Ηλεκτρικό κολάρο...

Ηλεκτρικό κολάρο...

• Ναι εχω κάνει χρήση ηλεκτρικού κολάρου (Η.Κ.) στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Οχι δεν εχω κάνει χρήση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 43 16,7%
  • Ποτε δεν θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 177 68,6%
  • Σκεφτομαι να κάνω χρήση Η.Κ. στον σκυλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Γιατί όχι? Σιγά το πράμα.. θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 6 2,3%

• Total voters
    258

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η Ροτι σε καλυψε, όπως ειχε καλυψει κι εμενα τοτε, γιατι ειχε πληρωσει αδρά έναν «θετικο» μεζεδο-μεθοδολόγο, η εκπαιδευση του οποιου αποδειχτηκε αχρηστη όταν ο Ιγκυ εμφανισε προβληματα συμπεριφορας.
Λαθος εκπαιδευτης, λαθος σκυλος, λαθος τι?

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Έλειψα 4 μέρες και με περιμένει πολύ διάβασμα...:eek:

Δεν έχω μεταχειριστεί ποτέ ηλεκτρικό κολάρο, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα υπέρ και τα κατά.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι η εφαρμογή του σε μια φυλή, γνωστή για το "will to please", που εκπαιδεύεται εύκολα και χωρίς να προηγηθεί άλλος τρόπος εκπαίδευσης. Το "έλα" και το "δίπλα" είναι από τις πιο απλές εντολές για ένα retreiver.

Γνωρίζω αρκετούς ιδιοκτήτες με εργασιακά κυνηγόσκυλα εκπαιδευμένα χωρίς τέτοια εργαλεία, που είναι σε θέση να τα καθοδηγούν βήμα προς βήμα από μεγάλη απόσταση σαν να χειρίζονται ρομποτάκια.

Την περασμένη εβδομάδα συναντάμε στην βόλτα μας ένα γνωστό αρσενικό Golden retreiver χωρίς λουρί εκπαιδευμένο να κάθεται κάθε φορά που συναντά κάποιον στο δρόμου του, είτε πρόκειται για, ποδηλάτη, παιδάκι, ... είτε για άλλο σκύλο. Ενημερώνω τον ιδιοκτήτη ότι η μικρή είναι σε οίστρο και μου απαντά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από 50 μέτρα τον έβαλε στο "κάτω" και όντως, ενώ η μικρή άρχισε να χοροπηδά γύρω του και να του χώνει το πισινό της στη μουσούδα του, ο νεαρός δεν κούνησε από τη θέση του. :)

Και γενικά σε όλες τις βόλτες μας αυτές τις μέρες και εδώ και στη Ολλανδία που είμαστε για ζευγάρωμα συναντήσαμε πολλούς λυτούς σκύλους και μόνο μια κυρία χρειάστηκε να δέσει τον σκύλο της.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Την περασμένη εβδομάδα συναντάμε στην βόλτα μας ένα γνωστό αρσενικό Golden retreiver χωρίς λουρί εκπαιδευμένο να κάθεται κάθε φορά που συναντά κάποιον στο δρόμου του, είτε πρόκειται για, ποδηλάτη, παιδάκι, ... είτε για άλλο σκύλο. Ενημερώνω τον ιδιοκτήτη ότι η μικρή είναι σε οίστρο και μου απαντά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από 50 μέτρα τον έβαλε στο "κάτω" και όντως, ενώ η μικρή άρχισε να χοροπηδά γύρω του και να του χώνει το πισινό της στη μουσούδα του, ο νεαρός δεν κούνησε από τη θέση του. :)
Αλεξια,
Πριν εντυπωσιαστουμε, πρεπει να μας πεις, αν γνωριζεις, με ποιο τροπο εκπαιδευτηκε ο συγκεκριμενος σκυλος. Δεν εννοω με ή χωρις εκπαιδευτικο κολαρο, εννοω την μεθοδο και αν περιλαμβανε διορθωση και πιεση. Επισης, σε τι ηλικια ξεκινησε η εκπαιδευση.
Ακομα και χωρις εκπαιδευτικα κολαρα μπορεις να ασκησεις τεραστια πιεση, σωματικη και ψυχολογικη.

