Δυσπλασία κι εκτροφή!

Status
Κλειδωμένο θέμα

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Ερώτηση προς τον Omarock
Εαν κάποιος έπαιρνε ενα απο τα κουτάβια σου και το έκανε υπέρβαρο και το έβαζε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και το ανάγκαζε με το μπαλάκι να πηδάει πάνω-κάτω, και να ζούσε σε σε δωμάτιο με πλακάκια τί βαθμό δυσπλασίας πιστευεις οτι θα είχε σε ηλικία 1 χρόνων?

ξαναβάζω το άρθρο που είχα βάλει και παλιότερα για να καταλάβουμε για τι μιλάμε.

Όπως στις περισσότερες πολυγονιδιακές ασθένειες, υπάρχουν κύριοι και δευτερεύοντες αιτιολογικοί παράγοντες .

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κύρια αιτία ειναι οτι υπάρχει ελάττωμα των οστών , αλλά η ασθένεια είναι μια αποτυχία των μυών και άλλων μαλακών ιστών να κρατήσουν την άρθρωση του ισχίου με πλήρη ομοιότητα

Οι Φυλές που είναι πιο επιρεπής στην δυσπλασία ισχίου αναπτύσονται και ωριμάζουν πιο γρήγορα από ό, τι εκείνες στις χαμηλού κινδύνου ομάδες .

Ξεκινώντας κατά τη γέννηση , η ομάδα υψηλού κινδύνου παίρνει βάρος γρήγορα.
Τα κουτάβια αυτών των φυλών είναι λαίμαργα, τόσο οσο θηλάζουν οπως και οταν αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρωματική τροφή .

Σε μια μελέτη που περιλαμβάνονται 222 γερμανικοί ποιμενικοί , το 63 % των σκύλων που ζύγιζαν περισσότερο από ό, τι ο μέσος όρος της ομάδας αυτής σε ηλικία 60 ημέρων ήταν δυσπλαστικοί στο 1 έτος της ηλικίας τους, ενώ μόνο το 37% αυτών με μικρότερο από το μέσο όρο έγιναν δυσπλαστικοί .
Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες φυλές με υψηλό ρίσκο δυσπλασίας.

Η δυσπλασία ισχίων δεν έχει αναφερθεί σε άγρια σαρκοβόρα ζώα , όπως οι λύκοι και αλεπούδες .

Σε μια μελέτη του τρόπου διεξαγωγής της ανάπτυξής τους διαπίστωσε ότι τα νεογνά είχαν αργή ανάπτυξη και καθυστερημένη ωριμότητα.

Τα νεαρά κουτάβια ήταν γεννημένα σε φωλιές . Σαν νεογέννητα , είχαν λάβει τροφή τους από θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων.
Όταν ήταν υποχρεωτική περσσότερη τροφή , η μητέρα σκότωνε τρωκτικά και τα έφερνε στο κρησφύγετο ή το έτρωγε το ζώο , όπου σκοτώθηκε και στη συνέχεια επέστρεψε στην φωλιά όπου τα τρωκτικά δίνονταν μασημένα στα νεαρά κουτάβια.

Τα μικρά σαρκοφάγα ζώα ήταν αρκετά ώριμα για να κυνηγήσουν 6 έως 10 μηνών .
Η ποσότητα τροφής που λάμβαναν τα αναπτυσόμενα κουτάβια ήταν περιορισμένη .
Αυτό προκάλεσε τα κουτάβια να ωριμάζουν αργά και να παραμένουν λεπτά και ελαφριά για το μέγεθος του σώματός τους .

Ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοει την ολοκλήρωση της οστεοποίησης και αναπτυξιακής ωριμότητας των συνδέσμων πριν οι γοφοί μπορούσαν να πάθουν πιθανό τραυματισμό , ή δυσαρμονία ,
από υπερβολικές εξωγενείς δυνάμεις (π.χ. , το υπερβολικό βάρος σώματος)

πηγή

Συμπερασματικά πρέπει να δίνουμε τεράστια προσοχή κατα την άνάπτυξη των κουταβιών

1. Να μην εχουν περιτό βάρος ειδικά οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές (πολλοί εκτροφείς συστήνουν τα κουτάβια όσο είναι στην ανάπτυξη να είναι ελαφρώς πεινασμένα).

