Ποιός εκπαίδευσε τον σκυλο σας?

Ποιός εκπαίδευσε τον σκύλο σας?

• επαγγελματίας εκπαιδευτής

Votes: 21 28,0%
  • ερασιτέχνης γνωστός

Votes: 0 0,0%
  • εγώ ο ίδιος

Votes: 44 58,7%
  • κανένας

Votes: 10 13,3%

• Total voters
    75

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τον τελευταιο καιρο συζηταμε αρκετα για εκπαιδευση και εκπαιδευτες.
Λειπει όμως αναλογη δημοσκοπηση, ενώ υπαρχει για το από πού πηραμε τον σκυλο μας.

Αν η ερωτηση είναι αν πιστεουμε ότι ο εκπαιδευτης θα κανει καλυτερη δουλεια από τον ιδιοκτητη, προφανως ο εκπαιδευτης θα παρει ποσοστο 100%, οπότε μια τετοια δημοσκοπηση δεν εχει νοημα.

Οπότε ρωταω το εξης απλο.

Πόσοι εχουν εκπαιδευσει τον σκυλο με επαγγελματια εκπαιδευτη, πόσοι με ερασιτεχνη γνωστό «γνώστη», ποσοι μονοι τους και ποσοι καθολου.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πριν 15 χρόνια που ήταν η περίοδος που εκπαιδεύτηκε η σκύλα μου δεν υπήρχε η έννοια, στο μυαλό μου τουλάχιστον, του επαγγελματιά εκπαιδευτή....

Όποτε ο κλήρος έπεσε σε μένα, με δύο βιβλία που είχα βρει τότε, δεν νομίζω να υπήρχαν κι άλλα, και με τη βοήθεια της θεάς τύχης που μου έδωσε έναν πολύ ανθρωποκεντρικό σκύλο κι όχι ανεξάρτητο κι αντιδραστικό, προσπάθησα να της μάθω τα βασικά...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Την λώρα την εκπαίδευσε επαγγελματίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή ενασχόληση τη δική μου.

Τη λίζα δεν την είχα εκπαιδεύσει, την βρήκα έξω, αλλά σίγουρα ήταν από σπίτι.
Ήξερε να περπατάει χωρίς λουρί (κ με λουρί δεν τράβαγε), βασικές εντολές κ λέρωνε έξω.
Οπότε δνε χρειάστηκε να την εκπαιδεύσω.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τον εκπαίδευσα μόνη μου με τις ανύπαρκτες γνώσεις που είχα όταν τον απέκτησα και το μετάνιωσα. Και γιατί έγιναν λάθη και γιατί διαπιστώνω ότι το σκυλί μου έχει δυνατότητες που έμειναν ανεκμετάλλευτες. Τώρα στα γεράματα, όσο και να δουλεύουμε με το φοβερό μυαλό του, τα καλύτερα χρόνια είναι πίσω μας.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Λιζα, το αποτελεσμα της εκπαιδευσης ειναι αααλλη ιστορια, για αλλη δημοσκοπηση ισως.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Για την εκπαίδευση της Θέτιδας ήταν προαποφασισμένη η συνεργασία με επαγγελματία εκπαιδευτή και καθημερινά αποδεικνύεται η ορθότητα αυτής της απόφασης.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
zouzounos είναι ρητορική η ερώτησή σου με δόση χιούμορ και ειρωνίας ή πραγματική? Φυσικά και υπάρχουν.

Ο Goody, η Φαίδρα και η Brandy δεν έχουν εκπαιδευτεί ιδιαίτερα, έχουν μάθει πολύ βασικά πράγματα όπως να μην τραβάνε στο λουρί, να περιμένουν όταν τους ζητηθεί, να κάτσουν, να έρχονται και να τρώνε ακολουθόντας την καθημερινή ρουτίνα "περιμένω καθιστός μπροστά από την πόρτα, μέχρι να ακούσω το όνομά μου και μετά πηγαίνω στο φαΐ".
Ο Κόφι, κομπλεξικός, κυριαρχικός και ολίγον τι κακός χαρακτήρας με έβγαλε έξω από τα νερά μου στο τι γνώριζα ως "σκύλος". Φοιτήτρια όντας με οικονομικά περιορισμένα άρχισα να διαβάζω μπας και σώσω κάτι, αλλά δε μπορούσα να τον κουμαντάρω με τίποτε. Διεκδικούσε, επιτίθετο, δάγκωνε, τράβαγε, κατέστρεφε, δεν άκουγε... τότε ήμουν συνδομήτρια σε ένα σκυλοπεριοδικό, απο εκεί βρήκα τηλέφωνα εκπαιδευτών (2-3), πήρα τηλέφωνο.

