στειρωση

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
δεν νομιζωπαντως πως να στειρωσεις τον σκυλο σου ειναι παραλογισμος!
και εφοσον δεν θα ζευγαρωσει και υπαρχουν παρα πολλες πιθανοτητες να παθει πυομητρα ή καρκινο γιατι να το διακυνδινευψεις αφου μπορεις να το αποφυγεις??
η στειρωση πλεον ειναι μια επεμβαση ρουτινας με ελαχιστους κινδυνους.
Θα συμφωνησω με την Αγγελικη! :)

Αν εχεις εμπιστοσυνη στο γιατρο σου και καλη σχεση μαζι του και το σκυλι σου ειναι υγιες γιατι να εχεις προβλημα με την στειρωση??

Και εγω ειχα αγχος οταν επρεπε να στειρωσω την Σοκο και επελεξα να
την παω στον δικο μου γιατρο και οχι στο γιατρο του κυνοκομειου γιατι
πολυ απλα γνωριζα τον δικο μου γιατρο, του ειχα απολυτη εμπιστοσυνη,
και μετα θα την επαιρνα αμεσως σπιτι.
Οταν λοιπον την ειδα μετα την εγχειρηση το απογευμα, ηταν αρκετα καλα,
ευδιαθετη, εκανε χαρες αλλα την ιδια μερα δεν εφαγε. Την τριτη ημερα η Σοκο πεταγε! Ηταν σαν να μην ειχε κανει τιποτα! Χοροπηδαγε, ετρωγε, επαιζε, το μονο που προδιδε την εγχειρηση ηταν η "brazilian" αποτριχωση!!!

Τωρα εχουν περασει 5 μηνες απο την στειρωση, ουτε εχει παρει κιλα (και ευχομαι να μην παρει) ουτε και εχει αλλαξει η συμπεριφορα της στο ελαχιστο. :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
συγνωμη αν κανω λαθος,και εχω μπερδευτει,εσυ δεν εχεις στειρωσει τον σκυλο σου?
Ναι. Τον στείρωσα για πολύ συγκεκριμένο λογο και αφού έκανα τα πάντα για να το αποφύγω. Δυστυχώς το πρόβλημα της υγείας του δεν λυνονταν αλλιώς… :(

Προστατίτιδα και αυξημένη κρεατινίνη

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
48
Ν.ΜΑΚΡΗ
αυτο λεω,εχω δει οτι αργα ή γρηγορα μεγαλος αριθμος αστειρωτων ζωων,θηλυκων ή αρσενικων,παρουσιαζουν καποιο προβλημα που εχει σχεση με πυομητρα-καρκινο-προστατη,ετσι η δικη μου επιλογη ειναι να τα στειρωνω.
απο εκει και περα ο καθενας,ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ,αποφασιζει μονος του...αν θα διακινδυνεψει αργοτερα μια επεμβαση τετοια,που θα πρεπει απο εκει και επειτα να γινει αναγκαστικα....

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
αυτο λεω,εχω δει οτι αργα ή γρηγορα μεγαλος αριθμος αστειρωτων ζωων,θηλυκων ή αρσενικων,παρουσιαζουν καποιο προβλημα που εχει σχεση με πυομητρα-καρκινο-προστατη
Εγώ όμως λέω άλλο.
Ευνούχισα το σκύλο διότι είχε ΗΔΗ πρόβλημα και όχι στα καλά καθούμενα για να μην έχει πρόβλημα στο μέλλον. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. :)

Από κει και πέρα ο καθένας κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για το σκύλο και την ευκολία του.

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
48
Ν.ΜΑΚΡΗ
καταλαβαινω τι λες,απλα εγω δεν θελω να παρουσιασει αργοτερα καποιο τετοιο προβλημα (διολου σπανιο να συμβει)που θα ειναι πολυ πιο δυσκολο και επικινδυνο να αντιμετωπιστει για τον σκυλο στα γεραματα.