2. Περιορισμένη και ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Εάν η δυσπλασία ήταν κάτι απλό όπως το χρώμα του τριχώματος θα είχε ήδη εξαφανιστεί (τουλάχιστον στους υπευθυνους εκτροφείς.)
Ναί στις εξετάσεις δυσπλασίας των γεννητόρων αλλά και σωστή ανάπτυξη για τα κουτάβια.

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Γιώργο, μερικά ποστ πριν είχα γράψει πως ο σκύλος μου όταν ήταν κουταβι και σκαλιά ανέβαινε, και γλυστρουσε στο παρκέ, και μεγάλες βόλτες πήγαινε, και έτρωγε Friskies. Ok, μόνο υπερβαρος δεν ήταν ποτέ. Αν ήταν όντως περιβαλλοντικό το θέμα, δεν θα έπρεπε να είχε αναπτύξει δυσπλασια;

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
Σαν ανίδεος διαβάζοντας το θέμα, βγάζω σαν συμπέρασμα!!!
1) αν θέλω σκύλο χωρίς δυσπλασία δεν περνώ Rottweiler,German Shepherd , Boxer:dohh:](*,)
2) τα bullmastiff δεν είναι πρώτα στη λίστα
(δεν είναι και τα τελευταία)
3)ότι Fila Brasileiro,τα Cane Corso,Boerboel
χαίρουν άκρας υγείας(αφού μιλάμε για δυσπλασία άρα δεν έχουν):eek:](*,)
4)Ότι οι έκθεσις μορφολογία και
οι αγώνες εργασίας
κατάστρεψαn πολλές φυλές(αφού μιλάμε για δυσπλασία τη δημιούργησαν):D

Μήπως θα πρέπει να προσέxουμε τι γράφουμε???

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
berna δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό θέμα η δυσπλασία, είναι κυρίως κληρονομικό, αλλά ο τρόπος που αναπτύσετε ο σκύλος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, π.χ. ο σκύλος σου μπορεί να μην έχει δυσπλασια Α, μπορεί όμως να εχει Β ή C και να μην καταλάβεις τίποτα ποτέ.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
berna δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό θέμα η δυσπλασία, είναι κυρίως κληρονομικό, αλλά ο τρόπος που αναπτύσετε ο σκύλος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, π.χ. ο σκύλος σου μπορεί να μην έχει δυσπλασια Α, μπορεί όμως να εχει Β ή C και να μην καταλάβεις τίποτα ποτέ.
Πάνω όμως αναφέρθηκε πως A, B και C είναι εντάξει και πως επιτρέπεται το ζευγάρωμα; Αρα, δεν είναι δυσπλασία/αρρώστια;

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
απο εσωτερικό κανονισμό ομίλου

3. Επιτρεπόμενοι συνδυασμοί βαθμών δυσπλασίας

Σκύλοι-ες με βαθμόΜπορούν να ζευγαρώσουν με σκύλους-ες

A - ΑΒC
Β - ΑΒC
C - AB
D - OXI
E - OXI

Last edited:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
τωρα ειδα το θεμα διαβασα προσεκτικα και τις 20 σελιδες του και το μονο που ενιωσα ειναι απογοητευση

κανεις μεχρι τωρα δεν εχει μπορεσει να αναλυσει το θεμα "δυσπλασια" και αυτο γιατι ειναι θεμα καθαρα γενετικης ,η οποια βρισκεται σε βρεφικα σταδια σε ολο το πλανητη ,ολα που λεγονται βασιζονται σε ερευνες και μελετες που ακομα ειναι στην αρχη τους και που προχωρανε με αργους ρυθμους

ο ανθρωπος αυτος που αναλαμβανει την αναπαραγωγη ειδους ειναι υποχρεωμενος να αναλαβει και την ευθυνη υγειας αυτου ,για αυτο και εξεταζει τους γεννητορες με τα μεσα και τις γνωσεις που ηδη υπαρχουν ,περιοριζοντας ετσι το ποσοστο εμφανισης καποιων κληρονομικων προβληματων ,ειναι θεμα καθαρα υποκειμενικο αν καποιος θα δεχτει να αναπαραγη φυλη σκυλων με κληρονομικοτητα δυσπλασιας οστων χωρις να εχει εξετασει γεννητορες ,κατα τη γνωμη μου δεν ειναι σωστο ,επισης ειναι υποπειμενικο να αναπαραγει με γεννητορα χαρακτηρισμενο B το οποιο βεβαια επιτρεπεται αλλα ειναι θεμα του καθενος αν θα το δεχτει ή οχι για τη δικια του εκτροφη,παλι κατα τη γνωμη μου δεν ειναι αποδεκτο