Ερώτηση 1η: Πόσο χρονών είναι το σκυλάκι σας?
- 10 μηνών περίπου
ααααα είναι πλέον αργά για πολλά (με ύφος απογοήτευσης)

Ερώτηση 2η: Τι ακριβώς αντιμετωπίζετε και τι θέλετε να πετύχετε μέσα από την εκπαίδευση?
- έλεγα το πρόβλημά μου

Απάντηση: Χμμμ, ναι, κοιτάξτε είναι πλέον μεγάλο το σκυλί σας. Τι να σας πω, φέρτε το από δω (ή να έρθω από εκεί) να το δω, να δω πώς συμπεριφέρεται και θα σας πω αν τότε αν το αναλαμβάνω...

Τελικώς τον εκπαίδευσα εγώ. Είμαι ευχαριστημένη πλήρως.
Έχει φτάσει να ανέχεται όλα τα σκυλιά, αλλά δεν είναι ακόμη σε τέτοιο επίπεδο ώστε να δεχτεί ένα επίσης ακοινώνητο σκυλί και να παραμείνει ήρεμος, θα γίνει και αυτό, υπομονή και επιμονή έχω.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Δυστυχως κανενας.

Στην αρχη δεν το θεωρησα αναγκαιο, απλα του εμαθα απο μονη μου το κοντα, το ελα και το κατσε εντελως ερασιτεχνικα ομως. Δυστυχως ομως τωρα που απεκτησα και δευτερο σκυλο αναθεωρησα τις αποψεις μου καταληγοντας στο οτι θα επρεπε να ειχα κανει την βασικη υπακοη. Γιατι θα ειχα καλυτερη επικοινωνια και με τα δυο μου τα σκυλια και θεωρω οτι θα ηταν αρκετα διαφορετικα τα πραγματα και στην βολτα αλλα και γενικοτερα στην ολη συμβιωση μας!

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
πραγματικη ηταν
εγω ειχα διαβασει ενα τοπικ
που ελεγε για αποδειξη εφοριες κ.τλ
και οτι επισημα δεν υπαρχει
τεσπα παμε παρακατω

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Η αρχή έγινε υποτίθεται με επαγγελματία εκπαιδευτή ή συνοδό σκύλων δεν κατάλαβα ποτέ. Μας έδειξε τα απαραίτητα για βασική υπακοή τα οποία και δεν εφαρμόστηκαν 100% από τα μέλη της οικογένειας. Στη συνέχεια και σε ηλικία 3 ετών ξαναξεκινήσαμε με άλλον επαγγελματία ο οποίος ήθελε ο σκύλος να είναι ''λευκό χαρτί''. Μου έλεγε συνεχώς ότι στο χαρτί έχει γραφτεί κάτι και εμείς θα πρέπει να σβύνουμε και να ξαναγράφουμε,το σκυλί είναι κακομαθημένο κλπ. Πολύ κουραστικό για όλους. Η προσωπική εμπειρία μου λέει από την αρχή δουλειά και πιστή εφαρμογή των κανόνων, μετά άμα στραβώσει το ''κλήμα'' είναι παααααάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει. Πάντως επιβιώνουμε με τις μικρές κακές μας συνήθειες:)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το πρώτο μου σκύλο τον εκπαίδευσαν επαγγελματίες εκπαιδευτές (η υπερθετική μεζεδομεθοδος δεν απέδωσε και αναγκάστηκα να απευθυνθώ δεύτερη φορά σε εκπαιδευτή της προκοπής –εκπαιδεύτρια για την ακρίβεια- όταν ηρθαν τα ζόρια.)

Την σκύλα μου την δουλεύω με την βοήθεια επαγγελματιών εκπαιδευτών που έχω την χαρά να είναι και φίλοι μου και στη συνέχεια και αν πάνε όλα καλά, σειρα εχει κάποιο club εργασίας.

