Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Λήξη πυροφυλάξεων για το 2018

Λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεων, αυξημένης υγρασίας, πτώσης της θερμοκρασίας), από σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2018 ο ΕΔΑΣΑ σταματάει για φέτος τις νυχτερινές πυροφυλάξεις στα πυροφυλάκια Σκίπιζας και Κατσιμιδίου.

Οι περιπολίες του πυροσβεστικού οχήματος του ΕΔΑΣΑ (ΕΔΑΣΑ-1) θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, τουλάχιστον κατά τις ημέρες αυξημένης επικινδυνότητας και
τα Σαββατοκύριακα που παρουσιάζεται αυξημένη επισκεψιμότητα στο Δρυμό
 
  • Like
Reactions: spyv


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631

Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO9001:2015 για τον ΕΔΑΣΑ
27 September 2018/in draseis - nea /by EDASA
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης ΛΕΤΡΙΝΑ ΑΕ, η ετήσια επιθεώρηση πιστοποίησης του συστήματος διαχείρισης ποιότητας το οποίο εφαρμόζεται από τον σύλλογο μας. Με την επιθεώρηση αυτή τεκμηριώθηκε η ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων της νέας έκδοση του προτύπου ISO9001:2015.

Το Σύστημα Ποιότητας που εφαρμόζει ο Ε.ΔΑΣ.Α, εστιάζει στη βέλτιστη λειτουργία των Ομάδων Πυροφύλαξης και Δασοπυρόσβεσης και στη σωστή διαχείριση του προσωπικού και των υλικών. Κύριοι στόχοι του Συστήματος Διαχείρισης είναι :

– η τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε ότι αφορά το προσωπικό.
– η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της δράσης του Ε.ΔΑΣ.Α.
– η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού.
– η ασφάλεια και επάρκεια των υλικών πόρων.
– η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η διάκριση αυτή αποτυπώνει τη προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια σε ότι αφορά στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ε.ΔΑΣ.Α. Ταυτόχρονα όμως, επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Συλλόγου μας στη διατήρηση και τη συνεχή βελτίωση, τόσο του επιπέδου των διαδικασιών όσο και του τελικού αποτελέσματος.
 






manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Μιχάλη δεν γνωρίζω κάτι. Ενημέρωση σε ποιους;
Επειδή λείπω πλέον πολλά χρόνια από την Αθήνα δεν γνωρίζω λεπτομέριες.
Θυμάμαι πριν χρόνια όταν ήμουν αθηνα, μια χρονιά πάλι αρχές καλοκαιριού με παρόμοιες συνθήκες (πολλές βροχές την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού και πολλούς κεραυνούς με την βλαστηση να έχει ξεσαλωσει) ήμασταν σε αυξημένη η επιφυλακή λόγο του φόβου για το φαινόμενο που αναφέρεσαι.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Και Για να μην ξεχνιόμαστε

Έναρξη πυροφυλάξεων 2020

5 June 2020/in draseis - nea, Πυροφύλαξη /by EDASA
Η ενεργοποίηση των πολιτών σήμερα κρίνεται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό και την κατάσβεσή τους. Για ακόμα μια χρονιά, ο Ε.ΔΑΣ.Α διοργανώνει εθελοντική δασοπυροφυλάξη στην Πάρνηθα: μια δραστηριότητα που εστιάζει στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών για ενδεχόμενα συμβάντα δασικών πυρκαγιών, ενώ αποτελεί και μία ανεπανάληπτη εμπειρία για τους εθελοντές που συμμετέχουν. Οι πυροφυλάξεις ξεκινούν τη Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 !
Καλούμε παλιούς και νέους εθελοντές να συμβάλλουν και φέτος στην υλοποίηση ενός και μόνο στόχου, την διαφύλαξη του τελευταίου «πνεύμονα» της Αττικής, του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το αντάλλαγμα είναι ανεκτίμητο! Μια βραδιά μόνο αρκεί και αποτελεί μια πρώτης τάξεως απόδραση από την ζέστη της Αθήνας στο έναστρο, δροσερό πυροφυλάκιο Σκίπιζας και στο πυροφυλάκιο Κατσιμιδίου, προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς.

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο με δυνατότητα διανυκτέρευσης των εθελοντών εντός των πυροφυλακίων. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, με στοιχειώδη φυσική κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς επικεφαλής της ομάδας πυροφύλαξης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του Ε.ΔΑΣ.Α. Οι πυροφυλάξεις γίνονται βάσει του υπηρεσιακού σχεδιασμού και σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνήστε μαζί μας :
Τηλέφωνο : 2105200680 – 6906824871 – Δευτέρα ως Παρασκευή 17:30 – 20:30
Website : Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής
Email : [email protected]
Email για πυροφυλάξεις : [email protected]
Λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στις πυροφυλάξεις : Συμμετοχή στον ΕΔΑΣΑ – Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να επαναφέρω το παρόν θέμα.
Μετά τις τελευταίες φωτιές νομίζω πως φάνηκε πόσο ευάλωτο είναι το μοναδικό για την πρωτεύουσα οικοσύστημα της Πάρνηθας.
Το οποίο κατά τυχη δεν χάθηκε και το υπόλοιπο ελατοδασος που γλίτωσε από την φωτιά του 2007. Και λέω κατά τύχη γιατί στην τελευταία φωτιά ήταν η τελευταία προτεραιότητα για τις αρχές.