Χωρις καμια δοση υπερβολης, η Ηρα εκτελει τα παντα στα 100 μετρα και θα σπασει τις εντολες μονο αν δεχτει επιθεση, και καλα θα κανει να τις σπασει.
Τα μικροσωμα δε σκυλια, όπως το δικο σου, τα ριχνει μια ματιά και δεν ασχολειται περαιτερω.

Δεν τα λεω αυτά για να κανω τον ωραιο, αλλά για να καταληξω ότι η Ηρα εκπαιδευτηκε με προνγκ και διορθωση/πίεση, σε συνδιασμο παντα με ανταμοιβη και επιβραβευση.
Δεν είναι μυστικο οτι με την πιεση και καταλληλο χειρισμο μπορεις να καταφερεις σχεδον τα παντα.
Οσο περνουσε ο καιρος, τοσο ελαττωνόταν η πιεση και στο τελος καταργήσαμε και το προνγκ.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Αρη, δεν μ ενδιαφέρει να εντυπωσιάσω κανένα, απλά μου φαίνεται περίεργο, για να μην πω απαράδεκτο, όταν σε μια τόσο εύκολη φυλή ξεκινάς την εκπαίδευση με ηλεκτρικό κολάρο.

Επαναλαμβάνω , δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά, για τον απλό λόγο ότι δεν το έχω εφαρμόσει ποτέ. Σε προηγούμενο σκύλο έχω χρησιμοποιήσει πνίχτη.

Ο συγκεκριμένος κύριος ξεκινά την εκπαίδευση από 8 εβδομάδες και μόνο με επιβράβευση (χάδια, λεκτική, λιχουδιά)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αλεξια, κι εγω δεν συμφωνησα με την χρηση του ηλ. κολαρου σε συνδιασμο μαλιστα με προνγκ, λογω της φυλής. Αλλά μην ξεχναμε ότι ο Κουκης είναι 3 ετων με παγιωμενα προβληματα συμπεριφορας και ανυπακοη.

Ο συγκεκριμενος κυριος πετυχε γιατι εχει ευκολη φυλη και ξεκινησε ο σκυλι από μωρο.
Ο Κουκης θελει παρα πολύ δουλεια και χρονο, αν είναι να δουλευτει με παρακινηση.
Και η Berna χρειαζεται σοβαρη καθοδηγηση από καποιον γνώστη (σιγουρα όχι από εμας) αλλά πού να τον βρει?

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.800
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επισης και labrador υπαρχουν πολλα. Ο Κουκης ειναι lab εργασιακων γραμμων που φαινεται οχι μονο στη μορφολογια αλλα και στον χαρακτηρα, ειναι πολυ δραστηριος, φοβερη ενεργεια.

Κακομαθημενο απο κουνια του.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Εγω θα θέσω ένα άλλο ερώτημα...επειδή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα δικό μου post..σε άλλο θέμα.
Θέλω, όλοι εσεις που γράφετε ΄τόση ώρα για ψυχολογίες, εκπαιδευτικά θέματα κλπ,κλπ, να μου πειτε πως θα σταματουσατε τον σκύλο σας, από το να σκάβει λαγούμια στο κήπο...όταν δεν είσαστε μπροστά...και αφού θα είχατε προσπαθήσει επί 6 μήνες με ότι "ήπια" διόρθωση και επανάληψη..υπαρχει.
Μιλάμε για ενηλικα σκύλο...πάντα.

Και μη μου πέιτε για περισσότερη εκτόνωση του σκύλου, και άλλες τέτοιες βολικές απαντήσεις. (απλώς να έχετε στο νου σας ότι ασχολούμαι με τα σκυλιά 25 χρόνια και βάλε)..
Περιμενω..:):)
Την απαντηση την εδωσες εσυ. Το λαθος εσυ ή όποιος ειχε , αν τον ειχε σκυλο απο πρίν.
Ειναι ενηλικαςο σκυλος και εχει κακες για εσενα συμπεριφορες. Αρα τι φταιει?

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
vasbar το εξηγεις λιγο αυτο που εγραψες γιατι ομολογω δεν καταλαβα.....

