Εχει κανεις εμπειρια με ατομο που φοβαται σκυλο;


linak

Well-Known Member
11 Μαϊου 2016
58
66
49
Oχι δεν περιμενα να ακουσω οτι ολα θα πανε καλα. Ζητησα ομως μια συγκεριμενη συμβουλη, ως προς το σκυλο. Καμια απαντηση η η απαντηση "μακαρι να ξερα" θα ηταν θεμιτη. Οι απαντησεις απο προσωπικη εμπειρια, επισης επιθυμητες, αυτες εψαχνα εξαλλου. Αντι αυτου μου εγινε απο πολλα μελη σαφες οτι δεν με θεωρουν καταλληλη για σκυλο, μην πω και για παιδια. Αντιληπτο το χασμα αποψεων , και οπως εγραψε και καποιος απο τους προλαλησαντες οταν εχεις τοσο αλλη κοσμοθεωρια, τι κουβεντα να κανεις; Ειδα λιγο και αλλες απαντησεις σε αλλα θεματα, και διαβαζω για ειδικα σπρει, χτενισματα, crate training, διαγωνισμους, παραγγελιες απο breeders στο εξωτερικο και καταλαβαινω οτι μιλαμε για εναν αλλο κοσμο. Ειμαι σιγουρη οτι επειδη βρε παιδια ζωη εχετε και εκτος Internet καταλαβαινετε τι εννοω. Υπαρχουν λογιω λογιω ανθρωποι, σε ολα τα θεματα. Αλλου του φαινεται λογικο αν εχει σκυλο με pedigree, να τον χτενιζει 5 φορες τη μερα, να παρει την ταδε η δεινα επωνημη τροφη και εξτρα βιταμινες, να τον πηγαινει σε dog park και να πληρωνει εκπαιδευτη για να τον κοινωνικοποιησει σωστα, αλλα παραλληλα να θεωρει λογικο να περνα το ζωο ολη τη μερα στους 4 τοιχους, μην πω και στο κλουβι. Αλλος εχει μαζεψει ενα σκυλι που ετυχε μπροστα του, το ταιζει ο,τι μπορει, παιζει μπαλα μαζι του και το αφηνει να κυνηγαει πεταλουδες στον κηπο και να γαβγιζει το σκυλο του γειτονα και ελπιζει να του φτασουν τα λεφτα για τον κτηνιατρο. Καταλαβαινω οτι ανθρωποι των 2 κατηγοριων να συναντηθουν καπου, δεν παιζει. Και το σεβομαι. Σεβαστειτε το κι εσεις ομως.
 
Last edited:


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Το χειρότερο πράγμα είναι η ..παράφραση!
Γιατί περίπτωση να μην κατάλαβες, ΔΕΝ υπάρχει!

1+1 κάνει 2 !
Αν είναι να πάρεις σκύλο για να τον παρατήσεις, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζεις τότε ΜΗΝ πάρεις σκύλο !

Το εάν τον σκύλο θα τον έχεις μαζέψει και θα τον έχεις στον κήπο να κυνηγά πεταλούδες ή θα τον έχεις φέρει με ιδιωτικό τζετ από άλλον πλανήτη ,θα έχει pedigree και 320 διακρίσεις και θα τον ταΐζει νέκταρ που θα εισαγάγει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία , ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ θέμα που σε 7 σελίδες εγώ δεν είδα να "κολλάει" κάποιος !
Εγω προσωπικά ΔΕΝ σέβομαι κάποιον που "ψάχνεται" να πάρει σκυλί κι έχει στο μυαλό του να το παρατήσει εάν κι εφόσον !
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Νομίζω ότι μας παρεξήγησες. Μπήκες εδώ ρωτώντας για το αν μπορεί ή όχι να ξεπεράσει το παιδί τη φοβία του αυτή. Οι περισσότεροι είπαμε ότι με σωστά βήματα ναι μπορεί. Και είμαστε έτσι σίγουροι για αυτό γιατί μιλάμε για άνθρωπο. Άλλο όμως αυτό και άλλο να θέλεις να ξέρεις προκαταβολικά πώς θα αντιδράσει ο κάθε σκύλος. Από τη στιγμή που σκέφτονται, συναισθάνονται και αισθάνονται έχουν και τρόπο αντίδρασης τον οποίο όμως δεν μπορείς να προβλέψεις γιατί απλά δεν μπορεί να μας γράψει έκθεση για τις απόψεις του σχετικά με τα άτομα που φοβούνται τους σκύλους. Ακόμα και στις φυλές που είναι φιλικές προς παιδιά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για κάτι τέτοιο. Για αυτό και είπαμε ότι καλύτερα θα ήταν ένα κουτάβι το οποίο όμως έχει πολλές ευθύνες (μιας και εσύ θα είσαι υπεύθυνη για την κοινωνικοποίησή του).