ακρη δεν βγαζουμε ο καθενας εχει τις αποψεις του :)

Last edited:

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Με αφορμη το δυστυχες περιστατικο με τον Τοσιρο και εγω εχω δισταγμους ως προς τη χρησιμοτητα του να υφισταται ο σκυλος τετοιο ρισκο για την ιδια του τη ζωη. Συζητωντας με τον κτηνιατρο μου μου ανεφερε την εναλλακτικη που υπαρχει για τα αρσενικα σκυλια ενα εμφυτευμα που καθιστα το σπερμα του αγονο (αν το εκφραζω σωστα). Γνωριζει καποιος ερευνες σχετικες για τις παρενεργειες? Ο κτηνιατρος μου διατεινεται οτι ειναι αμελητεες. Και οι αποψεις σας αν ουτε αυτο το ρισκο αξιζει εφοσον οι εμπειροι γνωριζετε τι δυσκολιες εχει (αν εχει) να κρατησεις εναν αρσενικο σκυλο μακρια απο το να ζευγαρωσει. Δεν εχω τετοια εμπειρια και θα ηθελα να ακουσω τις δυσκολιες που θα αντιμετωπισω αν επιλεξω αυτον τον δρομο. Την επιλογη της στειρωσης φοβαμαι οτι την εχω διαγραψει εντελως πια απο το μυαλο μου γιατι ακομα και τα μικρα ποσοτα ρισκου που ισχυριζονται οι υπερασπιστες αυτης της αποψης τα υπολογιζω πολυ και λογω του παραπανω περιστατικου της Αννυ αλλα το εχω ζησει και με τον ιδιο τον πατερα μου σε λαθος δοση αναισθητικου σε χειρουργειο ρουτινας συνεπως και τις ελαχιστες πιθανοτητες την λαμβανω πολυ σοβαρα υπ'οψιν.

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
48
Ν.ΜΑΚΡΗ
δεν ξερω για αυτο που λες,αλλα ξερω οτι πολυ γιατροι κανουν ναρκωση με αεριο πια( ειναι με οξυγονο το ζωο) που ειναι πολυ,πολυ πιο ασφαλες,αυτο το εχεις ρωτησει??

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Δεν υπαρχει 100% ασφαλης ναρκωση και δεν μπορω να παρω τετοιο ρισκο εκτος αν ειναι ζητημα ζωης ή θανατου ουτως ή αλλως.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
μονο το ρισκο της εγχειρησης ειναι για εσας το θεμα? η αφαιρεση οργανων που παραγουν ορμονες, δεν ειναι?

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Εγω πιο πολυ θα φοβομουν ενα εμφυτευμα που δεν ξερω και τι παρενεργειες μπορει να εχει στο σκυλο μου (μιας που ειναι κατι καινουργιο και δεν ξερουν τι μπορει να γινεται) παρα την στειρωση.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Κι εμείς κάνουμε προληπτικές εγχειρίσεις. Αν έχουμε στραβό διάφραγμα π.χ. οι γιατροί συστήνουν τη διόρθωση μετά την ηλικία των 18 ετών - πριν φυσικά παρουσιαστεί οποιδήποτε πρόβλημα. Γνωρίζω περίπτωση κοπέλας που πέθανε σε μια τέτοια εγχείριση ρουτίνας, από κορυφαίο ΩΡΛ-χειρούργο. Φυσικά και υπάρχει ρίσκο - γι' αυτό ήθελα να συζητήσουμε και γενικότερα το θέμα της νάρκωσης και άνοιξα το σχετικό τόπικ. Από κει και πέρα ρε παιδιά ακούμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ για πυομήτρα σε σκύλες! Δεν μπορεί να θεωρηθεί "πιθανό" μελλοντικό πρόβλημα υγείας. Είναι πάρα πολύ συχνό. Ειλικρινά κι εγώ δεν ξέρω. Σε αρσενικό δεν θα έκανα στείρωση προληπτικά. Σε θηλυκό θα έκανα για να μην τραβάω τα μαλλιά μου αργότερα.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Πολύ ωραία! Μην την ζευγαρώσεις τότε.
Γιατι να την στειρωσεις? :confused:
νωρίτερα ο χρήστης giannis είχε απαντήσει:
-γιατι δεν θελω να υπαρξει ποτε μια ανεπιθυμητη γεννα
-θεωρω οτι αν καναν οι περισσοτεροι στειρωση τωρα δεν θα υπηρχαν τοσα αδεσποτα στους δρομους για αυτο κανοντας αυτη την ενεργεις πιστευω οτι συμβαλω και εγω σε αυτο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Rottie, το επιχείρημα πιθανής εμφάνισης πυομήτρας ή καρκίνου δεν είναι καθόλου ασόβαρο κατα την αποψή μου. Περιτό να πω ότι δε θεωρώ προφανώς τη στείρωση παραλογισμό. Σέβομαι την άποψή σου, αλλά γιατί καταφεύγεις σε τέτοιους χαρακτηρισμούς?