επειδη ρωτηθηκε απο μελος ποιες οι υποχρεωσεις του εκτροφεα σε περιπτωση δυσπλασιας κουταβιου διαθετημενο σε ιδιοκτητη θα πω και παλι οτι υπαρχουν "αγραφοι νομοι" που καποιοι τους τηρουν και καποιοι αλλοι οχι
η δικια μου σταση και θεση,ειναι,απο τη στιγμη που οι γεννητορες ειναι εξετασμενοι και απαλαγμενοι ,τοτε,αν σκυλος παρουσιασει δυσπλασια ο εκτροφεας ειναι ηθικα υποχρεωμενος να σταθει διπλα στον ιδιοκτητη ,αν ο εκτροφεας δεν εχει πραγματοποιησει ελεγχο στους γεννητορες και εμφανιστει δυσπλασια ή οτι αλλο εχει σχεση με τη κληρονομικοτητα γνωστων παθησεων φυλης ,τοτε ο εκτροφεας ειναι υποχρεωμενος σκετο και οχι ηθικα να ειναι διπλα στον ιδιοκτητη και οτι αυτος αποφασισει

η υποχρεωση αυτη κατα τη γνωμη ειναι στην : στην επιστροφη χρηματων αγορας του σκυλου ,ή στην αλλαγη σκυλου αν αυτο θελει ο ιδιοκτητης ή στην αναληψη οικονομικων αντιμετωπισης της καταστασης

η διαφορα που επεσημανα πιο πανω περι ηθικης υποχρεωσης ή σκετης υποχρεωσης ,ειναι αναλογα για τις περιπτωσεις ελεγχου γεννητορων που εχουν πραγματοποιηθει πριν απο τη συζευξη ή οχι ,γιατι στην πρωτη περιπτωση που οι γεννητορες ειναι ελεγμενοι και ειναι "καθαροι" τοτε αυτο σημαινει οτι ο εκτροφεας εκανε αυτο που επρεπε με τα μεσα που υπαρχουν αλλα επειδη το dna ειναι αδιερευνητο ακομα και ο εκτροφεας δεν ειναι Θεος εγινε αυτο που εγινε,ετσι λοιπον στεκετε απο αγαπη και ηθικη στο πλαι του ιδιοκτητη του κουταβιου του ,στην περιπτωση της σκετης υποχρεωσης τοποθετω αυτους που δεν εχουν κανει ελεγχο στους γεννητορες ,οποτε βεβαιως τους αρεσει δεν τους αρεσει πρεπει να αναλαβουν τις ευθυνες τους

επισης για μενα υπαρχει και ενα αλλο θεμα
αν υποθεσουμε οτι σε μια τοκετο ομαδα με ελεγμενους απηλλαγμενους γεννητορες, βγει ενα κουταβι μονο με δυσπλασια ή οτι αλλο εχει κληρονομικοτητα σε μια φυλη ,αυτο σημαινει οτι το γονιδιο αυτο που επετρεψε εστω και σε ενα κουταβι να εμφανιστει η παθηση σημαινει οτι υπαρχει καπου κρυμενο ,θα πρεπει να ψαξει με τα μεσα που θα εχει βρει αν μπορει απο που ηρθε το προβλημα ,ετσι λοιπον ο εκτροφεας θα πρεπει αν υπαρχει αλλο καταλληλο κουταβι προς αναπαραγωγη απο την ιδια αυτην τοκετοομαδα ,κρινομενο ετσι βεβαια με την παροδο του χρονου και τα απαρετητα σταδια που αυτο θα περασει για να κριθει καταλληλο ,θα πρεπει πολυ να σκεφτει και πως θα το βαλει αν θα το βαλει τελικα προς αναπαραγωγη ,μονο και μονο απο το προβλημα που υπηρξε οχι στο ιδιο ,αλλα στο συγγενες οικογενειακο του δενδρο

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ξεχασα επισης να πω το εξης ,ολα αυτα που εγραψα πιο πανω περι αγραφων κανονων της θεσης του εκτροφεα προυποθετουν την πληρη τηρηση κανονων ασφαλειας μεγαλοματος του κουταβιου απο τον ιδιοκτητη ,παραδειγμα,δηλαδη αν ο ιδιοκτητης πλακωσει στα ασβεστια και τα συμπληρωματα ενα κουταβι παρ ολες τις επισυμανσεις κινδυνου του εκτροφεα ,και το κουταβι παρουσιασει μεγαλωνοντας οστεοφυτα παραδειγμα που εμποδιζουν την κινηση και την ομαλη αναπτυξη του σκελετου , τοτε ο εκτροφεας δεν φερει καμια απολυτως ευθυνη ,και βεβαια αυτο βρισκεται με εξετασεις αιματολογικες ,αν λεμε σε περιπτωση που ο ιδιοκτητης εχει δωσει σκευασματα και εχει κανει μαλακια και δεν θελει να το παραδεχτει

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ευχαριστω Γιωργο και Κρινα!
Έχω μια ακόμα ερώτηση. Όσο ο σκύλος γερναει, το Α μπορεί να γίνει C, μπορεί να γίνει F, και μπορεί να παραμείνει Α? Από τι εξαρτάται (γονιδια?) και τι μπορούμε να κάνουμε (αν μπορούμε να κάνουμε κάτι).

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
να σου πω εχω σκυλα που ξανα εκανα ακτινες στα 6 χρονια της και ενω αυτη εχει κανει 5 γεννες γιατι ειχα την ιδια απορια με εσενα και θελω να ξερω , και το Α παραμενει Α ,δεν ξερω μετα βεβαιοτητας να σου πω τι θα γινει αργοτερα και δεν θα της ξανα κανω αν δεν υπαρξει προβλημα που να χρειαζετε να φαει ακτινογραφια ,σιγουρα ομως θα υπαρχει φθορα οπως αλλωστε παντα υπαρχει σε ολους τους οργανισμους

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
η δικια μου σταση και θεση,ειναι,απο τη στιγμη που οι γεννητορες ειναι εξετασμενοι και απαλαγμενοι ,τοτε,αν σκυλος παρουσιασει δυσπλασια ο εκτροφεας ειναι ηθικα υποχρεωμενος να σταθει διπλα στον ιδιοκτητη ,αν ο εκτροφεας δεν εχει πραγματοποιησει ελεγχο στους γεννητορες και εμφανιστει δυσπλασια ή οτι αλλο εχει σχεση με τη κληρονομικοτητα γνωστων παθησεων φυλης ,τοτε ο εκτροφεας ειναι υποχρεωμενος σκετο και οχι ηθικα να ειναι διπλα στον ιδιοκτητη και οτι αυτος αποφασισει

η υποχρεωση αυτη κατα τη γνωμη ειναι στην : στην επιστροφη χρηματων αγορας του σκυλου ,ή στην αλλαγη σκυλου αν αυτο θελει ο ιδιοκτητης ή στην αναληψη οικονομικων αντιμετωπισης της καταστασης

η διαφορα που επεσημανα πιο πανω περι ηθικης υποχρεωσης ή σκετης υποχρεωσης ,ειναι αναλογα για τις περιπτωσεις ελεγχου γεννητορων που εχουν πραγματοποιηθει πριν απο τη συζευξη ή οχι ,γιατι στην πρωτη περιπτωση που οι γεννητορες ειναι ελεγμενοι και ειναι "καθαροι" τοτε αυτο σημαινει οτι ο εκτροφεας εκανε αυτο που επρεπε με τα μεσα που υπαρχουν αλλα επειδη το dna ειναι αδιερευνητο ακομα και ο εκτροφεας δεν ειναι Θεος εγινε αυτο που εγινε,ετσι λοιπον στεκετε απο αγαπη και ηθικη στο πλαι του ιδιοκτητη του κουταβιου του ,στην περιπτωση της σκετης υποχρεωσης τοποθετω αυτους που δεν εχουν κανει ελεγχο στους γεννητορες ,οποτε βεβαιως τους αρεσει δεν τους αρεσει πρεπει να αναλαβουν τις ευθυνες τους
Αυτό εμένα μου φαίνεται σαν η καλύτερη τοποθέτηση και σαν το ρεζουμέ της συζήτησης που γίνεται εδώ, χωρίς βέβαια να μειώνω τις αναλύσεις άλλων φίλων πιο πάνω, αυτό θέλω να ξέρω εγώ σαν ιδιοκτήτης τελικά...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ακριβως οπως το ειπες Αντωνη. Παντως ειπωθηκαν παρα πολλα χρησιμα πραγματα σε ολο το θεμα. Δυσπεπτα βεβαια.

