"Χωριάτικα" τσιμπούρια

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
Στον κηπο που εχει το σπιτι μας δεν εχω παρατηρησει (ακομα τουλαχιστον κατι). Ο,τι εχουμε τσιμπησει ειναι απο τις βολτες μας. Τωρα δεν την παω καν στο βουνο, αλλα στην ασφαλτο κ ακομα κ εκει εχουμε θεμα....λιγοτερο μεν αλλα εχουμε. α συγκεκριμενα τσιμπουρια παντως οντως φαινονται πολυ αιμοδιψη. Δεν το εχω ξαναδει αυτο το πραμα. Παρηγγειλα φροντλαιν κ ενα σκαλιμπορ να μου φερουν κ θα δω αν εχουμε θεμα κ με τον εξω χωρο απο το σπιτι θα παρω κ το εξτρα πραμα. Δε μου ειπατε ομως, αυτος ο υπερπληθυσμος θα μειωθει καθολου εστω λιγουλακι? Γιατι αναρωτιεμαι που θα βρουν φαϊ ολα αυτα?Δε θα πεθαινουν λογικα απο την πεινα?ε??βλακειες λεω? Εξετασεις αφου δω οτι ειναι υπο ελεγχο το θεμα γιατι αλλιως καθε μηνα εξετασεις θα πρεπει να κανω. Θα ρωτησω βεβαια κ την γιατρο οταν κατεβω το Πασχα στην Πατρα

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
σε πρώτη φάση .... ......και ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - Ectopor το είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση με μεγάλη επιτυχία. Συμβουλέψου όμως πρώτα τον κτηνίατρο σου.
Αυτο απο ο,τι λεει το site ειναι για βοοειδη κ αιγοπροβατα. Εσυ το εχεις χρησιμοποιησει στο σκυλο σου, αλλα φανταζομαι πολυ αραιωμενο σωστα?Θα ρωτησω οπωσδηποτε τη γιατρο

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Όχι δεν θα πεθάνουν από την πείνα! Κάποια τσιμπούρια μπορούν να ζήσουν ολόκληρα χρόνια χωρίς τροφή. Οπότε αν ελπίζεις σ'αυτό την πάτησες.

Ρίξε οπωσδήποτε κάτι δυνατό γύρω από την περίφραξη του σπιτιού σου ώστε να μην μπουν και μέσα και τσεκάριζε τον σκύλο μετά από κάθε βόλτα.
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα σκεφτόμουν τη χρήση του Sebacil πάνω στο σκύλο (μόνο με την κατάλληλη αραίωση βέβαια και καλού κακού μετά από τεστ σε μικρή περιοχή δέρματος).

Μόνο σε μέρη με πρόβατα το έχω δει αυτό πάντως. Λες και είναι βιονικά τσιμπούρια. Να ψεκάζεις συνέχεια, να φοβάσαι μήπως ξεκάνεις τον σκύλο και τα τσιμπούρια να μην χαμπαριάζουν.

Μαζί με την εξέταση για ερλιχίωση, ίσως θα έπρεπε κάνεις μια και για πυροπλάσμωση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Καλά ξεμπερδέματα και προσοχή στην κοπριά που αναφέρθηκε και πιο πάνω!

Blair Waldorf

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2012
45
0
greece
Aιτία της νόσου είναι τα τσιμπούρια, όπως και στην ερλιχίωση. Η πιροπλάσμωση προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου, τα καταστρέφει και προκαλεί αναιμία των βλεννογόνων, που έχουν κίτρινη χροιά ενώ τα ούρα του ζώου γίνονται ερυθρόχρωμα ή καστανέρυθρα.
Η πιροπλάσμωση (ή μπαμπεζίωση) οφείλεται στον παρασιτισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος του σκύλου, από το πρωτόζωο του είδους Babesia canis. Η προσβολή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί καταστροφή τους. Είναι νόσος των σκύλων, παρόμοια με την ελονοσία των ανθρώπων, με τη διαφορά ότι δεν εμπλέκονται τα κουνούπια αλλά τα τσιμπούρια.

Κλινική εικόνα του σκύλου:
Ασαφής πυρετός, εύκολη κόπωση, διαταραχές όρεξης, αναιμία.

Σοβαρότερη εμφανίζεται στα νεαρά ζώα και ειδικά στα κουτάβια που εμφανίζουν διόγκωση της κοιλιάς, λόγω διόγκωσης του σπλήνα ή συγκέντρωσης υγρών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Είναι ειδική και γίνεται με ένεση, η οποία επαναλαμβάνεται μετά από δύο εβδομάδες, στον κτηνίατρο.

