της το βάζω όλο το χρόνο.

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Ωραία, ευχαριστώ!
Θα του πάρω και σκαλιμπόρ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ελπίζω να μην πειράζει...
Τέτοια εποχή, βάζω και αμπούλα και σκαλιμπόρ?
Εγώ στη μια βάζω μονο advantix και στην άλλη που δεν έχει δερματικά μόνο το scalibor. Νομίζω και τα 2 κάνουν ίδια δουλειά οποτε γιατι να την επιβαρύνω με τόσα χημικά.

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Αλήθεια, τώρα με τις βροχές τι γίνεται όταν εφαρμόζουμε την αμπούλα?
Το σκαλιμπορ θυμάμαι ότι πρέπει να βγει στη θάλασσα, με τη βροχή έχει πρόβλημα?

Έχει καμία σχέση το τρίχωμα με αυτά? Θέλει δηλαδή διαφορετική μεταχείριση το κοντότριχο με το μακρύτριχο ή δεν έχει να κάνει?

(ευχαριστώ και πάλι πολύ για τις απαντήσεις! φοβάμαι να ρωτήσω στο πετ σοπ, μη μου πούνε ό,τι να'ναι)

pgiannis98

Member
1 Ιουνίου 2013
17
0
Εγώ στο σκυλάκι μου δίνω(έτσι μου έχει πει η κτηνίατρος μου), από τον Μάρτιο/Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο/Νοέμβριο μία φορά το μήνα Interceptor αυτό για το σκουλήκι της καρδιάς(διροφιλαρίωση). Και για τα υπόλοιπα ενδοπαράσιτα κάθε 3 μήνες Exitel Plus, παλαιότερα αντί του Exitel Plus έδινα Drontal Plus. Ένας άλλος κτηνίατρος μου είχε πει ότι από την στιγμή που δίνω Interceptor δεν χρειάζεται Exitel Plus ή Drontal Plus αλλά Dronchit, πια είναι η γνώμη σας; Το Milbemax(αντί για τα δύο χάπια που δίνω τώρα να δίνω μόνο αυτό) κάθε πότε το δίνουμε;

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Το Milbemax που προστατεύει από όλα τα ενδοπαράσιτα + το σκουλίκι της καρδιάς το δίνω όλο το χρόνο αυστηρά κάθε πρώτη του μηνός.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Ποιος μπορεί να μου λύσει μια απορία;

Σε κουταβάκι που βρέθηκε παρατημένο 2 μηνών περίπου, χορηγήθηκε Banminth τις μέρες:
1
2
3
4
14
15
16

Και την 17η μέρα χορηγήθηκε Milbemax από άλλον κτηνίατρο.

Έκανε καλά που δε συνέχισε τη Banminth ο κτηνίατρος και το γύρισε σε Milbemax? Έπρεπε να περιμένει κάποιες μέρες μετά την τελευταία δόση της Banminth πριν δώσει το Milbemax?

bensneizer

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2013
67
1
Αθήνα
Μολυσματικές ασθένειες και κάποια πράγματα γι'αυτές

-> Κορονοϊος: Μολυσματική γαστροεντερική ασθένεια λόγω ιού. Συμπτώματα της οι συχνές διάρροιες,πυρετός και κατάπτωση.

Η θεραπέια περιλαμβάνει αντικατάσταση των σωματικών υγρών που χάθηκαν.

-> Μόρβα (Νόσος του CARRE ) :
Σοβαρότατη ασθένεια που μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο.Εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια με πυρετό πριν την μόλυνση. Μοιάζει με κρυολόγημα. Το σκυλί αποβάλλει από μάτια και μύτη μία μυκώδη ουσία.

Oι πατούσες δείχνουν πιο σκληρές και τα λευκά αιμοσφαίρια πέφτουν. Άλλα συμπτρώματα είναι οι ο βήχας, οι δερματικές αλλοιώσεις κυρίως στην κοιλιακή χώρα ,σπασμοί,κρίσεις νευρικότητας ή ακόμη και παράλυση.
Η θεραπέια περιλαμβάνει αντικατάσταση των σωματικών υγρών που χάθηκαν και αντιβίωση.

