Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα


Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
41
Athens
με την ευκαιρεία, να αναφέρουμε (καθώς δεν είναι για όλους αυτονόητο), πως οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει μια βόλτα στον εθνικό δρυμο της Πάρνηθας απαγορευεται η μεταφορά και περιφορά οποιουδήποτε κατοικιδίου και προφανως το μπαρμπεκιου και το άναμα φωτιάς. Για σκουπίδια στο εδαφος, τσιγάρα και λοιπά ούτε λόγος.
 
  • Like
Reactions: ghelly and manolo


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Και συμπηρωνω πως η Πάρνηθα εκτός απο τον δρυμό, έχει και πολλά πανέμορφα μέρη όπου επιτρέπονται τα σκυλιά.
 
  • Like
Reactions: swiftkid






manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
O σημερινός χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

pyrkagia.jpg

Τις τελευταίες μέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος.
Στην Αττική (Πάρνηθα) όπως και στην μισή υπόλοιπη Ελλάδα σήμερα έχει τεσσάρι.
Απαγορευονται δια ροπάλου μπάρμπεκιου, φωτιές και λοιπές εργασίες στην εξοχή.
Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε.
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli and ghelly




manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Ακομα και το Συγγρού ειναι κλειστό.
Και καλά κάνουν με την νοοτροπία που έχουμε σαν πολίτες σε αυτά τα θέματα.
Δυστυχώς τα μέτρα αυτά έχουν αποτέλεσμα μόνο σε μέρη όπως το άλσος Συγγρού. Στην Πάρνηθα που έχει πρόσβαση από πολλά διαφορετικά σημεία και η έκταση της είναι μεγάλη, το να υπάρχει 1 περιπολικό στο ύψος του τελεφερίκ ώστε να μην αφήνει τα αμάξια να ανέβουν προς τα ψηλά δεν λέει και τίποτα.
Θυμάμαι μια φορά με 10 μποφόρ αέρα και ενώ πήγαινα για βόλτα στο βουνό με σταμάτησαν στο τελεφερίκ για να μου πουν οτι απαγορεύεται να προχωρήσω με το αμάξι. Κάνω επιτόπου και φεύγω και αποφασίζω να πάω σε άλλο σημείο του βουνού. Φτάνω στο κάστρο της φυλής για να αρχίσω από εκεί το περπάτημα.
Με το που φτάνω βλέπω μια παρέα να έχει ανάψει φωτιά για μπάρμπεκιου κάτω απο 1 πεύκο και οι ξερες πευκοβελόνες ήταν σαν χαλί στο έδαφος. Πλησιάζω τους λέω να σβήσουν την φωτιά και αυτοί άρχισαν το δούλεμα. Τους λέω πως αν δεν σβήσουν την φωτιά θα φωνάξω την αστυνομία. Αυτοί συνεχίζουν το δούλεμα, όποτε φεύγω και ειδοποίησα την αστυνομία. Περνάει κάνα τέταρτο, τίποτα. Περνάει 1 μισάωρο ακόμα δεν ειχε φανεί κανένας. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε φωτιά.

Τι θέλω να πω με όλο αυτό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις επικίνδυνες μέρες ναι μεν βοηθάει αλλά αυτό απο μόνο του δεν λέει και τίποτα. Άλλωστε συνήθως οι φωτιές δεν ξεκινάνε πάνω στο βουνό αλλά γύρω και κοντά σε αυτό. Χαρακτηριστικοτερο παράδειγμα η φωτιά του 07 που η φωτιά εκδηλώθηκε στα δερβενοχωρια και μπήκε στον δρυμό διανύοντας 30 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Αν δούμε φωτιά η καπνό ειδοποιούμε αμέσως την πυροσβεστική και αν είμαστε σε σημείο που δεν έχουμε σήμα καλούμε το 112 και ενημερώνουμε. Οι άνθρωποι που απαντούν στο 112 είναι καταρτησμενοι και ξέρουν τι να κάνουν.

Και αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά κάνουμε προφύλαξη με τον ΕΔΑΣΑ έστω για 1 βράδυ. μοναδική εμπειρία.;)

http://www.edasa.gr/
 
  • Like
Reactions: mareco and l.Kyveli








manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Φίλες και φίλοι,

Άλλη μία αντιπυρική περίοδος ξεκινάει για τον ΕΔΑΣΑ και υπολογίζουμε στη συμμετοχή όλων σας! Μην ξεχνάτε ότι και η μικρότερη συμμετοχή, για όσο χρόνο μπορεί να διαθέσει ο καθένας, είναι πολύτιμη για να "βγει" η δουλειά του συλλόγου!

