Χθες έπαθε μετά από καιρό αιματηρή κολίτιδα (πόσο πιο γλαφυρή - ας μιλήσουμε τώρα για φαί!!). Δυστυχώς όταν έγινε είχαν κλείσει ιατρεία και πετ σοπ, και τα αντίστοιχα ανθρωποφάρμακα που δίνουν για την περίσταση τον πειράζουν. Οπότε είπα να φροντίσω για δίαιτα και από Δευτέρα γιατρό αν δεν έχουμε τα ίδια ή χειρότερα. Δοκίμασα κάτι καινούριο το οποίο φάνηκε να δρα άμεσα, οπότε είπα να το μοιραστώ.
Ετυχε και είχα πάρει μόλις κιμά γαλοπούλα, φρεσκοαλεσμένο από στήθος. Δεν είχα ξαναπάρει, την προηγούμενη βδομάδα μου πανε ότι βρήκαν τέτοιο κουμάντο και απλά πήρα να δοκιμάσω. Να κάνω μια παρένθεση εδώ ότι το κλασσικό κοτόπουλο + ρύζι δεν μας κάθεται πολύ καλά, οπότε έτσι κι αλλιώς αυτοσχεδιαζω. Οπότε λέω, θα κάνω μπιφτέκια γαλοπούλας, όπως σχεδίαζα, αλλά χωρίς πολλά-πολλά και με.. συσφικτικές ιδιότητες.
Έβαλα:
- 1 κιλό κιμά γαλοπούλας (ήμουν συντηρητική, δοκιμή γαρ)
- 2 αυγά (κανονικά θα πρότεινα κάτιτις λιγότερο, δλδ 3 αυγά στα 2 κιλά, σύμφωνα με το νετ)
- Τριμμένο παξιμάδι (με το μάτι. Έβαλα μπόλικο γιατί τα άμυλα/άλευρα τον βοηθάνε σε τέτοια. 2 φλυτζάνια του τσαγιού ίσως; Μπορεί και παραπάνω. Κανονικά εκτός προβλήματος δεν θα πρότεινα τόσο πολύ)
- Ρίγανη (που διάβασα προχθές - @zerom0 - ότι είναι ότι πρέπει για τα σκυλιά για κολλίτιδες κτλ. Πάλι με το μάτι, καμιά χούφτα μάλλον)
- 2 κ.γ. λάδι καρύδας
- 1 κ.γ. τσόφλι αλεσμένο (το οποίο ήταν κ ελαφρώς αλατισμένο, γιατί το άλεσα στο γουδί και αλέθεται καλύτερα όταν τρίβεται με το αλάτι, αν δε είναι κ χοντρό ακόμα καλύτερα. Αν δεν είχε αλάτι στο τσόφλι, θα έβαζα σίγουρα μια ελαχίστη στη ζύμη)
- Καθώς τα πλαθα, ~1 σταγόνα ελαιόλαδο σε κάθε μπιφτέκι για να πλαστεί σωστά κ να μην κολλάει
Έβγαλε 8 μπιφτέκια, μετρίου μεγέθους. Τα κανα σε ριγωτό τηγάνι - χωρίς καθόλου άλλο λάδι. Έτσι είναι σα γκριλάτα, αλλά γκριλ/φούρνο σίγουρα θα ναι καλύτερα. Δεν θα πρότεινα σε ταψί πάντως σε δίαιτα, αλλά σε σχάρα, για να φεύγουν τα όποια έλαια κ λίπη (με κάτι από κάτω να πιάνει τα ζουμιά). 5-10 λεπτάκια φάση στο ριγωγό, μπαμ μπαμ.
Τεσπά, αποτέλεσμα σήμερα: αίμα τέλος, και από νερό τα κακά είχαν γίνει τουλάχιστον πάστα.
Να τονίσω ότι η παραπάνω συνταγή δεν είναι πλήρης ωφέλιμων συστατικών για μόνιμα γεύματα (αν και από ότι είδα από συνταγές στο νετ δεν απέχει πολύ). Όποιος θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο για... φυσιολογικό σκυλί θα πρότεινα να βάλει λίγο καρότο μέσα, golden paste (1 κ.γ. για αρχή/κιλό) αντί σκέτο λάδι καρύδας, να αντικαταστήσει το παξιμάδι με κάτι άλλο (ειδικά αν έχει δυσανεξία στα σιτηρά το σκυλί). Το αλάτι επίσης προαιρετικό και πρέπει να ναι ελάχιστο - εγώ έβαλα γιατί είδα ότι σε τέτοιες φάσεις τον βοηθάει.
Α, ο μπούσουλας ήταν συνταγές στο νετ παρεμπιπτόντως, απλά προσάρμοσα το όλο θέμα στα μέτρα του ευαίσθητου γιατί δεν ήθελα να κάνω πειράματα με νέα υλικά.