Είπα και παραπάνω, οι πιθανότητες να εμφανίσει η σκύλα καρκίνο ή πυομήτρα είναι περίπου 25%. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ. Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται κατα δέκα φορές περίπου με τη στείρωση. Γίνονται δηλαδή πολύ μικρότερες.

Γαλάζιο, ναι, υπάρχει θέμα (και με απασχολεί) με τις ορμόνες. Αλλά ζυγίζοντάς τα (μαζί με την ιστορία ελεγχου των αδέσποτων και το γενικότερο βόλεμα το δικό μου) προσωπικά θεωρώ οτι τα υπέρ είναι περισσότερα απο τα κατά, χωρίς σημαντικό κόστος για το σκύλο. Προσωπική μου άποψη είναι φυσικά. Ας ζυγίσουν κι οι υπόλοιποι κι ας αποφασίσουν. Δεν έιναι μαυρο άσπρο το θέμα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Aν θέλετε ένα πραγματικά ισορροπημένο άρθρο που λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, με όλα τα υπέρ και τα κατά ως προς την υγεία, δείτε αυτό:

http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf

Το γενικό συμπερασμα είναι ότι για αρσενικά σκυλιά πιθανόν τα κατά της στείρωσης είναι περισσότερα από τα υπέρ, ενώ για τα θυληκά τα υπέρ είναι περισσότερα αν γίνει η στείρωση στο σωστό χρόνο.

Το άρθρο μιλάει μόνο για ζητήματα υγείας. Δεν εμπλέκει άλλους λόγους να στειρώσει κανείς, όπως τον έλεγχο των αδέσποτων ή προβληματα συμπεριφοράς.

Είναι αγγλικά, συγνώμη, αλλά πραγματικά νομίζω οτι θα έχετε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα αν το διαβάσετε όλο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σε τί ηλικία εμφανίζεται η πυομήτρα στα θηλυκά ζώα ? Το 25% τί ηλικίες αφορά ?
Για την πυομήτρα, το άρθρο λέει ότι 23% εμφανίζει πυομήτρα πριν τα 10 του χρόνια. 4% των περιπτώσεων αυτών, πεθαίνουν από πυομήτρα. Τα rottweiler είναι ιδιαίτερα επιρεπή (μαζί με άλλες φυλές, αλλά φαντάζομαι οτι αυτό σ'ένδιαφέρει). Μειώνεται όμως το ρίσκο για πυομήτρα αν η σκύλα έχει γεννήσει. Τα πρωτότυπο άρθρα που αναφέρουν είναι αυτά:

Hagman R: New aspects of canine pyometra. Doctoral thesis, Swedish University of Agricultural
Sciences, Uppsala, 2004.

Chastain CB, Panciera D, Waters C: Associations between age, parity, hormonal therapy and breed, and
pyometra in Finnish dogs. Small Anim Endocrinol 1999; 9: 8.

Ως προς τον καρκίνο:
To 25% αφορούσε σε ζώα απο 5 έως 10 χρόνων αν θυμάμαι καλά. Θα προσπαθήσω να ξαναβρώ το άρθρο και να σας το παραθέσω. Πάντως το νούμερο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυλή. Πχ οι αστείρωτες μποξερίνες φτάνουν το 40% (ηλικίες 6-12 ετών) σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο. Αν σας ενδιαφέρει, μπορώ να προσπαθήσω να κατεβάσω το πρωτότυπο άρθρο να δούμε τα νούμερα και στις υπόλοιπες φυλές. Είναι αυτό:

Moe L. Population-based incidence of mammary tumours in some dog breeds. J of Reproduction and
Fertility Supplment 57, 439-443

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ακριβώς αυτό με ενδιαφέρει :)

Τώρα μπορούμε να βρούμε σε τί ποσοστό εμφανίζεται πυομήτρα σε ηλικία μεγαλύτερη των 9 χρόνων ?

Επίσης κάποιος καλός στα μαθηματικά να μας πεί τί σημαίνει να νοσεί το 24% και να πεθαίνει εξ'αυτών το 4% γιατί εγώ το βγάζω 1% του πληθυσμού :) - υπολογίζοντας το ποσοστό το οποίο "χτυπάει" ζώα σε προχωρημένη ηλικία, δεν θεωρώ την πυομήτρα λόγο να μεταβάλλεις ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τον ψυχισμό και την ορμονική κατάσταση ενός ζώου που έτσι κι αλλιώς (το αφεντικό του ενέκρινε προληπτική εγχείρηση) η υγεία του παρακολουθείται.

