θα ηθελα να μου απαντηση ενας εκτροφεας σε αυτο. Γιατι αν ισχυει αυτο γκρεμιζεται το συμπαν μου. Τι? Υπαρχει οραμα και μπροστα σε αυτο η σκυλισια ζωη δεν εχει ουσια? Απο σοβαρους εκτροφεις? Δλδ απο ανθρωπους που γραφουν εδω? Δεν παιζει δε θα τ αντεξωω

Χριτακι νομιζω θυμασαι οτι σε αλλο τοπικ θιχτηκε το θεμα αυτο
οτι δηλαδη οι εκτροφεις κοιμιζουν κουταβια που ειναι ελαττωματικα
οτι η εργασιακη αμειλικτη εκτροφη δεν κραταει σκυλους που ειναι αχρηστοι
νομιζω ισως πολλοι στο φορουμ εχουν μια ρομαντικη εικονα για την κυνοτεχνια που δεν ανταποκρινεται παντα στην πραγματικοτητα
Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι το βασικότερο κριτήριο για ανάπτυξη μιάς φυλής είναι η γερή κράση και η έλλειψη κληρονομικών παθήσεων
έχω την εντύπωση πως οι παλαιοί τύποι περιέχουν μεγάλο τέτοιο δυναμικό
σε αυτό συμφωνούμε ή τρέφω αυταπάτες?
αλλη μια ρομαντικη ιδεα που ισως χρειαζεται προσγειωση στην πραγματικοτητα
κανενα ζωο δεν ειναι απαλλαγμενο απο κληρονομικες παθησεις, ουτε ο ανθρωπος, ουτε οι σκυλοι
ουτε τα ημιαμα
η παθηση ειναι συμφυτη με τη ζωη
απο τη στιγμη που απομονωνουμε ενα πληθυσμο σκυλων απο το συνολο και τον κανουμε φυλη
επομενως τα ατομα της φυλης ζευγαρωνονται μεταξυ τους και οχι με αλλα
καποια στιγμη οι υποβοσκουσες παθησεις που υπαρχουν στο ειδος θα βγουν στην επιφανεια λογω συμπυκνωσης...και επιπλεον εχουμε καθε τοσο και μεταλλαξεις
η κυνοτεχνια δεν ειναι απλη υποθεση
η μονη λυση ειναι διαρκως να προσπαθουμε να δημιουργησουμε γενεαλογικες γραμμες που εχουν ομοζυγωτια σε υγιη γονιδια
αλλα αν η αναπαραγωγη μενει κλειστη χανουμε σφριγος οποτε καθε λιγο πρεπει να χρησιμοποιουμε ενα μη συγγενικο σκυλο
και καθε τετοιο ζευγαρωμα εχει τον κινδυνο να μας ξαναδωσει προβληματα που παλεψαμε πολλες γενιες να εξαλειψουμε
οπως βλεπετε η εκτροφη καθαροαιμων σκυλων ειναι απο μονη της ενα πολυπλοκο προβλημα
και δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα οπως πχ το να φτιαξουμε υγιεις φυλες για να βοηθησουμε τις αλλες...
ενα σημειο που αναφερθηκε πιο πανω - να σταματησουμε να εκτρεφουμε καποιες φυλες, αυτο γινεται καθε τοσο, καποιες φυλες εκλειπουν ειτε λογω αξεπεραστων προβληματων υγειας, ειτε δυσμενων συνθηκων στην περιοχη (πολεμοι, φτωχεια κλπ) ειτε απο ελλειψη ενδιαφεροντος / απηχησης η γιατι η εργασια που εκαναν δεν υπαρχει πια κλπ...πολλες φυλες εχουν εξαφανιστει ετσι.