Μετά τα τελευταία γεγονότα νομίζω πως πως ο ρόλος του ΕΔΑΣΑ (μοναδικού προστάτη του μαγικού βουνού) και το έργο που επιτελεί, φάνηκε πόσο σημαντικό είναι και πρέπει όσοι μπορούν να βοηθησουν.
Τα νέα μέλη καλό που αγνοούν το παρόν θέμα και την δράση του ΕΔΑΣΑ γενικότερα, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στο παρόν θέμα από την 1η σελίδα.

 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Να συμπληρώσω ότι, πέρα από την Πάρνηθα και για όσους ζουν εκτός αστικών περιοχών ή και σε αστικές περιοχές με άλση ή άλλα επικίνδυνα για φωτιά σημεία, υπάρχουν τοπικές ομάδες εθελοντών πυρόσβεσης.

Σε αυτές μπορεί να απευθυνθεί κανείς και κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης (που γίνεται το χειμώνα) να συμβάλλει με π.χ.

Δίωρες βάρδια πυροφύλαξης
Βοήθεια σε άλλες ενέργειες π.χ. συγκέντρωση νερών ή άλλων χρήσιμων

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει και να απευθυνθεί στην τοπική του ομάδα.
 
  • Like
Reactions: sis and spyv


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Πριν κάνα 10ήμερο ήμουν Αθήνα. Εννοείται πως μια βόλτα στο αγαπημένο μου βουνό την έκανα.
Δεν είχα πολύ χρόνο και δεν ήμουν και μόνος μου ώστε να χωθώ και να "χαθώ" σε αγαπημένα μονοπάτια, να νιώσω αυτό το μαγικό μέρος όπως θα ήθελα αλλά έστω και ετσι χάρηκα που βρέθηκα εκεί μετά από πολύ καιρό.

Έκανα μια κυριακάτικη (η πιο λάθος μέρα για βόλτα στην Πάρνηθα) βόλτα με αμάξι στα γνωστά και πολυσύχναστα μέρη του βουνού. Μπαφι, μολα, στις κεραίες στην κορυφή, αγια τριαδα και κάνα δύο μέρη ακόμα.

Αυτό που είδα και με χαροποίησε είναι πως τα πρώτα καμένα του 07 που συναντάμε ανεβαίνοντας (ξενία, αγ.τριάδα, καζίνο) πρασινησαν. Με πεύκα φυσικά και όχι με έλατα όπως ήταν πριν την φωτιά, αλλά αναμενόμενο. Άλλωστε στο πευκοδάσος που θα γίνει εκεί, στην σκιά του θα αρχισουν να φυτρώνουν έλατα ώστε τα δισέγγονα μας να δουν το δάσος που βλέπαμε πριν το 07.

Με χαροποίησε πολύ που είδα και έλατα να μεγαλώνουν σε διάφορα σημεία που είχαμε αναδασωσει τότε. Όλος αυτός ο κόπος δεν πήγε χαμένος.

Με χάλασε που είδα τόσο πολύ κόσμο στο βουνό. Κόσμο άσχετο με το βουνό. Στην επιστροφή και περνώντας από το μπαφι τα παρκαρισμένα αμάξια και από τις 2 πλευρές του δρόμου ήταν για χιλιόμετρα. Πραγματικά δεν το είχα ξαναδεί αυτό. Ίσα ίσα χώραγε να περνάει 1 αμάξι σε πολλά σημεία και επειδή τα αμάξια πηγαινοέρχοντουσαν και από τις 2 κατευθύνσεις, μπλοκάραμε για περίπου 1 ώρα. Το δε ψηλοτάκουνο που ήταν στο βουνο και πέριξ του καταφυγίου, αμέτρητο.

Τα φετινά καμένα τα είδα από μακριά και σφιχτηκε το στομάχι μου. Στην επιστροφή είχα σκοπό μετά το τελεφερίκ να στρίψω για Θρακομακεδόνες και να κάνω μια περατζαδα από βαρυπομπη Τατόι κτλ αλλά λόγο το ότι κόλλησα στο μπαφι για καμία ώρα, δεν είχα χρόνο. Ίσως καλύτερα.

Εσείς οι πρωτεβουσιανοι έχετε ένα θησαυρό δίπλα σας που οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζετε. Να τον εκτιμάτε και να τον σέβεστε.

Αγαπημένο μου βουνό στο επανιδείν. Την επόμενη φορά που θα έρθω, υπόσχομαι να σε περπατήσω, να σε χαρώ όπως σου αρμόζει.DSC09132-1.jpgDSC09152-1.jpgDSC09157.jpg
 

Attachments







manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Το ίδιο άκουσα εδώ σε τοπικό Ραδιόφωνο για τον δρυμό της Σαμαριάς. Αλλά δεν πρόλαβα να ακούσω λεπτομέρειες.
Δεν κατάλαβα ακριβώς τι παίζει. Υπέθεσα επειδή ο δρυμός εδώ έχει αρκετά έσοδα (εισιτήριο στο φαράγγι) ότι αυτός είναι ο λόγος αλλά μπορεί να είναι και άσχετο μιας και από ότι βλέπω γίνεται και σε άλλες περιοχές.
Ελπίζω να μην έχει να κάνει με εκμετάλλευση των περιοχών αυτών.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Αν κατάλαβα σωστά, ο σκοπός ήταν να υπάρχει κεντρική διαχείριση και συντονισμός. Από την άλλη, μιας και πρόκειται για διαφορετικές περιοχές με διαφορετικές ανάγκες, φαντάζομαι ότι πάλι θα χρειάζεται κάποιος σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο, οπότε πάλι θα χρειαστούν επιμέρους επιτροπές, σύμβουλοι κλπ. Επίσης δεν κατάλαβα αν/πόσο θα εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς (νομίζω πως όχι, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικά κακό).
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3