Εχω ζήσει πυομήτρα - ρήξη μήτρας - στειρώσεις - και θάνατο και ακόμα και αν ήμουν ένας απλός ιδιοκτήτης ζώου ΔΕΝ θα στείρωνα αν δεν υπήρχε ή εμπεριστατωμένα προβλεπόταν πρόβλημα.

Είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπέρ της στείρωσης στα αδέσποτα ζώα και στα ζώα που κατά την κρίση του κτηνίατρου (δυστυχώς πολλά είναι αυτά) οι ιδιοκτήτες είναι ανίκανοι να παρακολουθήσουν την υγεία και την σεξουαλική τους δραστηριότητα.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Επίσης η στείρωση δυστυχώς παρατηρώ πως είναι μια λέξη που λέγεται πολύ εύκολα από τους ιδιοκτητες και το έχουν σαν κάτι ρουτίνας..
Δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι, είναι μια εγχείριση με όλα της τα ρίσκα..
Κάπου ειπώθηκε ποιανού την ζωή θα κάνει καλύτερη...
Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει γιατί κάτι που κάνει ευκολότερη την δικη μας ζωή, δεν κάνει απαραίτητα και στα ζώα..

Η νάρκωση και η εγχείριση είναι μια διαδικασία με ρίσκα το ξαναλέω..
Οσοι τα παιρνουν.., καλώς..:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τώρα μπορούμε να βρούμε σε τί ποσοστό εμφανίζεται πυομήτρα σε ηλικία μεγαλύτερη των 9 χρόνων ?
Πολλά ζητάς Denis!!! Δε νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχο άρθρο. Αν πέσει κάτι στην αντίληψή μου θα σε ενημερώσω!

Επίσης κάποιος καλός στα μαθηματικά να μας πεί τί σημαίνει να νοσεί το 24% και να πεθαίνει εξ'αυτών το 4% γιατί εγώ το βγάζω 1% του πληθυσμού :) - υπολογίζοντας το ποσοστό το οποίο "χτυπάει" ζώα σε προχωρημένη ηλικία, δεν θεωρώ την πυομήτρα λόγο να μεταβάλλεις ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ τον ψυχισμό και την ορμονική κατάσταση ενός ζώου που έτσι κι αλλιώς (το αφεντικό του ενέκρινε προληπτική εγχείρηση) η υγεία του παρακολουθείται.
Κάτσε. Σωστά υπολόγισες οτι το 1% συνολικά πεθαίνει απο πυομήτρα, αλλα και τα υπόλοιπα 22% που δεν πεθαίνουν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, 23% πυομήτρα και 25% καρκίνος, σχεδόν τα μισά αστείρωτα σκυλιά θα εμφανίσουν πρόβλημα τέτοιου τύπου (εντάξει, ίσως λίγο λιγότερα αν υπόλογίσεις οτι ο σκύλος του Μητσοτάκη θα πάθει και καρκίνο ΚΑΙ πυομήτρα.....). Ειναι τεράστιο το ποσοστο, και όχι τόσο προχωρημένη η ηλικία (5-10 χρονων).

Εχω ζήσει πυομήτρα - ρήξη μήτρας - στειρώσεις - και θάνατο και ακόμα και αν ήμουν ένας απλός ιδιοκτήτης ζώου ΔΕΝ θα στείρωνα αν δεν υπήρχε ή εμπεριστατωμένα προβλεπόταν πρόβλημα.
Οτι νομίζει ας κάνει ο καθένας. Απλως παραθέτω τις πληροφορίες (οσο πιο έγκυρα μπορώ) κι ας αποφασίσει ο καθένας από κει και πέρα πως θα πορευθεί. Ειπαμε δεν είναι ασπρο μάυρο. Το θέμα είναι πολύπλοκο και παίρνει συζήτηση.

Είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπέρ της στείρωσης στα αδέσποτα ζώα και στα ζώα που κατά την κρίση του κτηνίατρου (δυστυχώς πολλά είναι αυτά) οι ιδιοκτήτες είναι ανίκανοι να παρακολουθήσουν την υγεία και την σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Εντάξει δε νομίζω ότι τίθεται θέμα εκεί. Νομίζω συμφωνούμε όλοι. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα δεσποζόμενα του καθενός μας.

Ελπίζω πάντως ότι τουλάχιστον δε θεωρείς κι εσύ παρανοϊκή την απόφαση για στείρωση με βάση την παραπάνω εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση που προσπαθώ να παραθέσω, ασχετα με το αν τελικά εσύ καταλήγεις σε διαφορετική απόφαση.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini