Κτηνίατροι και B.A.R.F.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ο δικός μας δεν το προτείνει για τον λόγο του ότι δεν έχουν όλη μας την όρεξη και την γνώση να κάνει σωστή διατροφή στον σκύλο του. Όχι ότι το υποστηρίζει, απλά δεν το θεωρέι ακραίο/παράλογο.

"Καλές εξετάσεις αίματος και κόπρανα, καθαρά αυτιά και αναπνοή, "έδεσε" το σώμα της, λαμπερό τρίχωμα χωρίς οσμή... Για ξαναπές μου τι ακριβώς της δίνεις" :D

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
επιστημονική αντιμετώπιση
εγώ θα ζήταγα την άδεια και για επιπλέον εξετάσεις

akita_yoko

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2011
142
0
Αθήνα, Κηφισιά
Προσωπικά και λόγω προβλήματος υγείας στην προηγούμενη σκυλίτσα μου αναγκάστηκα να γυρίσω τους μισούς κτηνιάτρους της Αθήνας (οκ υπερβάλω λίγο αλλά πήγα τουλάχιστον σε 5-6 γιατρούς) και όλοι τους ανεξαιρέτως ήταν κατά του να τρώει ο σκύλος κόκαλα, γιατί μπορεί να τους κάτσουν στο λαιμό ή να τρυπήσουν το έντερο! Δεν καταλαβαίνω γιατί να επιμένουμε ενάντια σε μία άποψη που υποστηρίζουν τόσοι επιστήμονες!
Οσο για την σαλμονέλα έχω πάθει και δε θα το ξεχάσω ποτέ!!! Προσοχή λοιπόν δε παίζουμε με αυτά τα θέματα δε θα ρισκάρω ούτε μία στο 1000000 να το πάθει ο σκύλος μου. Και πιστέψτε με αν το παθαίνατε κ εσείς δε θα το ρισκάρατε με τίποτα. Είναι πολύ άσχημη εμπειρία (έκανα πρωτοχρονιά στην τουαλέτα, επί μια εβδομάδα είχα 39 πυρετό και δεν μπορούσα να φάω τίποτα γιατί ξέρναγα τα πάντα, είχα αφυδατωθεί και υπέφερα πολύ) που δε θα την ευχόμουν ούτε στον χειρότερο εχθρό μου πόσο μάλλον στο σκύλο μου που είναι ο καλύτερος φίλος μου! Ο σκύλος δυστυχώς αν την πάθει ακόμα κ αν τη γλυτώσει δε θα είναι σε θέσει να σας πει τι νοιώθει, εγώ όμως ξέρω πως είναι και δε θα ρισκάρω ποτέ να το πάθει η δικιά μου.(ότι κ αν λένε ορισμένοι περί κοντού εντερικού σωλήνα κλπ...).
Σίγουρα η ξηρή τροφή δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά είναι πιο ασφαλής. Δεν λέω να ταΐζουμε όλοι τα σκυλιά μας ξηρή τροφή αλλά τουλάχιστον λίγο ψήσιμο δεν βλάπτει. Μπορεί να αλλοιώνει την χημική δομή της τροφής αλλά σε σώσει από άλλα προβλήματα. Και στη τελική δεν είναι ανάγκη και να ξεροψηθεί το φαγητό κάντε και ένα σοτάρισμα που λέει ο λόγος... Υπάρχει και μέση λύση. Δεν υποστηρίζω ούτε την ξηρή τροφή αλλά ούτε και τα ωμά κρέατα.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
akita_yoko καταλαβαίνω την ανησυχία σου.
Αλλά να ξεκαθαρίσω ότι όταν οι κτηνίατροι λένε ότι είχαν περιστατατικά με κόκκαλα είναι σχεδόν πάντα απο αποφάγια. Το θεωρώ λάθος τους να κατηγορούν μια διατροφή απο προσωπικές εμπειρίες με σκυλιά που δεν γνωρίζουν τι διατροφή είχαν. Πως συσχετίζουν τα περιστατικά αυτά με μια σωστή διατροφή barf?