(αν και επιμενω στην αποψη μου οτι ξεχειλωσε ασχημα το θεμα και ειναι για κλειδωμα:D:):()

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
απλα θελω να πω ότι: αν εχουμε εναν ενηλικα σκυλο ο οποιος εχει-για τους ιδιοκτητες- ασχημες συμπεριφορες, συνηθειες τοτε πρεπει να δουμε την ευθυνη που εχει ο καθε ιδιοκτητης. Πρεπει να δουμε ολο το σταδιο της ζωης και της εκπαιδευσης του σκυλου πριν φτασουμε στο λαθος του σκυλου.

Δημιουργειτε παρα πολυ ευκολα μια κακη συμπεριφορα, συνηθεια, αλλα ειναι πολλαπλασια δυσκολη η διαδικασια για να την "τελειωσουμε" και προσωπικα θεωρω οτι το ηλεκτρικο κολαρο ειναι μια ακρως ακαταλληλη & βιαια μεθοδος.

]Συμφωνω, ας γινει διαγραφη ή κλειδωμα του θεματος. Δεν βγαινει ακρη. :cool:

Last edited:

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Την απαντηση την εδωσες εσυ. Το λαθος εσυ ή όποιος ειχε , αν τον ειχε σκυλο απο πρίν.
Ειναι ενηλικαςο σκυλος και εχει κακες για εσενα συμπεριφορες. Αρα τι φταιει?
Καλά...εσύ είσαι από άλλο ανέκδοτο...διάβασε όλα τα post πρώτα...και μετά σχολίασε...

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλά...εσύ είσαι από άλλο ανέκδοτο...διάβασε όλα τα post πρώτα...και μετά σχολίασε...
Καλημερα και σε εσενα.

Προτιμω να ειμαι απο άλλο ανεκδοτο και οχι απο εφιαλτη...

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
@kos: Δεν αναφερόμουν σε σένα αλλά ναι, αισθάνθηκα και ότι προσπάθησαν να με μειώσουν και ότι κρίθηκα, αλλά δεν είναι και πρώτη φορά. :D Εξακολουθώ να μη νιώθω την ανάγκη να αποδείξω τίποτα σε κανέναν.
Απόλυτα δεκτό να παραμένεις αρνητικός ακόμα και αν γνωρίζεις τους τρόπους χρήσης και ότι δεν είναι όργανο τιμωρίας. Κανείς δεν υποχρεώνεται να κάτι τίποτε.

@harryf3: Εννοώ ότι ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με τα μεταλλικά κολάρα και τα ψωνίζει και μόνος του από τα πετσοπ για να μην τραβάει ο σκύλος τους. Το e-collar ξενίζει καθώς δεν είναι συνηθισμένο, δεν το βλέπουν στα σκυλιά, ούτε στα ράφια των περισσότερων πετσοπ.
Το e-collar είναι πιο μοντέρνο από την άποψη ότι χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Δεν είναι αναγκαστικό το τράβηγμα από το flat collar αλλά εκεί το βλέπω ότι καταλήγει.

Το «δίπλα» δεν είναι εντολη μονο on-leash. Φυσικα μαθαινεται με λουρι, αλλά στη συνεχεια είναι πολυτιμο οταν εκτελείται και χωρις λουρι, σε έναν σκυλο που αφηνεται ελευθερος.
Δε μαθαίνω στους σκύλους να περπατάνε δίπλα με λουρί. ;)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.650
11.056
Athens
Σε προηγούμενο σκύλο μου με μεγάλο πρόβήμα κυριαρχικότητας σε άλλα σκυλιά, και όταν πια ήταν 4 ετών, απαυθύνθηκα σε εκπαιδευτή που πρότεινε χρήση ηλ. κολ. που πιθανόν να βοηθούσε λίγο την κατάσταση. Η εκπαίδευση δεν έγινε ποτέ γιατί ο σκύλος μου πέθανε 6 μήνες μετά. Δεδομένου ότι πιθανόν να έφταιγε η καρδιά του, εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι η μέθοδος του ηλ. κολ. μάλλον δεν θα ήταν και ότι καλύτερο για την περίπτωσή του.