Δείτε παρακάτω τις δράσεις που έχουμε προγραμματίσει άμεσα και σκεφτείτε πού μπορείτε να βοηθήσετε:

1. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου ξεκινούν οι πυροφυλάξεις! Από σήμερα μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στην Κατερίνα, στο γνωστό τηλέφωνο 2105200680 καθημερινά 5-9 το απόγευμα. Οι υπεύθυνοι μπορούν να παραλάβουν ταυτότητες και κλειδιά του οικίσκου (όσοι δεν έχουν) από Δευτέρα 8/6 μετά τις 6 το απόγευμα.

2. Οι περιπολίες της ΟΔΟΠ ξεκινούν το Σάββατο 6/6. θα περιοριστούν αρχικά στα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας (3 ή παραπάνω), αναμένοντας την έγκριση του κονδυλίου καυσίμων από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Οι δηλώσεις συμμετοχής στις περιπολίες γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί γι' αυτό τον σκοπό.

3. Την Παρασκευή 5/6 θα χρειαστούμε πρόσθετα "χέρια" (εκτός της ομάδας πυροφύλαξης) για να κουβαλήσουμε στη Σκίπιζα τα υλικά που θα μείνουν εκεί σε όλη την αντιπυρική περίοδο (στρώματα κλπ). Όσοι / όσες μπορείτε να βοηθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στον συντονιστή της δράσης Γιώργο Νικολακάκη στο τηλέφωνο 6977168226

4. Την Παρασκευή 5/6 το βράδυ (20.00) θα γίνουν τα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης Θρακομακεδόνων, στην οποία συμμετέχει με περίπτερο ενημέρωσης ο ΕΔΑΣΑ. Στόχος μας είναι να στελεχώσουμε το περίπτερό μας κατ' ελάχιστον στις 5, 6 και 7 Ιουνίου καθώς και στις 11 Ιουνίου το απόγευμα, που θα γίνει εκδήλωση για τον ΕΔΑΣΑ. Τις υπόλοιπες μέρες ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε στελέχωση τουλάχιστον τα απογεύματα. Η έκθεση φιλοξενείται στην πλατεία Αριστοτέλους στους Θρακομακεδόνες, θα διαρκέσει από 5 έως τις 14 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι από 10:00 έως 22:00. Όσοι / όσες μπορείτε να βοηθήσετε κάποια από αυτές τις μέρες, δηλώστε συμμετοχή στη συντονίστρια της δράσης Δήμητρα Στάθη στο τηλέφωνο 6972328983.

5. Το Σάββατο 6/6 και ώρες 10 πμ ως 7 μμ. ο ΕΔΑΣΑ θα βρίσκεται στη Γιορτή Εθελοντισμού, στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου στο Θησείο. Στόχος μας είναι να έχουμε το κιόσκι μας στελεχωμένο όλη την ημέρα. Όσοι / όσες μπορείτε να βοηθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στον συντονιστή της δράσης Γιώργο Μαυρογεώργο στο τηλέφωνο 6944761870.

6. Από τα μέσα Ιουνίου ο ΕΔΑΣΑ θα οργανώσει μια μεγάλη καμπάνια crowdfunding με στόχο την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων σας, καθώς τέτοιες καμπάνιες βασίζονται στη διάδοση στα social media! Περισσότερα για το crowdfunding σε επόμενη ενημέρωση...

Καλή και άκαπνη αντιπυρική να έχουμε
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Ειλικρινά αν ήμουν Αθήνα θα ερχόμουν!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Το δυναμικό αυτής της εθελοντικής ομάδας είναι ικανοποιητικό σε συνάρτηση με τον αριθμό των κατοίκων των περιοχών πέριξ της Πάρνηθας?:rolleyes:

Θέλω να πω, ανταποκρίνεται ο κόσμος...?:rolleyes:
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Σε συνάρτηση με τον αριθμό των κατοίκων των γύρω περιοχών (δηλαδή Αθήνα, δηλαδή η μισή Ελλάδα) όχι δεν είναι. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μελών που εκτελούν χρέη υπεύθυνων πυροφυλαξης για να πάρουν τους απλούς πολίτες που δηλώνουν συμμετοχή και να πάνε για πυροφυλαξεις.
Είτε εύκολα είτε με δυσκολία κάποιες φορές οι πυροφυλαξεις βγαίνουν και ως τώρα το πυροφυλακιο της σκιπιζας δεν έχει μείνει ούτε 1 βράδυ χωρίς εθελοντές. (θυμάμαι στην πρώτη μου πυροφυλαξη πριν κάποια χρόνια ως υπεύθυνος ψαρακας αακόμα, από τους 5 εθελοντές που είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι 4 με πήραν τηλ και μου το ακύρωσαν μισή ώρα πριν από το ραντεβού που είχαμε για να ανέβουμε στο βουνό. Τελικά με κάποια τηλέφωνα και με 2 ώρες καθυστέρηση ανεβηκαμε στο βουνό 4 άτομα και έγινε η πυροφυλαξη)