Και η ηπατοζωονόσος είναι επικίνδυνη για το ζώο αλλά και για τον άνθρωπο. Αυτή προκαλείται αν το ζώο καταπιεί κάποιο τσιμπούρ,όταν προσπαθεί να το βγάλει από πάνω τουι ή αν ο άνθρωπος σπάσει ένα τσιμπούρι και δεν πλύνει καλά τα χέρια του.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και πρέπει να βάζουμε τις ειδικές αμπούλες, κολλάρα ή σπρεϊ κατά των τσιμπουριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα! (Αμπούλα κάθε μήνα, κολλάρο κάθε 3-4 μήνες ή σπρεϊ κάθε 3 μηνο).
Αρχείο ομάδας Adespoto.gr - Περιοδικό Ιατρικά 9/7/2002

Σχετικό άρθρο: Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια στα ζώα μας: τι είναι, πώς τα διώχνουμε

Πηγή: adespoto.gr

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
πολυ ευχαριστη φαινεται αυτη η πυροπλασμωση..... κ δε μου λες βρε xotikouli το sebacil δρα κ αποτρεπτικα στο σωμα του σκυλου ή μονο αφου πιασει να τους σκοτωσει?

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Το sebacil ειναι αρκετα βαρυ φαρμακο. Θα το χρησιμοποιουσα στον σκυλο μονο αν ειχα εξαντλησει ολα τα υπολοιπα και μονο για 1 φορα. Προσεξε την αραιωση ακομα και αν το χρησιμοποιησεις για τον χωρο.

Οταν ειχα προβλημα με πολυ επιθετικα τσιμπουρια σε ημιαστικο περιβαλλον ψεκασα τον σκυλο με φροντλαιν. Μετα εβαλα αμπουλες φροντλαιν και σκαλιμπορ. Ψεκασα επισης την αυλη, τους εξωτερικους τοιχους του σπιτιου και της περιφραξης με sebacil και εριξα με το ιδιο μειγμα και ενα σφουγγαρισμα σε βεραντες και στο σπιτι. Το σκυλι (1 ειχα τοτε) απομακρυνθηκε απο το σπιτι για 48 ωρες για προληπτικους λογους. Εκτοτε δεν ξαναειχα προβλημα αλλα ημουν πολυ σχολαστικη στο ψαξιμο του σκυλου μετα την βολτα και στην εγκαιρη αλλαγη αποπαρασιτικων. Επισης το πρωτο διαστημα ψεκαζα τα ποδαρακια, την κοιλιτσα και το λαιμο του σκυλου με φροντλαιν πριν την βολτα.

Τωρα που το βλεπω γραμμενο το πεθανα στα χημικα το σκυλι, αλλα απο το να τρεχαμε με ερλιχιωσεις και τα σχετικα...

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
να προσθεσω παιδια ενα προιον να ψεκαστε το σκυλο σας αλλα και για ολες της επιφανειες το ardap extra sofortwirkung

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Εγώ δεν κατάλαβα αν τα τσιμπούρια που βρίσκεις είναι εγκατεστημένα στο σκυλί ή απλά τα βρίσκεις πάνω στο τρίχωμα. Και το ρωτάω αυτό γιατί αν απλά είναι ανεβασμένα πάνω στις τρίχες με τόσα χημικά που βάζεις στο σκυλί μάλλον θα φύγουν και δεν θα δοκιμάσουν να ρουφήξουν αίμα.

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
Τα τσιμπουρια τα βρισκω πανω στο τριχωμα κ ενω τρεχουν να εγκατασταθουν...δυστυχως ομως καποια δεν τα προλαβαινω οποτε καποια τα βρισκω μετα στον εξονυχιστικο ελεγχο τα βρισκω να καθονται σε καμια μασχαλη ή σε κανα δαχτυλο αναμεσα. εχει τυχει να βρω κ στο κρεββατι της αλλα ψοφιο που σημαινει οτι ειχε παρει μια γευση πριν μας αφησει χρονους.

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
να προσθεσω παιδια ενα προιον να ψεκαστε το σκυλο σας αλλα και για ολες της επιφανειες το ardap extra sofortwirkung
γερμανικο μου ακουγεται!κυκλοφορει εδω?αν οχι, δωσε κανα λινκ:)

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Εγώ δεν κατάλαβα αν τα τσιμπούρια που βρίσκεις είναι εγκατεστημένα στο σκυλί ή απλά τα βρίσκεις πάνω στο τρίχωμα. Και το ρωτάω αυτό γιατί αν απλά είναι ανεβασμένα πάνω στις τρίχες με τόσα χημικά που βάζεις στο σκυλί μάλλον θα φύγουν και δεν θα δοκιμάσουν να ρουφήξουν αίμα.
To θέμα είναι (γιατί το έχω πάθει) πού βρίσκεσαι όταν τελικά αποφασίζουν να φύγουν. Όπου γυρνάς σπίτι σου και γίνεται η μεγάλη απόβαση. Φρίκη!! Γιατί εσύ δεν είσαι ψεκασμένος και την πέφτουν σε σένα..

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
To θέμα είναι (γιατί το έχω πάθει) πού βρίσκεσαι όταν τελικά αποφασίζουν να φύγουν. Όπου γυρνάς σπίτι σου και γίνεται η μεγάλη απόβαση. Φρίκη!! Γιατί εσύ δεν είσαι ψεκασμένος και την πέφτουν σε σένα..
Επειδή εδώ δίνω μάχες με τα τσιμπούρια κάθε μέρα το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι όποια μέθοδο προφύλαξης και να χρησιμοποιήσεις το τσιμπούρι και τον ψύλλο δεν μπορείς να τα κρατήσεις μακριά από το σκυλί.

Αυτό που κάνουν τα αντιπαρασιτικά είναι να τα διώχνουν αφού έχουν ανέβει στο ζώο.

Εκτός αν ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι το τσιμπούρι θα δει από μακριά το σκυλί θα μαντέψει ότι είναι γεμάτο δηλητήρια πάνω του και δεν θα ανέβει περιμένοντας το επόμενο που δεν θα είναι ψεκασμένο:D.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
To Scalibor για μας έκανε μέχρι τώρα πολύ καλή δουλειά με τα τσιμπούρια (η Advantix όχι και τόσο).

Κι εμείς μόλις βρήκαμε το πρώτο μας τσιμπούρι και αναγκάστηκα να βάλω και αμπούλα (νωρίς φέτος!) που τη φύλαγα για αρχές Απριλίου...

Αχ να τη βγάλουμε καθαρή και φέτος... :(

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
To Scalibor για μας έκανε μέχρι τώρα πολύ καλή δουλειά με τα τσιμπούρια (η Advantix όχι και τόσο).

Κι εμείς μόλις βρήκαμε το πρώτο μας τσιμπούρι και αναγκάστηκα να βάλω και αμπούλα (νωρίς φέτος!) που τη φύλαγα για αρχές Απριλίου...

Αχ να τη βγάλουμε καθαρή και φέτος... :(
βγηκαν τα τσιμπουρια νωρις νωρις πριν μια βδομαδα βρηκα και εγω αμεσως αμπουλες κολαρα σπρευ

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Επειδή εδώ δίνω μάχες με τα τσιμπούρια κάθε μέρα το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι όποια μέθοδο προφύλαξης και να χρησιμοποιήσεις το τσιμπούρι και τον ψύλλο δεν μπορείς να τα κρατήσεις μακριά από το σκυλί.

Αυτό που κάνουν τα αντιπαρασιτικά είναι να τα διώχνουν αφού έχουν ανέβει στο ζώο.

Εκτός αν ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι το τσιμπούρι θα δει από μακριά το σκυλί θα μαντέψει ότι είναι γεμάτο δηλητήρια πάνω του και δεν θα ανέβει περιμένοντας το επόμενο που δεν θα είναι ψεκασμένο
.

+1

c034.gif Eφ όσον δεν υπάρχει το κουμπάκι "Τhanks"...

Last edited:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Συμφωνώ..
Απλά λέω ότι μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσεις ότι έχουν κατακλύσει το αυτοκίνητό σου, το σπίτι σου και να τα βρίσκεις βιδωμένα πάνω σου..
Γιατί οκ, δεν είναι μόνο να προστατέψουμε το σκύλο (ανέβηκαν-φρίκαραν-έφυγαν) είναι και να μην τα κουβαλήσουμε μαζί μας σπίτι. Εγώ όταν με δάγκωσε τσιμπούρι μέσα στο σπίτι μου έφαγα μεγάλη φρίκη..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.319
Μέλη
20.080
Νεότερο μέλος
Μαρκελα