Όσο για την Σαλμονέλα.
Με τον όρο Σαλμονέλλα εννοούμε πάνω απο 1,800 είδη βακτηριδίων. Αυτά τα βακτηρίδια ζούνε σχεδόν σε όλα τα θηλαστικά. Το πιο συνήθες βακτηρίδιο που βρίσκουμε στο σκύλο είναι το Salmonella typhimurium.
Αναφέρω μια παράγραφω απο ένα άρθρο του Stanley L.Marks, BVSc, PhD, DACVIM (Internal Medicine, Oncology), DACVN, Davis, CA το οποίο γράφτηκε για το Veterinary Information Network (VIN). Το άρθρο έχει τίτλο "Campylobacter and Salmonella-Associated Diarrhea in dogs and cats: When do vets treat", οποιος θέλει το ψάχνει. Γράφει πολλά τα οποία για κάποιο περίεργο λόγο δεν συμπίμπτουν με αυτά που μας λένε οι κτηνίατροι με γενικές γνώσεις (το τονίζω γιατί χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάποιον, όταν ένας έχει ειδικότητα στην διατροφή του σκύλου ο λόγος του έχει μεγαλύτερη αξία).

"The clinical significance of bacteria such as clostridium and salmonella causing diarrhea or illness in dogs and cats is clouded by the existence of many of these organisms as normal constituents of the indigenous intestinal flora. The primary enteropathogenic bacteria most commonly incriminating in canine and feline diarrhea is Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Campylobacter, and Salmonella.
Veterinarians are faced with a quandary when attempting to diagnose small animals with suspected bacterial-associated diarrhea because the isolation rates of these pathogenic bacteria are similar in diarrheic and non-diarrheic animals, and because the incidence of bacterial-associated diarrhea is extremely variable. Salmonella species are commonly isolated from both healthy and hospitalized dogs and cats."

Δεν είμαι καλός στο να μεταφράζω στα Ελληνικά αλλά απο τα γραφόμενα του θέλει να πει ότι Σαλμονέλλα υπάρχει σε όλα τα σκυλιά. Το ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε συμπτώματα εξαρτάται απο την υγεία του σκύλου. Για παράδειγμα σκύλος που έχει αδύναμο ανοσοποιοτικό σύστημα θα έχει πιο συχνά διάρροια.

akita_yoko

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2011
142
0
Αθήνα, Κηφισιά
όπως είπες και εσύ υπάρχουν πάρα πολλά είδη βακτηρίων και επίσης παααααρα πολλά στελέχη, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο παθογόνα (μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στελέχη σαλμονέλας μη παθογόνα αλλά αυτό δεν το ξέρω) Είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο κείμενο να μιλάει για στελέχη ακίνδυνα τα οποία μπορεί να ζουν στον πεπτικό σωλήνα όλων μας αλλά δεν λέει λεπτομέρειες για το ποιά είναι και πόσο επικίνδυνα ή ακίνδυνα είναι αυτά τα στελέχη, επομένως δεν μπορούμε να βασιστούμε για να πούμε ότι τα σκυλιά γενικά δεν κινδυνεύουν από σαλμονέλα. Οι κτηνίατροι λένε ότι υπάρχουν σκυλιά που έχουν νοσήσει και μάλιστα περιγράφουν και την ανάλογη συμπτωματολογία. Άρα δυστυχώς δεν μπορεί να είναι κανείς μας σίγουρος ότι το σκυλί του δε θα νοσήσει ποτέ.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ψάξε το άρθρο πάντως και ας μη συμφωνείς. Καλό είναι να διαβάζουμε τα πάντα και να μη αποκλείουμε ότι δεν γνωρίζουμε.
Το συγκεκριμένο μου το έστειλε ξάδερφος κτηνίατρος στην Αμερική. Οι κτηνίατροι λαμβάνουν πολλά newsletters απο διάφορα πανεπιστήμια και οργανισμούς έρευνας. Όσα νομίζει ότι μπορεί να με ενδιαφέρουν μου τα στέλνει :D

Για την Σαλμονέλα πάντως όπως μου το έχει πει και ο παρών μας κτηνίατρος "Για τον σκύλο είναι μια μέρα αδιαθεσία το οποίο μπορεί να προκαλέσει και διάρροια".

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
το γεγονός είναι ότι ο σκύλος χώνει την μουσούδα του παντού και ακόμα και αν ταίζεις μόνο ξηρά ή μόνο μαγειρεμένα πάλι ο σκύλος κάποια κολώνα θα μυρίσει
κάποια χορταράκια θα μασουλήσει
κάποιο χωματάκια θα φάει μαζί με το μπαλάκι του
τελικά ένα κάρο μικρόβια βακτήρια και ότι άλλο θα βρεί να χώσει στο γαστρεντερικό του...........