Για αυτό που ανέφερες σχετικά με το χάσμα, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που συνδέει αυτές τις δύο και που μάλλον ανήκει ένα μεγάλο μερίδιο. Νέοι ιδιοκτήτες (αλλά και παλιοί) που ψάχνουν και ψάχνονται για το σκύλο τους, που δεν επιλέγουν υποχρεωτικά ένα σκύλο με pedigree αλλά και υιοθετούν ένα αδέσποτο, που ναι κοιτάνε να δώσουν στο σκύλο τους την καλύτερη δυνατή τροφή ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν έναν καφέ, ένα σινεμά, ένα βιβλίο, προκειμένου να μπορεί ο σκύλος τους να έχει ευζωία, που επιλέγει να πηγαίνει στην πλατεία της γειτονιάς και να συναντιέται με άλλους σκυλογονείς, που ψάχνει για συμβουλές εκπαίδευσης και αφιερώνει κάποια ώρα της ημέρας για να τις εφαρμόσει, που θα αφήσει το σκύλο του να πηγαίνει από σαλόνι σε βεράντα και από σπίτι σε αυλή, που θα τον αφήνει για ΛΙΓΕΣ ώρες μόνο του ή στη βεράντα ή στην αυλή αλλά θα του προσφέρει και την κατάλληλη εκτόνωση με βόλτες και παιχνίδι, που αλληλεπιδρά και παίζει με το σκύλο του σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε χώρο ανάλογα και με τις υποχρεώσεις του. Παλιά έπαιρναν ένα σκύλο, τον έδεναν σε μια αυλή ή σε μια φάρμα, του έδιναν τα απαραίτητα και αγνοούσαν την ανθρωποκεντρική φύση του σκύλου, αγνοώντας το γεγονός ότι εμείς είμαστε η αγέλη του σκύλου και άρα όταν είναι μαζί μας είναι ευτυχισμένος. Προσωπικά, ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει και πραγματικά θα ήθελα να ακούσω την δικιά σου άποψη και θέση. Πώς θα σε έκανε χαρούμενη εσένα προσωπικά ένας σκύλος που θα είχες συνέχεια σχεδόν σε μια αυλή απομονωμένο και δεν θα τον είχες μαζί σου μέσα στο σπίτι; Και ΚΥΡΙΩΣ αφού λες (ή τουλάχιστον έτσι κατάλαβα) ότι αν δεν πετύχει το εγχείρημα θα επιστραφεί ο σκύλος, γιατί να μπεις καν σε αυτή τη διαδικασία;
 
  • Like
Reactions: vasilis_mike


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Πώς θα σε έκανε χαρούμενη εσένα προσωπικά ένας σκύλος που θα είχες συνέχεια σχεδόν σε μια αυλή απομονωμένο και δεν θα τον είχες μαζί σου μέσα στο σπίτι;
Γιατί διάβασες πουθενά ότι την ενδιαφέρει ο σκύλος?
Είναι δε κι άτυχη....
Θα μπορούσε κάλλιστα το παιδί να φοβάται τα ...μπαρμπούνια ή τις τσιπούρες....
Θα είχε πάρει 2-3 σε ένα κουβά (το ενυδρείο είναι για άλλο κόσμο) και μόλις το παιδί ξεπερνούσε τη φοβία θα τα τρώγανε κιόλας!

Ε ο σκύλος δεν τρώγεται (ακόμα εδώ) οπότε ...θα τον δώσει....
 




noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Γιατί διάβασες πουθενά ότι την ενδιαφέρει ο σκύλος?
Είναι δε κι άτυχη....
Θα μπορούσε κάλλιστα το παιδί να φοβάται τα ...μπαρμπούνια ή τις τσιπούρες....
Θα είχε πάρει 2-3 σε ένα κουβά (το ενυδρείο είναι για άλλο κόσμο) και μόλις το παιδί ξεπερνούσε τη φοβία θα τα τρώγανε κιόλας!