Παντός το μεγάλο πρόβλημα για φέτος ειδικά δεν είναι τόσο η στελέχωση αλλά το ταμείο του συλλόγου.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με δυσκολία θα βγει η φετινή σεζόν και για του χρόνου ο ΕΔΑΣΑ θα έχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Δύσκολη κατάσταση. Δυστυχώς.
Και το κακό είναι πως χωρίς τον ΕΔΑΣΑ το βουνό είναι εντελώς απροστατευτο. Ο φορέας διαχείρισης βγάζει μόνο 1 όχημα για περιπολια στο βουνό και μόνο μέρα.
Στο μόνο που ελπίζω είναι στα μέλη του που δίνουν και την ψυχή τους. Χωρίς να έχουν απολύτως κανένα όφελος αλλά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσει ο ΕΔΑΣΑ να λειτουργεί για να συνεχίσει να υπάρχει και το μαζικό βουνό της Πάρνηθας στην σημερινή του μορφή. Χωρίς αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου οι συνθήκες ζωής στην Αθήνα θα είναι τραγικές.

Υ. Γ: Ξέχασα να γράψω πως εκτός από τις πυροφυλαξεις ο ΕΔΑΣΑ κάθε βράδυ βγάζει κατάλληλο όχημα για περιπολιες με εκπαιδευμενους εθελοντές που είναι και το μόνο όχημα που υπάρχει στο βουνο και μπορεί να επέμβει αμεσα σε περιστατικό τις βραδινές ώρες.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Δεν είναι στην Πάρνηθα, είναι στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης!
Δεν είναι δασοπυροσβέστες/δασοφύλακες κτλ, είναι απλά παλικάρια συν-ποδηλάτες που κάνουν κατάβαση!
Έχω πολλές μαρτυρίες από διάφορους ότι έχουν σβήσει ούκ λίγες φορές μικροεστίες...

Από το 1:00 και μετά!

 
Last edited:


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Δεν γνωρίζω τι παίζει εκεί. Ποια η συνέχεια; έγινε τίποτα;
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Φίλες και φίλοι,

ο ΕΔΑΣΑ ξεκινά και φέτος από την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 και για 29η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα βραδινών πυροφυλάξεων στην Πάρνηθα.

Σκοπός των πυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών φωτιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν όχι μόνο το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας αλλά και περιοχές που ήδη ανακάμπτουν (φυσικά ή με αναδασώσεις). Οι πυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας) και μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του ΕΔΑΣΑ.

Από Τετάρτη 3 Ιουνίου μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό μας κέντρο (ώρες 17.00 – 21.00) για να ενταχθείτε στις ομάδες πυροφύλαξης. Εάν θέλετε λοιπόν να συμβάλετε καθοριστικά στην προστασία της Πάρνηθας, να απολαύσετε την ανεπανάληπτη θέα από υψόμετρο 1.200μ., την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α στο τηλέφωνο 2105200680 ή στείλτε μας ένα email στο [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στο http://www.edasa.gr/contact-edasa/.
 




manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Δύσκολη μέρα η σημερινή και καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιαβασικά ππραγματάκια.

Δασικες πυρκαγιες: τι προσέχουμε πως προσφέρουμε

Η δράση αυτής της εβδομάδας σε καλεί να γίνεις ενεργός πολίτης στην προσπάθεια περιορισμού των δασικών πυρκαγιών.

“Μάθε να διαβάζεις τον ημερήσιο χάρτη κινδύνου και πρόσφερε τη βοήθεια σου!” μας καλεί το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Είναι όμως συνυφασμένο -δυστυχώς- και με την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών.

Και ακόμα χειρότερα, η ανθρώπινη αμέλεια είναι βασική αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος για το καλοκαίρι του 2012, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Ο μηχανισμός δασοφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά χρόνια προβλήματα, κάποια από τα οποία έχουν μεγαλώσει με την οικονομική κρίση. Χρειάζεται και η δική μας εγρήγορση!

Πέρα από τις συμβουλές για αυτά που πρέπει να προσέχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, το “Καλύτερη Ζωή” μας καλεί να αναλάβουμε ακόμα δυο δράσεις:

*Διάβασε τον χάρτη κινδύνου. Κάθε μέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσιεύει τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Σε καλούμε να διαβάζεις καθημερινά το χάρτη και να ενημερώνεις φίλους και γνωστούς. Παρότι φαντάζει απλό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μέγιστη προσοχή δίνουμε στις περιοχές που η επικινδυνότητα εμφανίζεται από υψηλή-κατάσταση συναγερμού.

*Δώσε τη βοήθειά σου. Εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας βρίσκονται σε κάθε νομό της χώρας κι απαρτίζονται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Οι εθελοντικές ομάδες περιμένουν τη συμμετοχή σου. Δες εδώ τη λίστα με τις εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και κοίτα ποια σου ταιριάζει, επικοινώνησε μαζί τους, προσφέροντας τη βοήθειά σου

Πηγη: http://www.econews.gr
 




manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
  • Like
Reactions: l.Kyveli


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf