Νέες και παλιότερες φυλές


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
+1 Eκζακτλι. Νομιζω αυτο πρεπει να κρατησουμε. Οτι σε τοσο πολυπλοκα θεματα δε γινονται γενικευσεις. Οπως και οτι οπως ειχες πει παλαιοτερα Μαρια, οι βελτιωσεις πρεπει να γινονται σταδιακα και με συνεχη ελεγχο.. αλλιως δε γινεται τιποτα θα μπλεχτουμε.. :) Δεν μπορουμε να μιλαμε για συνολα αλλα για ομαδες παθησεων..
Παντως αν διαβασεις πιο παλιες συζητησεις ακουστηκαν αποψεις περι υγειας και χαρακτηρα που διασφαλιζεται απο καθαροαιμα κα οχι απο ημιαιμα. Αυτη η γενικευση ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΛΑΘΟΣ και πολυ απλοικη και αδικει τα αδεσποτα. Ισως να μιλαμε για καποιες ασθενειες αλλα για αλλες τοσες να ισχυει το αντιθετο.
 
Last edited:


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
το προβλημα με τις συγχρονες φυλες ειναι οτι οι εκτροφεις εκτρεφουν εντυπωσιακα ζωα μεν αλλα χανουν την ουσια της καθε φυλης ,ας πουμε ποσοι εκτροφεις φυλων ελξης εκτρεφουν πια για αυτα τα χαρισματα που παραθετω παρακατω και οχι για ωραια γουνα, ομορφα ματια ,σουπερ ντουπερ γωνιωσεις κτλπ
<<bred for generations for their endurance, strength, speed, tough feet, good attitude and appetites, and most importantly their desire to pull in harness and their abilities to run well within a team.>>
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Το προβλημα με τις συγχρονες φυλες δεν ειναι μονο των εκτροφεων, αλλα και της αγορας, και του ανταγωνισμου, και των εκθεσεων και των κριτων...Οι εκτροφεις που εκτρεφουν τυπικα αλλα οχι υπερτυπικα ζωα καταποντιζονται...Αυτοι που εκτρεφουν για εργασια και χαρακτηρα και οχι για επιφανειακα εντυπωσιακα χαρακτηριστικα περιθωριοποιουνται...Δεν μπορουμε να γυρισουμε πισω το χρονο αλλα...παν μετρον αριστον!

Από περιέργεια, ποιες φυλές ακριβώς?
κατ αρχην οποιαδηποτε φυλη μπορει να απαλλαγει απο κληρονομικες παθησεις δια της εκτροφης. Παιρνει πολυ χρονο αλλα γινεται. Υπαρχουν τετοιες υγιεις γραμμες αιματος ακομα και στις πιο προβληματικες φυλες (πχ Ιρλανδικους Λυκοθηρες).

Οσο για φυλες, δεν εχω ακουσει ποτε για κληρονομικη παθηση σε γκρεϋχάουντ κουρσας / αγωνων.

Τα Καιρν τερριερ υποτιθεται οτι ειναι πολυ υγιη, τα λεηκλαντ εργασιας, τα Γκλεν του Ιμααλ...Πρωτογονες φυλες, τυπου σπιτζ η λαγωνικα / ιχνηλατες (πχ φοξχαουντ και παρομοια).
 
Last edited by a moderator:


giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Όταν φτάσω σε σημείο να απευθύνομαι στον …εαυτό μου (μάλλον με αυτά που διαβάζω δεν αργώ), θα λάβω σοβαρά υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις σου.
οτι νοιωθεις...αλλα να μιλας οπως σου μιλανε
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν μπορειτε να μου πειτε οτι δεν μπορει να γινει εκτροφη σκυλου με ποιο μεγαλο μεγεθος απο ενας αγιου βερναρδου πχ γιατι θα εχει πραβληματα...τοτε δεν θα υπηρχαν τοσο μεγαλα ζωα ουτε στη φυση και το μεγαλυτερο θα ηταν ενας μολοσσος η ενα αγιου βερναρδου λολ.

νομιζω οτι μια τετοια κουβεντα χρειαζεται καποιον ειδικο στα θεματα βιολογιας.

Φυσικά και δεν γίνεται. Αν γινόταν θα το βλέπαμε και στη φύση.
Οι μεγαλόσωμες φυλές (60+ κιλά) έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής του είδους σε πολλές παραμέτρους και είναι ευθύνη και δημιούργημα του ανθρώπου.

Εσύ συγκρίνεις έναν κυνίδα με έναν ελέφαντα ? Εϊναι λάθος ... ο ελέφαντας παραδείγματος χάριν και πολύ γενικά έχει μία καρδιά που αρκεί ένας παλμός της για να κάνει ένα Αγίου Βερνάρδου μπάνιο στο αίμα ... ένα μεγαλόσωμο σκυλί έχει ήδη πρόβλημα υποστήριξης του κυκλοφορικού από την καρδιά, το συναντάμε σε πολλές μεγαλόσωμες φυλές και δυστυχώς όλο και πιο συχνά.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ημίαιμα ζώα είναι γενικά πιο υγιή από τα καθαρόαιμα. Και κατά την γνώμη μου δεν ισχύει.

Η γραμμική αναπαραγωγή με σφήνες είναι όντως πρακτικά - εμπειρικά και βιολογικά ο καλύτερος τρόπος αναπαραγωγής σε όλα τα θέματα, από διατήρηση του τύπου έως υγείας. Γραμμική αναπαραγωγή ονομάζουμε χονδρικά την αναπαραγωγή συγγενών αλλά μακρινών συγγενών, επανάληψη των ίδιων γραμμων αίματος από διαφορετικούς προγόνους σε πρώτα στάδια και επανάληψη - επανάκληση αρχαιότερων.

Γίνεται κατά κόρον και στα άγρια ζώα - σχεδόν σε όλα τα θηλαστικά αλλά και σε άλλα είδη.
 


giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
καλα ναι ενοειτε!! δεν το παω σε ελεφαντες... θα κοιταξω σε ζωα ποιο συγκενικα στο σκυλο και θα σου πω...:) Τωρα για το ποια ειναι ποιο υγιη νομιζω ειχα διαβαζει ενα αρθρο στην ελευθεροτυπια και ενα βιβλιο.. θα κοιταξω να τα βρω να σου πω τι διαβασα μπας και κανω λαθος
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ισχύει ότι ο AKC δεν έχει πάνω όριο μεγέθους στα πρότυπα?ότι προκρίνουν τα πιό μεγαλοσωμα γενικώς ή ράδιο αρβύλα κι αυτ?
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
και πόσο απλό να το τσεκάρει πλέον κανείς απο μόνος του...
α ρε διαδύκτιο...:)
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Η πιο χιππικη εφευρεση εβερ!! Παρε πισι βαλε ιντερνετ (εχε την τυχη να μη ζεις σε κινες κλπ που το λογοκρινουν) και να.. ενημερωσου για οοτι θες!! Μονος σου χωρις να τρως τις βλακειες που σου πασαρουν. Ρισπεκτ στο ιντερνετ [-o< [-o<
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.120
Μηνύματα
895.887
Μέλη
19.931
Νεότερο μέλος
Kwnstantina_22