Ε ο σκύλος δεν τρώγεται (ακόμα εδώ) οπότε ...θα τον δώσει....
:barefoot: πάντως πραγματικά θα ήθελα να ακούσω την άποψή της σε αυτό το ερώτημα. Μη ρωτάς το γιατί...πες το για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αλλά βασικά γιατί θέλω να ακούσω και αυτή την πλευρά των ανθρώπων που ενώ θέλουν να αποκτήσουν ένα σκύλο, στερούν τόσο από τον εαυτό τους όσο και από το σκύλο τις καλύτερες πτυχές της συνύπαρξης με έναν τετράποδο φίλο
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Κι αν πάρεις/βρεις σκύλο και το παιδί ξεπεράσει τη φοβία και όλα καλά, τι θα γίνει αν το σκυλί, πάνω στο παιχνίδι πάθει ένα ατύχημα ή όταν γεράσει; Ποια είναι η mainstream συμβουλή που περιμένεις να ακούσεις; Κι αν έχεις κόσμο στο περιβάλλον σου, να σου δώσουν τις συμβουλές που χρειάζεσαι, γιατί μπήκες εδώ; Για κάτι εξειδικευμένο ή κάτι σύνηθες και πάλι;

Συγγνώμη τώρα, πάω να μαζέψω τις οικολογικές μου ρέβες που μεγαλώνουν δίπλα από τα βιολογικά μου ραπανάκια...
 
Last edited:


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
@Orilis το ζήτημα με το τι θα γίνει όταν γεράσει ο σκύλος από το στόμα μου το πήρες, αν και φαντάζομαι αυτό αποτελεί μακρινό σενάριο..
 




Captain hook

Well-Known Member
11 Απριλίου 2016
405
785
Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι οτι μάλλον κάπου έχετε μπερδέψει τι σημαίνει σκυλος. Δεν είπατε ότι θελεται να αρχίσετε τον γιο σας κιθάρα και μας ρωτήσατε Ποια πιστεύουμε ότι θα τον βολέψει αλλα και να μην του αρέσει δεν πειράζει το σταματάτε οπωτε θέλετε. Ο σκύλος είναι μια ΖΩΝΤΑΝΉ ΨΥΧΉ και δεν την σταματαμε/χαριζουμε/παραταμε οπωτε θέλουμε αλλα δεσμευόμαστε για τουλάχιστον 10 χρόνια.
 


linak

Well-Known Member
11 Μαϊου 2016
58
66
49
Τωρα ειδα τις απαντησεις, και ομολογω οτι αρχιζει να εχει φιλοσοφικο ενδιαφερον, οποτε ας απαντησω και συγχωρηστε τη διαφωνια μου. Αλλα παρακαλω, αν δεν υπαρχει ανοιχτο μυαλο, μη βιαστειτε να μιλησετε, γιατι αλλιως δεν κανουμε κουβεντα.
Λοιπον, για μενα πολλα απο αυτα που περιγραφονται ως "σωστα" για ενα σκυλο, ειναι αντιθετα στη φυση του σκυλου. Καποιος μιλησε για ανθρωποκεντρικη φυση του σκυλου. Το μονο ανθρωποκεντρικο για μενα ειναι ο ανθρωπος, κανενα αλλο ον. Και να εξηγησω:
Εχει ο σκυλος αναγκη απο παρεα; Σαφως. Αλλους σκυλους. Ο ανθρωπος μπορει να ειναι αφεντικο, μπορει να ειναι υποκαταστατο της παρεας, απο την πλευρα του σκυλου. Αν ο σκυλος εχει πειστει οτι η αγελη του, μιας και αναφερθηκε ορος, ειναι το αφεντικο, εγω προσωπικα νιωθω αυθορμητα μια λυπη για το σκυλο. Οχι, χωρις πτυχιο σκυλοψυχολογιας. Αλλα ετσι το νιωθω.

Ο σκυλος καταλαβαινω να εκπαιδευτει ως σκυλι εργασιας, αλλιως η εκπαιδευση ειναι για το συμφερον του ανθρωπου, οχι του σκυλου. Δηλαδη, μαθαινουμε στο σκυλι οτι τρωει οταν το ταιζουμε εμεις, οτι κατουραει οταν το αφησουμε, οτι κανει κακα οπου του πουμε, οτι ζει σε ενα σπιτι και θαυμαζει επι 8 και 10 ωρες τα επιπλα. Τιποτε απο ολα αυτα δεν ειναι στη φυση του σκυλου η για το καλο του σκυλου. Ειναι για να προσαρμοσουμε το σκυλο στη δικη μας ζωη, και συχνα σε μια ζωη που δεν χωραει σκυλο, π.χ. μια ζωη σε διαμερισμα, με 2 μισαωρες βολτες σε μια πολη απο τσιμεντο, και την υπολοιπη ωρα crate, διαδρομος, κρεβατι, παιχνιδι πλαστικο που κανει σκουιιικ. Αυτα δεν ειναι η φυση του σκυλου η για το καλο του σκυλου. Ειναι ο απολυτος ανθρωπινος εγωισμος, και ο ανθρωπος μεσα στον εγωισμο του φτανει να πιστευει οτι σοβαρα το σκυλι βλεπει το crate στην κουζινα και το 8ωρο μονο του στο δυαρι σαν ωραια ζωη. Γιατι συν τοις αλλοις, εχουμε και μια αναγκη να μη νιωθουμε τυψεις, να ειμαστε "καλοι".

Παλια, ελεγε ο παππους στο χωριο οτι το σκυλι το εχει για να φυλαει το σπιτι η για να βοηθαει με τα προβατα. Και ηταν τιμιος. Δεν ελεγε οτι το κανει για το καλο του σκυλου. Αλλα βλεποντας το σκυλι σαν παρεα, ειναι δυσκολο για πολλους να παραδεχτουν οτι αυτο ειναι προς οφελος του ανθρωπου, οχι σεβασμος της σκυλισιας φυσης. Σκυλο που βλεπει τηλεοραση και μασουλαει πλαστικο παιχνιδι, δεν τον θεωρω τυχερο γιατι εχει "οικογενεια" που τον αγαπαει. Δεν ειναι το νεο πλαστικο παιχνιδι, το βουρτσισμα και η ανταμοιβη με μεζε για το νεο κολπο αυτο που θα σεβοταν τη σκυλισια φυση.
Αν καποιος σοβαρα εβλεπε το σκυλο ισοτιμο μελος μιας οικογενειας, η οικογενεια θα μετακομιζε στο χωριο, και θα κοιμοταν τις μισες μερες εξω στη φυση, να εχει παρεα ο σκυλος στο στοιχειο του. Και θα τον αφηνε να φαει οσο θελει, και να τα κανει οπου και οποτε θελει. Προφανως, μαλλον κανεις δεν την εννοει ετσι την ισοτιμια. Γιατι οταν λεμε ο σκυλος ειναι μελος της οικογενειας, εννοουμε "εφοσον αυτος προσαρμοζεται στο χωρο που εμεις του εχουμε προδιαγραψει". Και ο χωρος αυτος δεν εχει ακριβως σχημα σκυλου σε μια συγχρονη πολη. Απο εκει και περα, οταν ο σκυλος συμπεριφερθει συμφωνα με τη φυση του, δηλαδη κλαιει κλεισμενος σε 4 τοιχους, λερωνει το χαλι, γαβγιζει τους αλλους σκυλους και κυνηγαει τις γατες, εκει τελειωνει η ισοτιμια, και θελουμε εκπαιδευτη, για να ξαναμπει ο σκυλος στο καλουπι του πρεπει να χωρεσει.
Ελπιζω να απαντησα.
 
  • Like
Reactions: Kotzak


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ποιος ξέρει τη φύση του σκύλου, όταν ο σκύλος πάει στο πλάι του ανθρώπου εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια; Ο σκύλος ο ίδιος επέλεξε να είναι στο πλάι του ανθρώπου κι αυτό, επειδή τον συμφέρει. Για να συμβιώσει μαζί μας θέλει εκπαίδευση, οπως θέλει εκπαίδευση κι οποιοδήποτε πλάσμα δεν είναι ανεξάρτητο. Ακόμα και τα παιδιά εκπαιδεύονται. Δεν τρώνε ότι και όσο θέλουν, δεν τα κάνουν όπου βρουν και τα κρατάμε κλεισμένα στις πόλεις όπως και τα σκυλιά μας. Όχι μόνο τα σκυλιά, αλλά όλα τα πλάσματα έχουν ανάγκη για επαφή με την φύση και για ελευθερία.

Ορισμένοι σκύλοι προτιμούν την παρέα σκύλων κι άλλοι την παρέα ανθρώπων. Δεν είναι ούτε το ένα αποτυχία ούτε το άλλο. Συγκεκριμένα τον δικό μου θα τον ήθελα πιο κοινωνικό με το είδος του αλλά δυστυχώς δεν καίγεται ιδιαίτερα για την σκυλίσια παρέα. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Θα τον σεβαστώ εάν του φέρω πέντε ακόμα σκύλους να ζήσουν μαζί του;
Τα περισσότερα κατοικίδια σκυλιά στο αστικό περιβάλλον, που ζουν με ανθρώπους, έχουν εργασία. Αυτήν την συντροφιάς. Και πάλι εκμετάλλευση του είδους είναι όπως ήταν (και είναι ακόμα) στο χωριό. Απλά για να κάνουμε κάπως πιο δίκαια τα πράγματα, προσπαθεί ο καθένας, τουλάχιστον εδώ μέσα (αλλά σίγουρα και παραέξω) να βρει τρόπους ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους.