-> Λεπτοσπείρωση:
Οξεία μόλυνση λόγω επαφής του σκύλου με μολισμένα ούρα άλλων σκυλιών.Μεταδίδεται και από τους ποντικούς, από αρουραίους. Μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Συμπτώματα οι αιματηρές διάροιες,εμετοί, πυρετός,έντονη δίψα, απώλεια όρεξης και κατάπτωση.
Αν η αρρώστια προχωρήσει η κατάποση γίνεται δύσκολη και παρατηρούμε στα σάλια αίμα.. Αν ακολουθήσει θάνατος οφείλεται στην μόλυνση των νεφρών.

Η θεραπέια περιλαμβάνει υγρά και αντιβιωτικά.

-> Ηπατίτιδα: Οξεία μολυσματική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει από ελαφρύ πυρετό μέχρι και θάνατο. Σ΅τα συμπτώματα της ο πυρετός,ταχυκαρδίες,δίψα,κατάπτωση,κόπρανα με αίμα,
εκκρίσεις από μάτια και μύτη. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση και πιθανών μεταγγίσεις αίματος.

->Λύσσα: Οξεία μόλυνση από ιο που προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα ζώα. Το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 100%.
Η λύσσα εμφανίζεται σε δύο μορφές. Στην πρώτη("βωβή" μορφή) , τα συμπτώματα είναι η παράλυση της κάτω σιαγόνας και μετά παράλυση του νευρικού συστήματος του σκύλου. Στην δεύτερη, το σκυλί μπορεί να πέσει σε βαθιά μελαγχολία ή να πάθει νευρική υπερδιέγερση και να εμφανίζεται αδικαιολόγητα επιθετικό και δε φοβάται τίποτα.

->Λεισμανίαση(Καλα αζάρ): Η λεισμανίαση μεταδίδεται από το ένα σκυλί στο άλλο με το τσίμπημα σκνίπας. Το πιο γνωστό είδος της ασθένειας αυτής είναι η λεϊσμανίαση ή καλα αζάρ.

Το πρωτόζωο αυτό εγκαθίσταται στην σπλήνα, το συκώτι και στο νωτιαίο μυελό των σκυλιών και
τα συμπτώματα είναι αδυνάτισμα, πυρετός, διόγκωση της σπλήνας και πληγές στο σώμα.

->Τραχειοβρογχίτις (βήχας σκύλων)
: Συνήθως ήπια και αυτοπεριοριστική ασθένεια.Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα του σκύλου και οφείλεται σε μια σειρά μικροβιακών παραγόντων ιών και βακτηριδίων όπου ευκαιρίας δοθείσης δημιουργούν λοιμώξεις με κύρια κλινική εκδήλωση το βήχα. Η ευκαιρία η καλύτερα οι παράγοντες που προδιαθέτουν για τη δράση των μικροβίων είναι το κρύο, τα ψυχρά ρεύματα ,η απότομη αλλαγή απ τη ζέστη στο κρύο
.
Ο βήχας που προκαλείται από τη δράση αυτών των μικροβιακών παραγόντων είναι έντονος, ξερός και επίμονος διαρκεί μεγάλο χρόνιο διάστημα και μεταδίδεται εύκολα από σκύλο σε σκύλο.

Η Θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση των κατάλληλων αντιμικροβιακών, αντιβηχικών και αποχρεμπτικών σκευασμάτων.

->Παρβοϊός του σκύλου:
Οξεία μόλυνση από ιό.

Το νόσημα είναι γνωστό και ως "τύφος". Προκαλεί μυοκαρδίτιδα σε σκύλους μικρότερους των 2 μηνών και γαστρεντερίτιδα σοβαρής μορφής σε μεγαλύτερα κουτάβια. Η πρώτη μορφή εμφανίζεται σπάνια στην κλινική πράξη διότι τα κουτάβια προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα. Η δεύτερη μορφή εμφανίζεται συχνά και προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Εκδηλώνεται με πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, εμετό και αιμορραγική διάρροια. Απαιτείται εντατική θεραπεία.

(Τα εμβόλια είναι η υπέρτατη πρόληψη και είναι ακρώς αναγκαία. Οι εμβολιασμοί αρχίζουν περίπου στην ηλικία των 8 εβδομάδων με το πολλαπλό εμβόλιο ΜΗΛΠΠ και γίνονται κάθε 3-4 εβδομάδες μέχρι το σκυλί να γίνει 6 μηνών. ο κτηνίατρος καθορίζει το σωστό χρονοδιάγραμμα)

Αφήνω αυτό εδώ.

Podcast #3: Parvo Interview | Dogs Naturally Magazine

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.319
Μέλη
20.080
Νεότερο μέλος
Μαρκελα