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
να αναπαραγει με γεννητορα χαρακτηρισμενο B το οποιο βεβαια επιτρεπεται αλλα ειναι θεμα του καθενος αν θα το δεχτει ή οχι για τη δικια του εκτροφη,παλι κατα τη γνωμη μου δεν ειναι αποδεκτο

επισης για μενα υπαρχει και ενα αλλο θεμα
αν υποθεσουμε οτι σε μια τοκετο ομαδα με ελεγμενους απηλλαγμενους γεννητορες, βγει ενα κουταβι μονο με δυσπλασια ή οτι αλλο εχει κληρονομικοτητα σε μια φυλη ,αυτο σημαινει οτι το γονιδιο αυτο που επετρεψε εστω και σε ενα κουταβι να εμφανιστει η παθηση σημαινει οτι υπαρχει καπου κρυμενο ,θα πρεπει να ψαξει με τα μεσα που θα εχει βρει αν μπορει απο που ηρθε το προβλημα ,ετσι λοιπον ο εκτροφεας θα πρεπει αν υπαρχει αλλο καταλληλο κουταβι προς αναπαραγωγη απο την ιδια αυτην τοκετοομαδα ,κρινομενο ετσι βεβαια με την παροδο του χρονου και τα απαρετητα σταδια που αυτο θα περασει για να κριθει καταλληλο ,θα πρεπει πολυ να σκεφτει και πως θα το βαλει αν θα το βαλει τελικα προς αναπαραγωγη ,μονο και μονο απο το προβλημα που υπηρξε οχι στο ιδιο ,αλλα στο συγγενες οικογενειακο του δενδρο

αν γίνονταν τα πιο πάνω αναρωτιέμαι τι γενετικό υλικό θα έμενε από κάθε φυλή και poia θα ήταν η πορεία της?
μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν φυλές που το καλύτερο που μπορείς να βρείς είναι B και σπανιότατα κάτι πιο πάνω

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
έχω την αίσθηση ότι μάθαμε αρκετά περισσότερα σε αυτό το θέμα απο ότι σε όλα τα προηγούμενα σχετικά θέματα με δυσπλασία
και σίγουρα δεν είναι ότι υπάρχουν μεγαλόσωμες φυλές χωρίς δυσπλασία....
ή ότι οι εκθέσεις δημιούργησαν την δυσπλασία.....
το πολύ φαί μάλλον την δημιούργησε....θα δείξει......

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
αν γίνονταν τα πιο πάνω αναρωτιέμαι τι γενετικό υλικό θα έμενε από κάθε φυλή και poia θα ήταν η πορεία της?
μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν φυλές που το καλύτερο που μπορείς να βρείς είναι B και σπανιότατα κάτι πιο πάνω

και αυτές οι φυλές είναι ποιές?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Tα rott δεν είπαμε ? :-D

Δεν υπάρχει κανόνας για το αν ή πόσο θα επιβαρυνθεί η εικόνα με την ηλικία. Δεν έχει εξάλλου σημασία κατά την γνώμη μου.

Δεν υπάρχει εκτροφέας στον κόσμο που να υποστηρίζει ότι ζευγαρώνει μόνο Α, ειδικά όταν χρησιμοποιεί το μετρικό σύστημα του SV όπου οι δύο πρώτες βαθμίδες κατά FCI είναι μία - η Α ... είναι αστείο ή θα το υποστηρίζει ψευδώς, ή θα έχει πλήρη άγνοια του τί σημαίνει Α και Β ... και Α ή Β σημαίνει όχι δυσπλασία ...

Σχετικά με την αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη ... για μένα (που έχω επιστρέψει και χρήματα πίσω και σκυλιά κλπ ) τελικά είναι ΠΟΛΥ καλύτερο ο ιδιοκτήτης να ενημερώνεται ακριβώς για το θέμα, και η συμπαράσταση από τον εκτροφέα να είναι ηθική - πρακτική παρά οικονομική και αναλόγως αν ανέβηκε ο σκύλος πχ σκάλα ... μπάινεις εκεί σε άλλες διαδικασίες όπου πρώτον δεν μπαίνει κανένας και για κανέναν λόγο παγκοσμίως (μόνο στην Ελλάδα συζητιέται η οικονομική αποζημίωση - δεν ισχύει ούτε μεταξύ φίλων εκτροφέων αλλού) και δεύτερον δεν μπορείς να ελέγξεις την ορθότητά τους - πώς μπορείς να αντιτάξεις έναν πτυχιούχο άνθρωπο, με τί γνώσεις, με τί ανάστημα ... έχοντας και έναν ιδιοκτήτη στεναχωρημένο στην καλύτερη - μπαίνεις σε θέση ή άμυνας - ή επίθεσης ... τίποτα από τα δύο δεν μου κάνει - δεν εκτρέφω για να τσακώνομαι ...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
denis, μπορει να ακουστει χοντραδα αυτό που θα πω, αλλά τι να την κανω την ηθικη συμπαρασταση αν δεν υπαρχει υλικη αποζημίωση και δεν θελω αντικατασταση του κουταβιου, επειδη δεθηκε η κορη μου μαζι του ή επειδη εχει το ταμπεραμεντο που παντα εψαχνα κλπ κλπ.?

Μπορεις σε παρακαλω να προσδιορισεις την εννοια της ηθικης συμπαραστασης? Με ποιον τροπο θα σταθει δίπλα στον ιδιοκτητη ο εκτροφεας? Δεν θα κλαιμε μαζι φανταζομαι.

Η πρακτικη συμπαρασταση τι σημαινει στην πραξη? Συμβουλες για την αντιμετωπιση? Τι ειδους συμβουλες? Θα τρεχουμε μαζι? Θα μου βρει ο εκτροφεας σωστο ορθοπεδικο και χειρουργο, ώστε να υπαρχει καλη και ασφαλης εκβαση και καλη «επενδυση» της μικρης περιουσιας που θα χρειαστει να δωσω? Κατι άλλο?

Συγνωμη που ρωταω ετσι, αλλά είναι λογω του θαρρους που σου εχω.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Καταρχήν έχε στο μυαλό σου ότι τα έχω κάνει ΟΛΑ δεν τα λέω θεωρητικά.

Ακριβώς - και τα δύο που είπες ... θα κλαίμε μαζί αν θές ονόμασέ το έτσι θα τρέχουμε μαζί - και θα δούν τον σκύλο οι γιατροί που πρέπει.

Ετσι κι αλλιώς μπορεί να χρειαστείς ή να "χρειαστείς" μία επέμβαση των 5.000 ευρώ, η τιμή του κουταβιού μπορεί να ήταν 500, εκτός και αν εννοείς να καλύπτει ο εκτροφέας τα 5.000 που ζητάει ο κτηνίατρος, ώς υλική αποζημίωση.

Οι άλλες τρείς περιπτώσεις είναι

- αντικατάσταση - αποζημίωση με σκύλο (όχι απαραίτητα να πάρεις το κουτάβι πίσω) αυτό λειτουργεί και στο εξωτερικό κάπως - όχι πάντα - αλλά στην Ελλάδα δεν είναι πολύ αποδεκτό από τον ιδιοκτήτη. Το συγκεκριμένο δεν έχω προσωπικά πρόβλημα να το κάνω.

- αποζημίωση των 500 - 1000 ευρώ που μπορεί να κάνει ένα κουτάβι (το έχω κάνει, τραγικό λάθος για λόγους που δεν μπορούν να γραφούν)

- αποζημίωση των 5.000 ευρώ (εκεί - και αφού μιλάμε πιά για καθαρά βαρβάτη εγγύηση που δεν ισχύει σε καμία πελατειακή σχέση - να αποζημιώνεις σύμφωνα με υπηρεσίες άλλου) θα πρέπει θεωρητικά και ο αγοραστής - ιδιοκτήτης ή η αγορά αν θές - να είναι έτοιμη να απορροφήσει το κόστος μιάς υπηρεσίας που θα τον καλύπτει με τέτοια εγγύηση - και το κόστος ενός κουταβιού του εκτροφέα που θα το κάνει αυτό θα πρέπει να είναι σταθερά 1500 ευρώ, και να δέχονται αυτήν την τιμή όλοι, ένεκα ενδεχόμενης αποζημίωσης, ΕΝΤΕΛΩΣ άτοπο επίσης.

Εκτός και αν συζητάμε για το τί θα κάναμε για το ΑΝ το κουτάβι δεν ήταν χοντρό, δεν είχε σκάλες, πάμε για εξετάσεις αίματος να δώ άμα του έδωσες κάποια στιγμή κόκα κόλα :) κλπ κλπ έτσι αποζημιώνουμε όλοι - αν μιλάμε με κανέναν ιδιοκτήτη μετά από όλα αυτά :-D

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.309
Μέλη
20.071
Νεότερο μέλος
Λάμπρος Φαλάρης