:)

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Οταν αποφασισα περυσι το καλοκαιρι να παρω σκυλο ημουν εντελως αδαης. Μπηκα στο Google εβαλα χαριζονται σκυλοι και μου εβγαλε σχετικες ιστοσελιδες και μεσα σε αυτες ηταν διαφορα φορα μαζι και το δικο σας. Δεν ήξερα καν πως λειτουργουν τα φόρα, δεν ειχα ποτε πριν επαφη γιαυτο στην αρχη απλα κοιταγα τα χαριζονται και εβγαινα. Σε καποια φαση καποιος τιτλος μου τραβηξε την προσοχη και μπηκα σε ενα θεμα και το διαβασα. Εμεινα αναυδη απο την αγνοια μου και αρχισα να διαβαζω τα παντα απο πολλα φορα για ολα τα θεματα εκπαιδευση, συμπεριφορα, διατροφη χωρις να εχω καμμια συμμετοχη στις συζητησεις. Οταν λοιπον απεκτησα το σκυλακι μου δοκιμασα αυτα που ειχα διαβασει για να το μαθω να κανει τσισα στην πανα. Με εξεπληξε οτι το εμαθε αμεσως. Συνεχισα απο τη δευτερη μερα να το μαθαινω να μενει σε ενα αυτοσχεδιο κρειτ και λιγο μετα να συνηθισει στις απουσιες μας. Παλι δεν ειχα προβλημα και δεν διαμαρτυροταν ποτε. Παντα εκανα οτι ειχα διαβασει μεσα απο το ιντερνετ. Σιγα σιγα του μαθαινα κολπακια Σηκω-κατω-γυρνα (εχω και ενα βιντεακι οταν ηταν μηνων και το εκανε - ειχε πολυ πλακα)
Γενικα ή ειναι καλοβολο σκυλακι ή αυτα που διαβασα απο το Ιντερνετ ηταν σωστα. Δεν του εχω μαθει τα παντα όσα διαβαζω αλλα οσα εμενα θα με ενοχλουσαν. Δηλαδη πχ. εμενα δεν με πειραζει να ακολουθω εγω τον ρυθμο του στη βολτα και οχι αυτος το δικο μου. Την εχουμε δει με το φιλο μου οτι στην βολτα του πρεπει να του επιτρεπουμε να πηγαινει οπου τον παει η μυτη του (παντα με λουρι βεβαια). Δηλαδη αν δεν ειναι θεμα ασφαλειας του δεν τον εμποδιζουμε. Δεν το θεωρουμε σωστο να του λεμε εμεις που θα παει. Να ανεβαινει στο κρεββατι, στους καναπεδες δεν μας πειραζει. Το θεωρουμε και επιβεβλημενο. Μας αρεσει που ερχεται και προσπαθει να κοιμηθει σαν εμας βαζοντας το κεφαλι του στο μαξιλαρι και το σωμα του κατω απο το παπλωμα. Εχει μαθει το εκει, το περιμενε. Μερικες φορες τα κανει απο μονος του χωρις να του τα πω. Ας πουμε οταν με βλεπει ετοιμαζομαι να σφουγγαρισω παει μονος του σε μια γωνια καθεται μεχρι να ξαναβαλω τον κουβα στη θεση του. Ειναι καλοβολο σκυλι γιαυτο μεχρι τωρα δεν εχω σκεφτει την βοηθεια εκπαιδευτη. Μας αρεσουν οι ελευθεριες που εχει και δεν μας ενοχλουν. Και μπορω να πω οτι εγω στην αρχη επεμενα να τα κανουμε ολα by the book αλλα ο φιλος μου επεμενε να ειμαστε πιο διαλλακτικοι. Πχ οταν ηταν κουταβι ο φιλος μου τον ενθαρρυνε να παιζουν "δαγκωματιες". Οσο και να του φωναζα οτι θα του κανει μια κακη συνηθεια και φωναζα και κτυπιομουν τιποτα. Του λεγα πρεπει να εχουμε κοινη γραμμη γιατι θα το τρελλανουμε το σκυλι αφου εγω του ελεγα μη και εκεινος τον προκαλουσε να του δαγκωνει τα χερια τιποτα. Αποτελεσμα ο Βιτο συνεχιζει και παιζει δαγκωματιες μονο με τον φιλο μου και ειναι το αγαπημενο τους παιχνιδι:confused: Δεν δαγκωνει κανεναν αλλο μονο με το φιλο μου ξερει οτι του επιτρεπεται! Πως το καταλαβε αυτο?:confused:
Γιαυτο σας λεω μαλλον ειναι καλοβολος χαρακτηρας. Καταλαβαινει μονος του αρκετα πραγματα και με την ερασιτεχνικη μου καθοδηγηση εχει μια υποδειγματικη συμπεριφορα. Ενα τελευταιο παραδειγμα και κλεινω το τεραααααααστιο ποστ (συγγνωμη). Πρωτη επισκεψη σε ξενο σπιτι μετα τα εμβολια εγω καταγχωμενη μην κατουρησει μεσα στο ξενο σπιτι τυπου σημαδεμα ειχα φερει μια πανα την απλωσα του ειπα τσισα εδω και μετα δεν τον αφησα απο τα ματια μου μην τυχον και δεν το ειχε καταλαβει να τον προλαβω. Αφου δεν εκανε τιποτα για τις επομενες 2 ωρες χαλαρωσα και εγω και ειπα να παω να φαω χωρις να τον εχω στο νου μου. Μολις σηκωθηκαμε απο το τραπεζι μετα απο καμμια ωρα ειδα στην πανα μια σταμπα!
Πρεπει να εχω καλοβολο σκυλακι........
Αυτα. Συγγνωμη και παλι για την πολυλογια.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
.........
Τελικώς τον εκπαίδευσα εγώ. Είμαι ευχαριστημένη πλήρως.
Έχει φτάσει να ανέχεται όλα τα σκυλιά, αλλά δεν είναι ακόμη σε τέτοιο επίπεδο ώστε να δεχτεί ένα επίσης ακοινώνητο σκυλί και να παραμείνει ήρεμος, θα γίνει και αυτό, υπομονή και επιμονή έχω.
Χριστινα, κυριως εσενα ειχα υποψη μου οταν ειπα πριν λιγες μερες οτι μπορει καποιος να εκπαιδευσει μονος του τον σκυλο του.