Οταν πήρα την Κάρλα, 7 μηνών, ήταν φοβική (δεν είχε δει ποτέ αυτοκίνητα, κόσμο μαζεμένο, δεν είχε φορέσει λουρί κλπ. γενικά ήταν "το παιδί από το χωριό"). Με το που την πήρα απευθύνθηκα σε εκπαιδευτές γιατί δεν ήθελα να κάνω τα λάθη του παρελθόντος. Ενας εκ των εκπαιδευτών εκπαίδευε αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρικό κολλάρο. Θεωρώ αδιανόητο, σε ένα κουτάβι 7 μηνών, μια "βολική ράτσα", φοβικό με "τον πολιτισμό μας", κατά τα άλλα πολύ ήπιου χαρακτήρα και άψογα κοινωνικοποιημένο με άλλα σκυλιά, να χρησιμοποιήσω ηλεκτρικό κολάρο - το θεωρώ αδιανόητο ακόμη και το να μου το προτείνουν.

Σίγουρα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Όμως έχω την αίσθηση ότι το ηλ. κολ. είναι για μερικούς εκπαιδευτές η λύση Goodys (να τελειώνουμε γρήγορα και εύκολα). Θα το συζητούσα ως "τελευταίο μέσο", σε ειδικές δηλαδή συνθήκες ή σε κάποια πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Και βέβαια με προβληματίζει το γεγονός ότι απαγορεύεται σε άλλες χώρες - γιατί άραγε?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θεωρώ αδιανόητο, σε ένα κουτάβι 7 μηνών, μια "βολική ράτσα", φοβικό με "τον πολιτισμό μας", κατά τα άλλα πολύ ήπιου χαρακτήρα και άψογα κοινωνικοποιημένο με άλλα σκυλιά, να χρησιμοποιήσω ηλεκτρικό κολάρο - το θεωρώ αδιανόητο ακόμη και το να μου το προτείνουν.
............
Θα το συζητούσα ως "τελευταίο μέσο", σε ειδικές δηλαδή συνθήκες ή σε κάποια πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Αρα, εμμεσως πλην σαφως συμφωνουμε στην χρηση σε δυσκολες περιπτωσεις σκυλων.
Κατι αναλογο εχω διατυπωσει κι εγω σε προηγουμενα ποστς.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.650
11.056
Athens
Αρα, εμμεσως πλην σαφως συμφωνουμε στην χρηση σε δυσκολες περιπτωσεις σκυλων.
Κατι αναλογο εχω διατυπωσει κι εγω σε προηγουμενα ποστς.
Συμφωνούμε. Βέβαια το "δύσκολες περιπτώσεις" είναι υποκειμενικό. Π.χ. ο εκπαιδευτής που πήρα εκ των υστέρων (κάτι που το έβλεπα κι εγώ) παρατήρησε ότι η Κάρλα ναι μεν ήτο γλυκύτατο pet, πλην όμως όχι εύκολη, διότι είναι ψιλο-μουλάρα σε σχέση με άλλα σκυλιά (αν της καρφωθεί κάτι μουλαρώνει και τσιμεντώνει τον κώλο κάτω η μπουλντόγκα!). Σε αυτό δεν είναι "εύκολη". Κάποιος άλλος αυτό θα μπορούσε να το θεωρήσει "δύσκολη περίπτωση".;)

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Εαν καποιος γνωριζει γερμανικα, ας παραγγειλει το Kontakt με Bart Bellon και Helmut Raiser.Ανοιγει ματια και ενημερωνει για τη χρηση του και ποτε.:)

milgr

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
163
9
Θεσσαλονίκη
:mad:Όποιος θέλει να κάνει χρήση Η.Κ. άποψη μου είναι ότι πρέπει να το δοκιμάσει ο ίδιος πρώτα στον εαυτό του ή σε φιλικά πρόσωπα:eek::eek: (να δούμε τότε!!!!!)

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
:mad:Όποιος θέλει να κάνει χρήση Η.Κ. άποψη μου είναι ότι πρέπει να το δοκιμάσει ο ίδιος πρώτα στον εαυτό του ή σε φιλικά πρόσωπα:eek::eek: (να δούμε τότε!!!!!)
Εγω πάντως το δοκίμασα...στον εαυτό μου..