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
είναι να απορείς πως επιζούν ακόμα αυτά τα έρμα τα ζωντανά....μόνο σπίτι πρέπει να τα έχουμε......και να σφουγγαρίζουμε με χλωρίνη μέρα νύχτα.....και τα παπούτσια μας να τα βγάνουμε έξω.....πολλά μικρόβια τα παπούτσια.........

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
είναι να απορείς πως επιζούν ακόμα αυτά τα έρμα τα ζωντανά....μόνο σπίτι πρέπει να τα έχουμε......και να σφουγγαρίζουμε με χλωρίνη μέρα νύχτα.....και τα παπούτσια μας να τα βγάνουμε έξω.....πολλά μικρόβια τα παπούτσια.........
Και όχι μόνο... δεν απορείς πώς επιζούμε εμείς στην Δ. και Β. Ευρώπη που τρώμε ωμά; Λες να είναι το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου πιο κατάλληλο για ωμά από ότι αυτό του σκύλου;

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Και όχι μόνο... δεν απορείς πώς επιζούμε εμείς στην Δ. και Β. Ευρώπη που τρώμε ωμά; Λες να είναι το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου πιο κατάλληλο για ωμά από ότι αυτό του σκύλου;

τρώτε ωμά.........μπλιάαααααααααχ!!!!!!
και κείνοι κει οι "ΟιΑπονες" που τρώνε τα σούσια.......που τους πάς.........αλλά ποτέ δεν ξέρεις......μπορεί τελικά να μην επιβιώνουν κιόλας........

το απορίας άξιον βέβαια είναι με εκείνα τα κουτάβια που επιβιώνουν τις αδηφάγου κοπροφαγίας τους......τσκ τσκ τσκ

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Προσωπικά και λόγω προβλήματος υγείας στην προηγούμενη σκυλίτσα μου αναγκάστηκα να γυρίσω τους μισούς κτηνιάτρους της Αθήνας (οκ υπερβάλω λίγο αλλά πήγα τουλάχιστον σε 5-6 γιατρούς) και όλοι τους ανεξαιρέτως ήταν κατά του να τρώει ο σκύλος κόκαλα, γιατί μπορεί να τους κάτσουν στο λαιμό ή να τρυπήσουν το έντερο! Δεν καταλαβαίνω γιατί να επιμένουμε ενάντια σε μία άποψη που υποστηρίζουν τόσοι επιστήμονες!
επιστημονας παυεις να εισαι οταν απο τα προιοντα σου εχεις κερδος.
μπορει να εισαι καλος κτηνιατρος και να ξερεις τη δουλεια σου καλα
αλλα απο εκει και περα εισαι εμπορος και οχι επιστημονας

Οσο για την σαλμονέλα έχω πάθει και δε θα το ξεχάσω ποτέ!!!
η φυση σου ορισε να τρως κατα βαση λαχανικα φρουτα κα....
απο λαχανικα δεν παθαινεις τιποτα οταν τρως κρεας πρεπει να το τρως καλα ψημενο
δεν αποτελει την κυρια τροφη σου

Προσοχή λοιπόν δε παίζουμε με αυτά τα θέματα δε θα ρισκάρω ούτε μία στο 1000000 να το πάθει ο σκύλος μου.
οποτε να μην βγαινεις βολτες γιατι μια στις 1000 μπορει να σε χτυπησει αυτοκινητο
μην τον βγαζεις στο κρυο θα κρυωσει
μην τον βγαζεις γενικα εξω αν τον τσιμπισει σκνιπα θα παθει λεισμανια και τοσα άλλα...
η καλλιτερη λυση ειναι να τον βαλεις σε ενα γυαλινο κουτι :D
μαλιστα περαν την πλακας αν δεις τα περιλαιμια και οσα αλλα τον προστατευουν απο σκνιπες και δεν ξερω τι
εχουν ποσοστο επιτυχιας με βαση οσα αναγραφουν 95% δλδ πολυ μικροτερο απο αυτο της ανησυχιας σου

Σίγουρα η ξηρή τροφή δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά είναι πιο ασφαλής.
στο γεγονος οτι δεν θα του κατσει κοκαλο την ωρα που τρωει? ναι εχεις δικιο
μια και δενεχει μαγειρεμενα κοκαλα ολοκληρα