Το θεμα ειναι ποσοι μπορουν να το κανουν σωστα οπως εσυ και αν αρκει η ορεξη και η ενασχοληση ή θελει και λιγο χάρισμα.

Περισσοτερο ομως θαυμαζω το οτι ο σκυλος που εκπαιδευσες ειναι ο "παλιοχαρακτηρας" (δικια σου παλια εκφραση) τριων ετων Κόφι και οχι ενα ησυχο και ηρεμο κουταβακι.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Όχι δεν πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας τελικώς. Και όχι επειδή θέλω να πω κάτι για μένα, καμία σχέση, σιγά μην έχω το χάρισμα, αν ήταν θα είχα χρειαστεί για πολλά πράγματα λίγες μόνο μέρες και όχι πολλές. (και να μην πω για λάθη που έκανα και γω στην αρχική μου προσπάθεια μέχρι να παγιώσω μία τακτική)

Απλώς, τελικώς βλέπω άτομα που ενώ τους λες ένα πράγμα (όχι δική σου θεωρία, κάτι που αποδεδειγμένα ισχύει, πχ.κράτα τον τόνο της φωνής σου σταθερό και ήρεμο, ή κράτα το λουρί έτσι) επιμένουν υποσυνείδητα να μην το κάνουν με τίποτε.
Επίσης πολλοί έχουμε μέσα στο μυαλό μας ήδη παγιωμένες ερμηνείες για τις σκυλοσυμπεριφορές και επιμένουμε να "διαβάζουμε" τον σκύλο με βάση αυτές. (προκατάληψη)

Νομίζω ότι βασίζομαι σε μία λογικη που λέει "ο σκύλος ζει το ΤΩΡΑ, προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες συνθήκες", άρα με βάση αυτή τη λογική πιστεύω ότι ΟΛΑ τα σκυλιά (υγιή) μπορούν να αλλάξουν. Δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες φυσικά, όλα όμως αλλάζουν και διαπλάθονται.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε όλοι τον χρόνο και την όρεξη να το κάνουμε.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Κι εγώ κανένας απάντησα. (εξαρτάται φυσικά απο το πως ορίζεται ο εκπαιδευμένος σκύλος... πόσες εντολές και πόσο καλά πρεπει να τις εκτελεί για να "πάρει πτυχίο").
Πάντως ακόμα και με τον ελαστικότερο ορισμό, το Γκογκόλ εκπαιδευμένο δεν θα τον έλεγες.....

Στην αρχή το είχα πάρει πολύ ζεστά το θέμα της εκπαίδευσης.... μετά είχα την πολύτέλεια να το αφήσω, γιατι προέκυψε πολύ εύκολος ο σκύλος.....

Τώρα προσπαθώ να το ξαναπιάσω για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα που χαλάνε κυρίως αυτόν κι όχι εμένα.....