Αφού όμως το βλέπεις από αυτήν την πλευρά, γιατί θέλεις να πάρετε σκύλο; Επιθυμείς να δείξεις ασέβεια; Δεν το νομίζω. Απλά θέλεις τα θετικά της κατοχής σκύλου, με την μίνιμουμ, από την πλευρά σου προσπαθεία. Αυτό, δυστυχώς, συμπεραίνω.
 


linak

Well-Known Member
11 Μαϊου 2016
58
66
49
Αφού όμως το βλέπεις από αυτήν την πλευρά, γιατί θέλεις να πάρετε σκύλο; Επιθυμείς να δείξεις ασέβεια; Δεν το νομίζω. Απλά θέλεις τα θετικά της κατοχής σκύλου, με την μίνιμουμ, από την πλευρά σου προσπαθεία. Αυτό, δυστυχώς, συμπεραίνω.
Να σου πω. Αν ηταν να παραγγειλω σκυλο απο εκτροφεα, νομιμο η μη, θα θεωρουσα τον εαυτο μου ανηθικο. Αν ηταν να μαζεψω σκυλι απο το δρομο και να το βαλω να μεινει στην Κυψελη, με ενα τυπικο ωραριο εργασιας, αλλες υποχρεωσεις κλπ, παλι θα θεωρουσα τον εαυτο μου ανηθικο. Αλλα μιας και υπαρχουν σκυλια παρατημενα και ανεπιθυμητα, θα ηθελα να προστατευσω ενα απο το δρομο, που δεν ειναι μερος για πεταμενους σκυλους. Και μου ειναι ευχαριστη παρεα γενικα. Δεν εχω ψευδαισθησεις οτι θα προσφερω τον παραδεισο στο σκυλο. Απλως και αυτο που συχνα μου παρουσιαζεται ως η παραδεισενια σκυλισια ζωη, εμενα σα βιασμος της σκυλισιας φυσης μου φαινεται. Οποτε, ξερω γω, το μη χειρον βελτιστον;
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Δεν εχω ψευδαισθησεις οτι θα προσφερω τον παραδεισο στο σκυλο...
Σωστός...

Υ.Γ. Όμως, σήμερα το βράδυ που επέστρεψα σπίτι... διαπίστωσα, για ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά, ότι για το σκύλο... "ΕΣΥ" είσαι ο Παράδεισος!!!:)

Υ.Γ.2. Όσο δε για τα περί "συμφέροντος και καλού" του σκύλου... μην σε προβληματίζουν ΤΟΣΟ πολύ... 150.000 χρόνια είναι αυτά... να τ' αφήσω???;)
 
Last edited:


linak

Well-Known Member
11 Μαϊου 2016
58
66
49
Σωστός...

Υ.Γ. Όμως, σήμερα το βράδυ που επέστρεψα σπίτι... διαπίστωσα, για ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά, ότι για το σκύλο... "ΕΣΥ" είσαι ο Παράδεισος!!!:)

Υ.Γ.2. Όσο δε για τα περί "συμφέροντος και καλού" του σκύλου... μην σε προβληματίζουν ΤΟΣΟ πολύ... 150.000 χρόνια είναι αυτά... να τ' αφήσω???;)
Αν ηθελα να απαντησω πολυ κυνικα, θα ελεγα οτι και ο φυλακισμενος, οταν ερχεται ο δεσμοφυλακας να τον βγαλει απο το κελι για βολτα, σαν ελευθερωτη τον βλεπει. Αλλα ας μην υπερβαλλω κι εγω, μην υπερβαλλετε κι εσεις.
 




Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Γιατι θελεις, λοιπον, να εμπλακεις σε αυτην την κατασταση; να γινεις αλλος ενας βασανιστης σκυλου;
Ναι καλέ. Όπως και οι πολιτικοί μας. Μας έχουν βάλει στη θέση που βρισκόμαστε για να το καλό μας. Για να μην μας αφήσουν στο δρόμο, μας έχουν μαζέψει σπίτι και μας βάζουν για φαγητό ότι περισσεύει. Κι ευγνώμονες να είμαστε. Το μη χείρον βέλτιστον. Δεν χρειαζόμαστε σαλόνια κι ανέσεις :rolleyes:
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Συγγνώμη τώρα, πάω να μαζέψω τις οικολογικές μου ρέβες που μεγαλώνουν δίπλα από τα βιολογικά μου ραπανάκια...
Ήταν ένα εξαιρετικό κλείσιμο.. Γιατί μου το χάλασες;
;)

Χαρά στην υπομονή και την επιμονή σου..
:)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: vasilis_mike