αλλα ειναι η ποιο επισφαλης σε ολλα τα αλλα μια και αδυνατιζει το ανοσοποιητικο συστημα του σκυλου
πρωτον γιατι δεν εχει τα βακτιριδια που εχουν οι ωμες τροφες
δευτερον γιατι δεν παιρνει καμια ουσια αναλοιωτη και οπως του το ορισε η φυση
και το ανοσοποιητικο του εξασθαινει

επισεις θα ηθελα να πω οτι ειστε λιγο υπερβολικοι στο θεμα του τι μπορει να παθει κανεις
για να αναπτυχθουν βακτηρια σε τοσους αριθμους που να προκαλεσει προβλημα
πρεπει να το παρατησετε μια μερα και βαλε εκτος ψυγειου
(θυμηθειτε οτι ποιο παλια οταν εσφαζαν ενα ζωο το αφηναν καποιες ωρες εκτος ψυγειου για να "σητεψει"
πως και δεν θερισε αυτη σαλμονελα και οι αλλες αρρωστιες τους παπουδες μας απορω :p)

το εχω ξανα πει σε αυτοτο θεμα και θα το πω ξανα
η αποστειρωση σε κανει φιλασθενο οχι υγιη
τα μαγειρεμενα κοκαλα πνηγουν τα σκυλια (υσχυει)
το να ταιζουμε το σκυλο ωμα η μαγειρεμενα που ειναι πρατημενα στη συντηριση 4,?5?6+ μερες επισεις μπορει να προκαλεσει προβλημα

Last edited:

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Και ο δικός μου γιατρός (των σκυλιών δηλαδή...:p) μου είπε να μην τους δίνω κόκαλα, για τους λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί.
Ωστόσο, που και που τους...φιλεύω από μια μοσχαρίσια κοκάλα, ελαφρώς ζεματισμένη (παλιά τα έβραζα κανά 2ωρο), όπως έμαθα εδώ μέσα.

Θεωρώ πάντως, ότι ούτε η μία πλευρά που υποστηρίζει τα ωμά ούτε η άλλη που υποστηρίζει την ξηρά (με ή χωρίς ενδοιασμούς) οφείλει να είναι απόλυτη.
Ο καθένας μας, έχοντας διαβάσει, μελετήσει κλπ κλπ...δίνει στο σκύλο του αυτό που κρίνει κατάλληλο και σωστό.

Σημ. Εγώ δίνω ξηρά τροφή και που και που μαγειρεύω ειδικά για τα σκυλιά...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
ότι θές δίνεις στον σκύλο σου
αλλά αυτή η μικροβιοφοβία ,ως φοβία, με εκνευρίζει

akita_yoko

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2011
142
0
Αθήνα, Κηφισιά
αν θες να ξέρεις δεν έχω καμία μικροβιοφοβία...ίσα ίσα το αντίθετο πιστεύουν όσοι με ξέρουν καλά! δεν μ ενδιαφέρει καν ιδιαίτερα η καθαριότητα. απλά δεν ταΐζω το σκύλο μου ωμά κρέατα γιατί δεν τα εμπιστεύομαι.... γνώμη μου.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Πολλά από αυτά τα κρέατα, που εσύ δεν εμπιστεύεσαι για το σκύλο σου, τα τρώμε εμείς ωμά. Πιστεύεις ότι ο σκύλος είναι λιγότερο ανθεκτικός;

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
σούσι σολομό?
σοβαρά?
τόνο ή μαγιάτικο ήξερα.........
το καρπάτσιο ωμό κρέας είναι
και υπάρχουν πολλά ακόμη
αλλά και η μοσχαρίσια κανονικά ωμή στο εσωτερικό τρώγεται

akita_yoko

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2011
142
0
Αθήνα, Κηφισιά
φοβάμαι ότι βγαίνουμε off topic και θα μας την πουν με το δίκιο τους. Εγώ δεν τρώω καρπάτσιο. Αλλά η μοσχαρίσια που τρώγεται σχεδόν ωμή εξωτερικά έχει ψηθεί έστω και λίγο (έχει μαγειρευτεί έστω και λίγο) Αν και την τρώω μόνο επειδή μου αρέσει πολύ και ξέρωντας όταν υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πάθω κάτι... Γι' αυτό και άλλωστε υποστιρίζω να τρώει ο σκύλος το κρέας έστω και λίγο ψημένο όχι τελείως ωμό.